• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 17
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL - майстор
boqnkov написа:
Реших да е плоча защото искам на тавана да си направя нещо като фитнес
boqnkov написа:
Появява се най - трудната задача - намериш ХУБАВ и евтин дървен материал (за да има смисъл цялото начинание)
Излиза, че основният ти аргумент да си направиш стоманобетонна плоча за таван на едноетажна сграда е , че тази хоризонтална конструкция трябва да издържи тежкото натоварване на фитнес оборудването. Този аргумент е несъстоятелен, защото има много по-добра конструкция, която ще ти осигори по-добра носимоспособност на по-ниска цена при по-добро качество на основните носещи елементи. Не е нужно да търсиш и висококачествен дървен материал, тъй като той няма се ползва за главни греди. Няма да описвам подробно, тъй като идеята я има изложена в други мои постове. Накратко, поставяш над или вбетонираш в стоманобетонните греди HEA горещо валцовани профили, над тях слагаш дървените греди. Под фитнеса дървените греди са заменени със стоманени и отгоре поставяш рифел (може и рифел от inox). Имаш свободата да избереш какъвто искаш окачен таван и достатъчно кухини които да напълниш с изолация.
boqnkov - специалист
Нека поставим така въпроса. На едноетажна къща 120 кв материалите ми идват на средна цена около 35к лева. По най - груби соред вас сметки, колко би поевтиняло всичко, ако няма плоча? Така човека мисля, че ще го ориентираме в общи линии. Ако тавана няма да се използва активно и няма намерение да надстроява и аз съм за гредоред.
BLUEPUPIL - майстор
boqnkov написа:
Ако няма намерение да надстроява и аз съм за гредоред.
Напречните сечения на армировката, колоните и шайбите проектирани за едноетажна сграда не позволяват надстрояване, освен ако изрично проектанта не е накаран да предвиди натоварване от втори етаж и стърчаща армировка над плочата от минимум 70см. за колони и шайби.
boqnkov написа:
Ако тавана няма да се използва активно
При студения скатен покрив (който е най-доброто решение за покривна конструкция) няма отопляване, макар и епизодично на подпокривното пространство. Също така няма източници на водни пари. Което подсказва ,че може да се ползва за склад и натурии. Всички останали решения ползват част от покрива като ограждаща конструкция на таванските помещения и в тази си част покрива се превръща в топъл с всичките му характерни недостатъци. Затова ползването на тавана активно не е добра идея.
boqnkov написа:
колко би поевтиняло всичко, ако няма плоча?
Около 20%. Но гредовата конструкция е предпочитана не заради тази малка икономия, а заради следните и качества: 1..По-големи подпорни разстояния(ако за главните греди се ползва стомана)- оттук по-голяма свобода при вътрешното планиране и възможност за сравнително безпроблемни бъдещи промени в разпределението. 2..Лесно прекарване на всякакви инсталации. 3..Окачения таван може да покаже цялата си красота и възможности, неограничаван от плочата. 4..Лесна ремонтируемост при възникване на повреди, плочата обикновено в такива случаи се разрушава. 5..Ако на детето или не дай боже друг собственик не му хареса къщата, сваля гредите- дървените за кофраж или в печката, стоманените могат да се ползват отново или пък да се продадат защото имат добра цена втора ръка, в краен случай на вторични суровини- и може спокойно да вгради обема на старата постройка в една по-голяма сграда. 6..Ако къщата излезе на пазара на недвижими имоти при сегашните и формиращите се бъдещи предпочитания на купувача под влияние на строителната практика касаеща малките къщи характерна за щатите и северозападна европа, плочата се намира в неизгодна позиция.
ribnikolaevi - майстор
BLUEPUPIL написа:
Напречните сечения на армировката, колоните и шайбите проектирани за едноетажна сграда не позволяват надстрояване, освен ако изрично проектанта не е накаран да предвиди натоварване от втори етаж и стърчаща армировка над плочата от минимум 70см. за колони и шайби.
Колега, не знам дали си конструктор, но ако си, ЗЕМИ се ограмоти малко. Подобни упражнения съм правил на изключително отговорни конструкции, например фундамент под мелница с мощност 5 MW.
BLUEPUPIL написа:
1..По-големи подпорни разстояния(ако за главните греди се ползва стомана)- оттук по-голяма свобода при вътрешното планиране и възможност за сравнително безпроблемни бъдещи промени в разпределението.

А как се монтират стоманените елементи? С голи ръце, с магия или с кран? А колко струва една машиносмяна на крана плюс машиниста? А как се закрепва стомана към стоманобетона? Закладни части? Или анкери? Май гледаш нещата сам от една страна? А това, че трябват специализирани бригади за монтажа, съответно 4/5 от фирмите излизат от играта и съответно цената скача.
BLUEPUPIL написа:
3..Окачения таван може да покаже цялата си красота и възможности, неограничаван от плочата.
В какво точно те ограничава плочата, че не разбрах? Приказки на килограм и нищо друго. Дай пример, където плочата е ограничила фантазията на някой велик интериорен дизайнер да си развихри фантазия по таванния гипсокартон.
BLUEPUPIL написа:
4..Лесна ремонтируемост при възникване на повреди, плочата обикновено в такива случаи се разрушава.
Пак приказки на килограм. Кое му е лесното. Пример от моята практика. Едни олигофрени прекарват вентилационна инсталация. Режат стоманобетонните греди, за да си прекарат въздоховодите (химическа лаборатория, големи сечения). Плочата беше разпукала. Впоследствие и пожар. Но я спасих. За всяка болка си има цяр. Разрушаването е крайна мярка.
BLUEPUPIL написа:
5..Ако на детето или не дай боже друг собственик не му хареса къщата, сваля гредите- дървените за кофраж или в печката, стоманените могат да се ползват отново или пък да се продадат защото имат добра цена втора ръка, в краен случай на вторични суровини- и може спокойно да вгради обема на старата постройка в една по-голяма сграда. 6..Ако къщата излезе на пазара на недвижими имоти при сегашните и формиращите се бъдещи предпочитания на купувача под влияние на строителната практика касаеща малките къщи характерна за щатите и северозападна европа, плочата се намира в неизгодна позиция.
Ако тръгваш да строиш СЕМЕЙНА къща с тази идея, защо не палатка. Тя се маха още по-лесно, след нея може да си сложиш още по-голяма палатка, да я замениш с надуваем замък и каквото още решиш
Апропо, би ли казал ти с кои строителни системи имаш личен опит - разбирай живял си поне година, през всички сезони и достатъчно дълго, за да критикуваш една система и да превъзнасяш други?
Пропускаш едно огромно предимство на масивните конструкции (защото напоследък много се плюе по тях). Това е свойството им топлоемкост. Когато са целогодишно обитаване, това е техен плюс. Веднъж темперирани, те по-бавно променят своята температура, разбирай по-бавно изстиват зимата.
Между другото, по прехваления запад, освен евтините картотени къщурки има къщи и на елита. Поразрови се малко и виж каква строителна система е приложена при тях. Това, което реклаираш тук, масив, или какво. И после сподели с останалите!

Само да кажа накрая - не съм против никоя строителна система. Прилагам ги всичките, кой за каквото си плати. Но, не бих живял в бунгало, при това на цена близка до това на къща! А иначе всеки е свободен сам да избира за себе си, да препоръчва на другите (но без реклама, НАЛИ?).
Ivcho01 - помощник
Защо трябва да караш /не съветваш/ някой да прави нещо по твоя начин, като той е казал как го иска и си плаща за това, въпреки всичко! Той дори спря да се интересува от темата.
ribnikolaevi - майстор
Ivcho01 написа:
Защо трябва да караш /не съветваш/ някой да прави нещо по твоя начин, като той е казал как го иска и си плаща за това, въпреки всичко! Той дори спря да се интересува от темата.
Уточни се кого питаш. Понеже последното мнение преди твоето е моето си мисля, че въпросът ти е към мен. Ако е така, моля поясни за да ти отговоря.
XEON - помощник
Спора не е чак толкова интересен. Трябва да прибавите жар.
BLUEPUPIL - майстор
Ето първоночалното изречение на boqnkov
boqnkov написа:
Ако тавана няма да се използва активно и няма намерение да надстроява и аз съм за гредоред.
моят отговор е
BLUEPUPIL написа:
ribnikolaevi написа:
Колега, не знам дали си конструктор, но ако си, ВЗЕМИ се ограмоти малко. Подобни упражнения съм правил на изключително отговорни конструкции, например фундамент под мелница с мощност 5 MW.
Това с ограмотяването го пропускам-отдавайки го на оскъдно възпитание-и продължавам. Не става ясно от думите ти точно кое упражнение си правил, но за да е реплика към написаното от мен излиза, че си надстроявал мелница и е
правен допълнителен фундамент. О.К. лошо няма. Но ако ще надсрояваш моята едноетажна къща с втори етаж(от стоманобетон), като ползваш само наличните фундаменти и колони без да добавиш допълнителни елементи, които да поемат част от хоризонталните натоварвания- няма да ти позволя, дори и да депозираш в банка за период от 50 години сума, достатъчна да покрие разходите по евентуални бъдещи retrofits на конструкцията.
ribnikolaevi написа:
А как се закрепва стомана към стоманобетона? Закладни части? Или анкери?
Въпреки бомбастичните твърдения на производителите на анкери, аз не мога да им се доверя. Закладни части- да , но след провала им при покривната конструкция на автогарата в Сливен, въпреки че вината е на изпълнителя, който е променил детайли за по лесно изпълнение- не ми се иска да се доверя и на тях, освен ако не е сравнително просто изпълниние, като например: горещо валцована греда, стъпва върху закладна част от профилна стомана с подходящ дизайн, позволяващ лесно бетониране. Закладната част е разположена над ст. бет греда (на горната й повърхност). Връзката се осъществява с болтово съединение, като отворите на единия от двата елемента се правят на място, за да се избегне
проблема с точноста. Третият вариант е вбетониране, който е по-ниско технологичен и е напълно в съзвучие с форума направи сам. За целта се проектират ст. бет. греди, които се бетонират
на два етапа. След първия етап и набиране на необходимата якост, върху предварително нивелирани стоманени подложки се слагат стоманените греди, армира се около тях и се дозалива ст. бет греда.
ribnikolaevi написа:
А как се монтират стоманените елементи? С голи ръце, с магия или с кран? А колко струва една машиносмяна на крана плюс машиниста?
Малък кран- една греда IPE160 6м. е 200кг.,за кратък период от време- връзките са направени така, че за направата им няма нужда от асистенция на кран.
ribnikolaevi написа:
Пропускаш едно огромно предимство на масивните конструкции (защото напоследък много се плюе по тях). Това е свойството им топлоемкост. Когато са целогодишно обитаване, това е техен плюс. Веднъж темперирани, те по-бавно променят своята температура, разбирай по-бавно изстиват зимата.
Явно нещо не си разбрал, както трябва за термичната маса, затова накратко ще поясня. 1..Ст. бет. ивични фундаменти 2..Масивна плоча на ниво цокъл (сравнително големи полета) 3..Външни стени с достатъчна дебелина (маса), за да компенсират липсата на плоча по отношение на акумулирането на топлина.
ribnikolaevi написа:
А иначе всеки е свободен сам да избира за себе си, да препоръчва на другите (но без реклама, НАЛИ?).
Досега не съм дал нито един линк в моите постове, не съм насочвал към конкретен търговец или строителен продукт. И това голямо "нали" дето си сложил крещи за обяснение.
XEON - помощник
Ето ви плоча, без видими греди, отдолу и отгоре, която може да премости 10 метра.

Прикачен файл

100.jpg
tretre - специалист
Става, но 2 по 12 см пак е 24 см...
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 17

Тема "Семейна къща" | Включи се в дискусията: