Най - вълнуващия въпрос зимно време.
VLADO66 - майстор
Ето-може да им се сравнят камерите като отвор http://www.bosch-climate.bg/products/so ... 000-b.html относно дървата режа метровица на три и дървата влизат легнали.
leo^^ - специалист
В магазина от който ще купувам ми препоръчаха тази мощност. Досега отобляваме 2-та етажа със печка с риза Алфа плам която е 20-25kw, но не отопляваме всички стаи. Ако се включат радиаторите във всички стаи не може да ги затопли. Затова мисля, че 40-45кВ ще са добре. Най-елементарна сметка от по 3кВ на стая, общо 10 помещения Х 3кВ са 30кВ. Бойлер 3кВ стават 33кв и малко аванс да има стават 40кВ.
Изолация ще се прави по-нататък, обмисляме първо плоча да се прави и едва след това изолация.
VLADO66 - майстор
leo^^ написа:
В магазина от който ще купувам ми препоръчаха тази мощност. Досега отобляваме 2-та етажа със печка с риза Алфа плам която е 20-25kw, но не отопляваме всички стаи. Ако се включат радиаторите във всички стаи не може да ги затопли. Затова мисля, че 40-45кВ ще са добре. Най-елементарна сметка от по 3кВ на стая, общо 10 помещения Х 3кВ са 30кВ. Бойлер 3кВ стават 33кв и малко аванс да има стават 40кВ.
Изолация ще се прави по-нататък, обмисляме първо плоча да се прави и едва след това изолация.
Това и друг път сме го коментирали:
1.В магазина гледат да си вържат гащите и ти предлагат колкото се може по-висока мощност без да изглеждат нагли.
2.По-мощния котел е и по-скъп,демек по-висока печалба :wink:
Тези десет помещения по 25м2 ли са че залагаш такава мощност?
igt - специалист
Писал съм и в други теми, но явно питащия не ги е чел.
Много претенции.
Ако караш на въглища си вземи котел с бункер, но максимум 25 кв. Имай предвид, че бойлера, при затоплила се вода в него се "самоизключва" от системата, а преоразмерения котел води до голям разход.
Ползвам Виадрус U 26 - 37.5кв. на дърва и въглища и в края на горивната камери чат пат остават неизгоряло гориво. За последното има също писано във форума.
Отоплявам къща 200 кв. и два бойлера по 80лв. и котелът идва голям, но разбирачи бол.
Сега го паля когато максималните температури са отрицателни, а през останалото време съм на климатици.
kalin72 - майстор
Отоплявам малко по-малка площ сега - 130 м2, след няколко месеца включвам и таванско помещение, ще станат общо 150м2 - без външна изолация ,но с вътрешна и подпокривна 10 см вата, и смея да твърдя, че Бош 32 квт за дърва е идеалния избор за моите условия. Само че е нужен много добър комин, та не пести от него, а си купи готов Шийдел, скъп е, но пък безпроблемен. Също така е нужен и буфер поне 500 литра.
Последна промяна от kalin72 на чет мар 13, 2014 10:56 am, променено общо 1 път.
jabata - специалист
Като казваш в магазина ми сметнаха мощноста, се сещам за старата приказка за майстора на когото не му знам името :-D
Така че по-добре кажи, къде е този магазин, да знаят хората да не ходят там.
Иначе както и да го смятаме, сметките не ми се връзват никак. 40-45 KW, от тях 5 отиват за бойлера, остават грубо 250 W на квадратен метър, което си е много.
А що се отнася до тези печки АлфаПлам, не е ясно до каква степен писаните киловати 25 са реални. Защото на всички ни е ясно че те са измерени в специални лабораторни условия, и много зависят от тяга на комина, вида дърва които гориш, колко са сухи, и какво ли още не. И всъщност в практиката се оказва че ти от нея получаваш не повече от 15.
А от опит мога да кажа, че на Бош и на Виадрус описаните мощности са много близки до тези които човек достига в практически условия.

И може да повторя, но по-добре да потретя, отколкото някой да пищи после. Преоразмеряване на котела е не е никак добра идея и ще обясня защо. Първо прекалено бързо ще вдигне температурата на водата (което е добре), но след това регулатора ще затвори притока на въздух за да не заври, но тъй като мощноста е много по-голяма от необходимата, ще се получи така че няма да има никакъв приток, и вътре дървата или въглищата ще тлеят, и накрая ще имаш неизгорели въглища и дърва, които моментално отиват в боклука защото немогат да се използват повече. О отделно че по-голяма мощност означава по-скъп и разбира се, изисква повече гориво за да го запалиш. Т.е. както и да го смятаме, икономически не е оправдано. И по-добре човек да вземе много по-малък и през лятото да нахвърля вата на покрива. Тя точно за един сезон се е изплатила от разликата в цената на котела и дървата/въглищата за този един сезон.

Хора, мислете!!! Горивото е прекалено скъпо за да го прахосваме по-този начин.
reevil - специалист
Аз отоплявам 2 етажа гредоред без изолация, само на тавана има 10см вата(напролет ще сложа още) общо квадратите са 150-160
Максималните киловати на радиаторите + 2-та бойлера ми са 28-30киловата. Вземах котел Симе 45киловата на въглища, на дърва му дават че е 40.
Аз го карам само на дърва и дори 2 от стаите не са включени в системата и пак съм доволен и от разход и от загряване, кове температурата и си я поддържа, не остават никакви въглени и прочее.
Ако направя една външна изолация може и да дойде силничък, но пък компенсирам със стара дограма :lol:
leo^^ - специалист
Хм, верно е, че по големият котел ще дава малко по-голям разход. Минималната мощност която ще взема е 32кВ. Но сигурни ли сте, че ще отоплява добре, да не стане така, че пак да не стига.
kalin72 - майстор
leo^^ написа:
Хм, верно е, че по големият котел ще дава малко по-голям разход. Минималната мощност която ще взема е 32кВ. Но сигурни ли сте, че ще отоплява добре, да не стане така, че пак да не стига.
Ако системата е направена както трябва, най-вече със съвети и спазването им от този форум, гарантирам, че ще е нормално топло, при нормални сметки. Справка - моите теми от 2011та насам, фирма ми прави системата, първата зима студ и големи разходи на дърва, след намесата на форума сам си препаботих инсталацията, и сега вече 2 зими съм много доволен. Топло е, на двата етажа няма помещение, което да не се отоплява, температури от 23-25-26 градуса.
leo^^ - специалист
Къде мога да видя тези съвети?

Тема "Виадрус или Бош" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: