Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vache - специалист
"SIME" - 20,9 kW - 4 секционен
или
VIADRUS U22 4 секц. 23,3kW

Като мощност и двата ми вършат работа, но не знам едния и другия какви предимства и недостатъци имат...

П.С. Аз бях пускала преди тема за камината ни. Е, сега решихме да сложим котел.
Ето я темата
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 2%E8%F6%E0

Моля пак да ми помогнете със съвет!
florans - помощник
Здравей,имам Виадрус 23 кв и съм доволен от него,но наскоро се запознах обстойно и с Атмос ,и двата се произвеждат от една и съща фирма.Интересното при Атмоса че работи с вентилатор който нагнетява въздух и се получава "пиролиза" това е преминаването на дървесината в газообразно състояние.Изгарянето е пълно ефективноста е несравнима и на седмица хвърляш толкова пепел колкото при обикновения котел за ден.Има една малка подробност за пълна пиролиза трябва дървените трупи да са сухи.
vache - специалист
florans написа:
Здравей,имам Виадрус 23 кв и съм доволен от него,но наскоро се запознах обстойно и с Атмос ,и двата се произвеждат от една и съща фирма.Интересното при Атмоса че работи с вентилатор който нагнетява въздух и се получава "пиролиза" това е преминаването на дървесината в газообразно състояние.Изгарянето е пълно ефективноста е несравнима и на седмица хвърляш толкова пепел колкото при обикновения котел за ден.Има една малка подробност за пълна пиролиза трябва дървените трупи да са сухи.
Благодаря за отговора! :)
Ние ще ползваме основно донбаски въглища. Дървата са основната причина да махаме камината. Къщата ни се топли по 6 часа, през 1/2-1 час трябва да блъскам дърва, които станаха ужасно скъпи. Разхода ни е 3 кубика на месец и няма къде да складирам толкова дърва и редовно купуваме посред зима мокри. Та смятаме да вземем малко и да караме основно на вълища и да зареждаме котела да поддържа Т и през деня като ни няма.
LazarGanev - "Велик майстор"
Я кажи правихте ли нещо по инсталацията? Вдига ли температурата над 60°С?
vache - специалист
LazarGanev написа:
Я кажи правихте ли нещо по инсталацията? Вдига ли температурата над 60°С?
Ами не сложихме термостат... :sad: Температурата си седи 60 градуса, само като сложим донбаски въглища по 1-2 лопатки се вдига до 70. Но не в това всъщност е проблема. И да бяхме сложили пак нямаше да се получи ефективно отопление. Тази зима беше доста по-студена от предишната и като се намръзнахме видяхме, че така не става работата. Причините:
1. Нямаме изолация. Живеем на 1 етаж и има огромна нужда да се изолира пода и да се сменят дограмите.
2. Практически отопление имаме 6-7 часа в денонощие. През другите 17-18 часа къщата така изстива, че няма наваксване на темепратурните разлики. Като сменим дограмите и сложим изолации ще е по-добре, но все пак е недостатъчно 6 часа отопление. Разхода е огромен и ефекта нулев. Трябва по-продължително топлене, а това с камината не става, защото ни няма вкъщи
3. Горе написах, че няма къде да държим дървата и имаме малко сухи. Да не говорим колко поскъпнаха. Последно купуваме пале 0,6-0,7 за 54 лв. наистина хубави и сухи, ама по 5 палета изгаряме и то за 6 часа. Освен това пускаме в стаята на детето и конвектор, щото не може да навакса в студовете. Тока ни е 200 лв и като сметнахме за декември сметката наближи 500 лв.
4. Писна ми да цепя, редя и нося дърва. Всички ми казват, че въглищата били мръсни. Напоследък хвърляме в камината и въглища да пробваме какво ще стане. Е, не са по-мръсни от дървата и пепеляка не е повече.

Та така реших. Не знам дали не бъркам. Ще покаже времето. Смятам да сложа котела в коридора. Имам 15 квадрата коридор. Мислихме, гледахме и така с мъжа ми измислихме, че там всичко е в плочки и имаме едно мокро помещение, където може да се държат някакво количество въглища. Като обслужване ще е по-лесно там. Като го направим ще пусна снимки да видите и ще кажа как е. Досега не прочетох из форума за котел в апартамент, възможно е и да има такова чудо. Ама хора дето правят отоплителни системи ме уверяват, че няма никакъв проблем да го направя и в апартамент. Видях италиански котел в един магазин за отопление, свързан и работещ в самия магазин.

Надявам се тук да получа много съвети. Отдавна чета във форума, рядко пиша, ама чета за всякакви неща и знам, че имате опит и идеи.
Naskata - специалист
Ужасно лоша идея-котела да е вътре в жилището, а имате и дете. При всяко зареждане на котела-независимо дали е на въглища или дърва от него избълват огромно количество въглероден двуокис, сажди, дим... и това ще го дишате...
Казвате, че сте на първия етаж-под вас няма ли мазе или друго помещение, където да го поставите...
...да не говорим, че оптималната температура при която работи котела е 90 градуса, а често температурата на изгаряне в самия котел е 800-900 градуса и не е противопожарно приемливо.
Я пратете снимки на жилището и къщата да мислим къде да го поставим котела. Уверявам Ви обаче, че с котела жилището Ви ще се стопли...
vache - специалист
Naskata написа:
Ужасно лоша идея-котела да е вътре в жилището, а имате и дете. При всяко зареждане на котела-независимо дали е на въглища или дърва от него избълват огромно количество въглероден двуокис, сажди, дим... и това ще го дишате...
Казвате, че сте на първия етаж-под вас няма ли мазе или друго помещение, където да го поставите...
A, че сега камината ми е в хола, на пода има мокет, само под камината плочки. Вече 4 г. я експлоатираме. Слагаме вътре дърва и въглища (напоследък) Така че си го дишаме и сега и прахоляка е ужасен навсякъде. Между другото комина е висок 9 етажа и тегли яко. Печката не връща и в топло време. Под нас има мазе. Проблема е, че не е наше. Дори да разменим нашето с някое под нас няма да сложа котел там по няколко причини. Първата е, че поради някакви проблеми на ВиК нещо се запушва на улицата и мазетата ни се пълнят с вода през 1-2 месеца. Второ котела ще хване крака на втория ден, дори и горящ, дори и 300 кила :lol:

Относно пожарната безопасност. Понеже мен много ме е страх избрах коридора. Той е около 15 квадрата. Празен е, на пода има плочки. Просто няма какво да се запали в него. А котела го видях изолиран е достатъчно добре. За мен няма разлика дали ще подпаля мазето или коридора си :wink: Апропо, хората как си слагат в къщите от ония кюмбета дето стават на червени петна като се нажежат. Мисля си, че котела е по-обезопасен. Също мисля, че сега като сложим дограмите и направим изолация в по-топло време няма да се налага да го оставям и през деня да грее. Ще видя в процеса на експлоатацията. Аз видях такъв котел в магазин. Хората си се топлеха с него. Отвориха ни го да видим как работи, дори не се усети миризма на въглища и никак не беше мръсно, стените около него бяха бели. Това ме обнадежди донякъде..

П.С. Ако някой знае как да докарам София-газ в квартала ни дето го няма в проектите им за 10 г. напред моля да ми каже :-D Защото ако газта дойде хич няма да се занимавам с глупости!
Naskata - специалист
Разбира се, изборът е Ваш...
Това е моето мнение и разбира се-по никакъв начин не Ви го налагам...
Ако имате приятел или познат с котел-идете при него, когато го зарежда с гориво или когато го почиства...
Разберете ме правилно-аз не искам да ви надхитрям, нито да се правя на умен...
burningice - специалист
моят котел съм го сложил на терасата. много добре изолиран е , като вали сняг отгоре му , не се топи лесно. като го чистя и става всичко в сажди и ми е ясно какво ще стане ако е вътре в апартамента, не броя пушилката при добавянето на въглищата. котела е чешки - виадрус У26.
Naskata - специалист
е да-терасата е далеч по-добро решение-поне си сигурен, че ако посред нощ прегори някой димоотвод-няма да ви издуши и убие...

Тема "Кой котел да предпочета?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: