• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 86
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
ivanovbg - майстор
Технологията съм я измислил. Тани някъде беше направил в една тема една чашка дето се пълни с вода и като се напълни до определена височина се излива, но не мога да я намеря.

Идеята е следната:
Прикачен файл:
untitled.JPG
untitled.JPG (15.86 KиБ) Видяна 3439 пъти
Та съд 1 е голямата цистерна. От нея капе от парче капков маркуч в съд 2 който работи на принципа на Тани - тоест като се напълни до едно ниво и се изсипва в съд 3 който е директно свързан с маркуча за капковото. Единствено условие е съд 2 да се изсипва когато се напълни с течност за 1 поливка.
Например имаме нужда всеки ден краставиците да се пливат със 100 литра вода. Нагласяме съд 2 така че като се напълни със 100 литра да се излее. Смятаме пълнене на 100 литра за 24 часа - значи парчето капков маркуч което ще монтираме на съд1 ще трябва да е с дебит 4 литра на час или с други думи ако капката му е 2 литра на час трябва да има на него 2 цицки за капка. Така на всеки 24 часа ще се поливат краставиците със 100 литра вода.

Смятам че ти стана ясно какво трябва да направиш за да имаш редовно капково без ток и клапани. Само ще помоля Тани да даде линк към темата дето спечели половин каса бира :partyman:
ivanovbg - майстор
:supz: Точно това. И това ми е само първата идея след 10 секундно замисляне. А колко още мога да измисля ако се замисля.... Абе умЕн съм по цЕлата глАва :-D Разправях аз че водата е като тока, ама ...
Stefan_62 - майстор
Абе то това умно и хитро, аз ако го направя на село / три съда един над друг/ ще събера погледите на селяните :lol: Въпросът е друг, както писах по-рано основно поливам с дъждовна вода която събирам в цистерните /единият се пълни директно от два улука, а другият от бидони в които събирам водата от другите улуци и чрез помпа го пълня/. Така че целта е да се използва тази вода без да дигам бидоните на 2-3м. и да ми капят в други съдове, а директно в маркучите :lol: .
ivanovbg - майстор
Еми като си траеш за съдове и височина на разположение спрямо поливната площ какво очакваш? Боба още не съм го сял, а искаш да ти гадая. То с лански не става.

Ето ти и още една умна идея и по нататък се оправяй както можеш.
Прикачен файл:
untitled.JPG
untitled.JPG (18.33 KиБ) Видяна 3414 пъти
От цистерната отива маркуча в един сферичен кран на който вместо ръчката е монтирана кръстачка с 4 съда. Сещаш се как ще върти и един път ще спира един път ще пуска. С една малка пружинка и вдлъбнатини по оста се наглася да прещраква в желаните положения. С натиска на пружината с регулира така че да тръгва да се върти при определено количество вода в съда. Съдовете са с различен диаметър и еднаква вместимост та единия да пропуска примерно едната/или повече капки за да може по бавно да се пълни и да се регулира времето на почивка и поливка. Допускат се и предавки в зависимост от височината на цистерната. Съдовете за превключване може и да се пълнят от друго бидонче което ще зареждаш когато няма да те има , а иначе можеш да си въртиш крана и на ръка.

Та тук те оставям. Успех :partyman:
ivanovbg - майстор
Това ще му е хептен сложно за изработка.
hidrazin - майстор
Иванов, Иваноооов, скоро не бях се смял така. Хубави вицове, само дето боба ти е измушичен! :lol: Ти така и никога няма да разбереш че тока и водата нямат нищо общо. Пък за водата - хората отдавна са открили топлата. Ти какво? Пак ли ще я откриваш? :lol:
:partyman:
ivanovbg - майстор
Хидразине, водата е майката на тока бре. А крушата не пада по далеч от...Затова казват че тока тече. Първия ток го е родила вода бре. Даже електрическите животни са водни.... Жалко че не си учил достатъчно. Много жалко :cry:
:partyman:
moreno - специалист
Ето го моя китаец.

Прикачен файл

klapan.jpg
разделени-механичната от електронната част
klapan.jpg (86.32 KиБ) Видяна 3391 пъти

Прикачен файл

задна част.jpg
гърбиците натискат пъпката която отваря мембраната
задна част.jpg (101.21 KиБ) Видяна 3391 пъти

Прикачен файл

отвътре.jpg
това са гърбиците които моторчето върти
отвътре.jpg (99.08 KиБ) Видяна 3391 пъти

Прикачен файл

отзад.jpg
под фланеца с винтовете има пружина и мембрана
отзад.jpg (89.4 KиБ) Видяна 3391 пъти

Прикачен файл

отпред.jpg
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 86

Тема "Въпроси за изграждане на капково напояване за градина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: