• 1
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
kapanec - специалист
Браво .Който го може си го може.От какъв сорт ти е бялото вино.И моето бяло вино(Кайлъшки Мискет) както всяка година стана превъзходно, колкото човека са го пробвали останаха очаровани :drinkers:
SEV - специалист
kapanec написа:
Браво .Който го може си го може.От какъв сорт ти е бялото вино.И моето бяло вино(Кайлъшки Мискет) както всяка година стана превъзходно, колкото човека са го пробвали останаха очаровани :drinkers:
Ползвах два сорта грозде,"шардоне"-90% и 10%-"димят".Димята го добавих за да докарам до нормални стойности киселинния баланс във виното.

По принцип правя и само от "димят",става много хубаво,поне според мен. :drinkers:
neillmakoli - специалист
Като намеря снимката ще я постна, възможно е да не е съвсем точен захаромера, но да е над 25 % захарност мерлото не е нещо чрезвичайно...
И вода не слагам никаква.
От по-ланшното вино бях оставил една отворена бутилка в кухнята, нито си промени вкуса към по-лошо, нито вкисна, а стана по-силно дори, и доби вкус на коняк...Същата партида я сварих на ракия, стана много хубава...
bulhomes2 - майстор
valentor написа:
Аве, другарЕ,
Как тъй виното Ви ще свърши посред "зима" ?...
В една студена зимна утрин на месец януари 1989 година, Фочко Фиков се събуди и установи, че нещо не е наред в живота му. Ама ужасно не беше наред. Стана, налундзи пистовите галоши /подарък от ТКЗС-то през 75 година/ и отиде по вънка.

Когато видя кръвта, сякаш не се учуди. Дълбоко в себе си очакваше нещо лошо. Прибра се вътре, да се отопли. Взе еднолитровата кана и слезе в мазето да закуси. Когато потече гъста и мощна струя от божествения еликсир, Фочко потръпна и треперещите му ръце едвам удържаха каната. Изпи я на два пъти. Седна и започна да мисли трезво. Прозрението го удари като гръмотевица у главата. За пръв път в историята на рода им, мъж не си беше изпил виното до нова годин. Не само не го беше изпил, не беше го и преполвил. За баща му Съби, това беше недопустимо, за дядо му Фико, това беше престъпление, за прадядо му Танас, това беше грях пред Бога. С треперещи пръсти Фочко започна за брои бурканьете с консервирано месо. Ужасен установи, че две трети си стоят непокътнати. Лани на тази дата не беше останал нито един. Излете се из магазата, сякаш дявола беше по петите му. Реши незабавно да се консултира с Перо Дофтора. Перо бе най-грамотният човек у селото, макар че лекарската му практика отдавна бе отнета. Бе преспал с пациентка. А всъщност беше добър ветеринар. ...
Понеже е дълго, който иска да дочете целия разказ - http://severozapad.org/litera/index.php ... Itemid=131
stiv1961 - майстор
А така :-D
П.п. коги го изтри, аз го прочетох със гоуем смех :-D
bulhomes2 - майстор
Намалих го малко, че много за префръганье, па па си има да да го изчетеш...
valentor - специалист
Бях си наумил да се пробвам да направя бяло вино, поради което си придобих преса.
Придобих си преса , и направих бяло вино, едно 35-45 литра.
За червено бях си намисли към 180 литра.
Обаче пресата се оказа непредвидима. Вместо 180 станаха 230.
От предишното имам около 80-90 литра.
Стана мазало.Имам вино ,общо, към 300 литра. Шъ съ къпя ли в него или шъ гУ пия.
Бамаму. Верно-туземния народ, и аз сред него, нЕма спирачка.
КИМИ - специалист
Пресата пуска не повече от 10% повече в сравнение с изстискването на ръка през ситна мрежа.
Иначе за повечето вино- не е проблем, ако стане добро го бутилирай след Зарезан и ще имаш още
за 1 година, но не и бялото- то бутилирано не става по-добро и ще трябва да го изпиеш още тая зима. :rock:
mrdds - специалист
bulhomes2 написа:
valentor написа:
Аве, другарЕ,
Как тъй виното Ви ще свърши посред "зима" ?...
В една студена зимна утрин на месец януари 1989 година,
Понеже е дълго, който иска да дочете целия разказ - http://severozapad.org/litera/index.php ... cle?id=385
колега,от тоя разказ сълзи потекоа всеедно първак ракия пих!
=D>

Разбрахте ли сега...грях е да ти остане виното.
Аз пък вчера сгъчих едни 200 кила пино ноар.Таз година за пръв път вземам такова грозде,дано стане.Досега все каберне и мерло пием,ама таз година само това успях да намеря.
Mega - специалист
Колеги, да ви е честит новия винен сезон. За жалост не добър. Аз успях днес да сложа 220 кила Мерло и 110 кила Каберне. Дойде на захарност 22%, за съжаление добавих по кило захар на 100 литра. Дано да се получи добро вино като миналогодишното. ;)
  • 1
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: