Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
brum - майстор
За датчиците - линковете са в първият пост.

За преработката на клапана - не се получи :) .

За хидрофора - той си е плътно до кладенеца в бетонено корито със здрав капак. Ама все могат да срежат катинара. Като на близо има цигански квартали няма много варианти. Освен да пусна СОТ и на кладенеца :) .
ivanovbg - майстор
Не върши работа. Много зависи от солите в почвата, а те се менят в процеса на растеж и коренообразуване. Да не говорим ако сложиш и малко тор.Точно с такъв ги удавих. С гипса е къде къде по добре, но не карат дълго. Домати и пипер нямат проблем със седмична поливка. Само краставиците искат от всеки ден до през ден, но като те няма да береш всеки ден не си струва. Ако се поливат редовно за една седмица ще набереш куп такива дето не стават за ядене и бързо ще изтощиш почвата: Изображение

Да няма после като се прибираш от вилата да правиш като Пешо:
Пешо и жена му се прибират с каруцата от полето. Жената казала на мъжа си:
- Кажи ми, че ме обичаш!
- Обичам те, ма - разсеяно отвърнал Пешо .
- Моля те, кажи ми го пак! - настояла жената.
- Обичам те, обичам - казал пак Пешо.
- Искам пак да ми го кажеш... - простенала тя.
Пешо се ядосал и се обърнал към нея:
- Мама ти стара, ставай от краставиците!
:partyman:
brum - майстор
Хм, за торта не съм мислил. А кои са читавите датчици?
dadko - майстор
brum написа:
Хм, за торта не съм мислил. А кои са читавите датчици?
Ще се замислиш. Като ти наближи рождения ден ;-)
Съжалявам за спама, ама като го прочетох- не можах да схвана за каква торта става на въпрос. Може да е заради късния час. После прочетох и мненията по- нагоре и схванах,че ставало въпрос за тор...
Доста добра игра на думи
brum - майстор
kabel96 написа:
С тези датчици няма да се получи нищо.Има еврейски много добри ама са и добра цифра.За клапаните има 9 волтови с серво задвижка и цена 30 лева.
Така, съгласих се за датчиците. Всичко освен неръждавейката май е проблемно. Намерих няколко идеи за удължаван на живота на датчика:

1) Спиране на захранването като не се използва сензора.
2) Постоянна смяна на поляритета на захранването.

Не разбрах какви са проблемите ако се ползват неръждаеми електроди само. Освен трудното запояване което не мисля, че ще е проблем :) .
kabel96 - специалист
Проблем с запояването няма никакъв,проблема е точно мястото на запояването.Жицата се прекъсва точно там.За еврейските ще ти пиша довечера щото аз още не съм работил с тях а един колега в чужбина ми ги хвали.Аз съм слагал ето този. http://www.ebay.com/itm/NEW-DAVIS-6440- ... 58a1359723
Това с спирането на напрежението и обръщането на поляритета е почти задължително при тези сензори.Информацията от тях се чете обикновенно на 90 секунди.Също така пробвал ли си с каква дължина на кабела работи и другия ти датчик.Май ще се окаже че станцията и тя трябва да е на полето.Иначе поздрав за ентусиазма и ако има с какво ще помагаме. :supz: :supz:
brum - майстор
И аз ги загледах тия след коментара за т'ва че няма да оцелеят сензорите. Ама цената е силно притеснителна. Май ще си карам на съществуващите като се погрижа за заиграването с напрежението. Пък колкото оцелеят.

За температурата на почвата и корегирането според нея на поакзанията - ще се помисли. Евентуално мога да използвам тия за влажност и температура на въздуха за да "познавам" темпертурата на почвата. Ама трябват експерименти за да се прецени дали ще има полза.

А за разстоянието до датчиа - притеснява те, че комуникацията е по цифров път ли? Все си мисля, че ще го излъжа да работи на 10 - 15 метра от станцията (мен толкова ми е разстоянието). Ако има проблеми винаги може да се сложи по-правилен кабел :) .
ivanovbg - майстор
А как ще ги тарираш? Примерно 70% ППВ трябва да се поддържа - знаеш ли колко влажност е това?
brum - майстор
А, т'ва ще е лесно надявам се. Стига всичките сензори да са горе-долу еднакви. Ще ползвам уред за саксия (че такова ми се намира) за да ги калибрирам горе-долу. Прави се послед една таблица за превеждане на стойностите и се интерполира по нея.

Вече със софтуера ще се напасне толерантността за да работи системата приемливо стабилно.

Вече има малко написано по софтуера :) . Поддържа си командите (за конфигуриране, за тестване), потдържа часовника, през определен интервал събира данни и пише логовете в паметта. Преди 10 минути пуснах нещата и боднах в една саксия за тест тая нощ. Ама като гледам прогреса няма да мога да направя едноседмичният тест тоя уикенд. Дано за следващият да има нещо по-готово :) .
ivanovbg - майстор
Това е най трудното, повярвай ми.

Едно е саксия, а съвсем друго градина. Научи повече за процесите които искаш да управляваш - почва, орна дълбочина , форма на корени, форма на омокряне при капково и ... много са още. Много е важно къде ще е датчика, количеството корени около него - те нарастват и променят средата. Пробвай в 2 саксии - едната с растение другата без и ще разбереш за какво иде реч. Също така от капковото почвата се вкислява и става електролит.
Стъпка по стъпка вървиш по моя път и резултата май ще е същия.
:partyman:

Тема "Интелигентна система за пoливане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: