• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Nortek4648 - специалист
Здравейте на всички!
Да покажа и аз, как моднах една "Плафониера с фотоклетка", като на колегата по-назад.

Реших да я направя с диодна лента тип 3014 - 12W/12V/120led/m/1200lm/m.
Още от самото начало ми беше хрумнало за проба да я направя без захранване, дирекно на високо напрежение.
За целта нарязах лентата през 6 диода и се получават точно 20бр. от 1 метър лента следователно 20бр. х 12V = 240V
Изправих напрежението с грец при което получих 211V
Сметнах какъв ток ще протече през лентата свързана последователно:
12W/12V = 1А/20парчета = 0,05А (50mA)
Пуснах диодите през амперметър и токът е точно 47mA а напрежението е 211V а сметнато трябва да е 240 ушким.
Сигурно някъде бъркам и сметките не са ми много точни защото сега кат се замисля, не съм сложил кондензатор с който да филтрирам напрежението и убера пулсациите. Ще купя кондензатор 6,8mF/400V и ще пробвам с него как ще е примерно.
Ясно ми е, че диоди не се свързват последователно поради вътрешното им съпротивление и така единия диод може да се товари повече от другия
затова премерих върху всяко парче лента напрежението колко е, най ниското е 10,47 най високото 11,29.
В крайна сметка се получи много добре.
Общата консумация на лампата в работен режим е 15,75W и 5,4W в покой. Следователно лентата ми излиза 10,35W без фотоклетката.
Незнам точно на колко се равнява това с обикновенна лампа но свети повече от плафониера с 2х28W и по-слабо от 2х42W ( A55 халогенна крушка)
Но в коридора в който замислям да ги слагам стените са боядинасни в светло сиво и лампата с 2х42W свети в жълно и е по гадно от колкото с диодната стените светят много по-хубаво и равномерно от другата.Не съм направил снимки монтирана в коридора.
Мисля си дали няма да е по хубаво да я лакирам с някакъв лак (примерно като този за роторите) отгоре за по голяма здравина на диодите, топлоотдаване и изолация, как мислите?
Ето няколко снимки
Прикачен файл:
003.JPG
Прикачен файл:
007.JPG
Прикачен файл:
009.JPG Матирано стъкло - по-малко пропуска.
Прикачен файл:
010.JPG Това стъкло най много пропуска
Прикачен файл:
012.JPG
П.С.
В магазина го питам човека, какви лед крушки ще ми препоръчаш за тази лампа, миналия път питах за енергоспестяващи и ми каза че не е добре да се слагат такива, защото се поврежда крушката от постоянното включване и изключване, ОК, с това съм съгласен... почернява от постоянното пускане и спиране и изгаря.
Отговаря ми еми най добре е с халогенните 42W малък балон... и го питам защо да не се сложат диодни и пак ми отговори същото, че се повреждала електрониката в диодната крушка!
Това така ли е и какво е захранването в една готова крушка?
Затова ми дойде тази идея, по този начин няма какво да се повреди според мен, още повече че лентата е с понижен ток.
nakatasan - специалист
Nortek4648, не съм електротехник, ама е станало прекрасно. Надявам се да свети дълго време и да се спестява от ел енергия. С друг модел ЛЕД лента, такова свързване възможно ли е?
Nortek4648 - специалист
Да, всяка лента е направена с по 3 диода и съпротивление свързани последователно за да ограничи тока и съответно за 12V или 24V
Увеличавайки лентата паралелно напрежението остава 12V, тока се покачва
Свързвайки я последователно се увеличава напрежението а тока остава толкова колкото диоди има в групата, но поради различното им вътрешно съпротивление разлика винаги ще има.
Аз съм използвал тази лента защото има 120led/m., при което в 5ст. имам 6 диода а при 60led/m при 5 ст имам 3 диода.
Единствения недостатък е че трябва да се вземат мерки за безопасност, някой да не си помисли че са 12V и да го тресне тока! Затова трябва да има предупреждение и да са добре изолирани от метала, затова питам колегите дали не е добре да се намаже с лак за ротори или какъв по-точно...
Утре ще я снимам в коридора, как свети заедно с тази с 2х42W за да се направи разликата.
fox_vt - майстор
Какво е това 5,4 вата в покой? Иначе за напрежението не се безпокой няма да е проблем ще устиска.
Nortek4648 - специалист
fox_vt написа:
Какво е това 5,4 вата в покой? Иначе за напрежението не се безпокой няма да е проблем ще устиска.
Самата фотоклетка си консумира 24мА (5,4W) в режим на готовност, така че като минеш веднага святка, тя винаги си седи захранена.
Ха! сега разгледах назад във форума и намерих даже твой пост: http://www.krushki.com/index.php?main_p ... cts_id=656 тази лампа е същата като мойта!
Само че мойта лампа струва 15лв. и 9:60лв./м диодната лента, а сега един колега ми предлага за 6лв метъра защото е взел 1000 метра на едро.
Значи за да я направя 15W ще трябва да добавя още 60 диода или това са още 10 по 3лед. редички.
Но зависи и от помещението, за входен коридор е супер и в момента! сега ще се кача да направя снимки на мойта.
Ето и снимките:
Прикачен файл:
008.JPG Снимано без лампа от първата дясна врата.
Прикачен файл:
009.JPG Снимано от втората дясна врата без лампа.
Прикачен файл:
010.JPG Снимано от първата дясна врата с включена лампа.
Прикачен файл:
011.JPG Снимано от втората дясна врата с включена лампа.
Nortek4648 - специалист
Още снимки:
Прикачен файл:
003.JPG Същата плафониера с 2х42W отговарящи на 2х55W с (матово стъкло)
Прикачен файл:
004.JPG Двете заедно от първата врата
Прикачен файл:
006.JPG Двете заедно от втората врата
Ако снимките са в повече, ще махна някои, но ги слагам с цел да се сравни с едната лампа и с другата :)
fox_vt - майстор
Вярно че има пир датчкит за него забравих.Иначе аз съм много доволен от плафончето,свети идеално само има малък проблем.Толкова свикнах с него че като отида на гости нейде като вляза все чакам нещо да светне :-D Ама пък като изляза с ракията в едната ръка и салатата в другата от кухнята и котката притичва от спалнята и ми светва коридора :lol: :drinkers:
Evgeniy - майстор
Nortek4648 написа:
За целта нарязах лентата през 6 диода и се получават точно 20бр. от 1 метър лента следователно 20бр. х 12V = 240V
Изправих напрежението с грец при което получих 211V
Сметнах какъв ток ще протече през лентата свързана последователно:
12W/12V = 1А/20парчета = 0,05А (50mA)
Nortek4648, Аз съм го правил подобно упражнене по-назад в темата.

Само няколко бележки по твоите сметки:
- Не можеш да измериш добре нито напрежението, нито тока, защото са пулсиращи - от 0 до около 340 волта в полусинусоиди.
- Когато се изправя променливо напрежение се слага и филтър - в случая електролитен кондензатор (47 мкф на 400 волта ще е добре). Тогава, обаче напреженито, което ще се получи е около 320-330 волта (220*1.44). Така, че ще е хубаво да добавиш още лентички. Моите са 28. хубаво е да са 29 или 30 за да не греят много. Това може да го определиш опитно, още повече че и без това искаш увеличение на мощността.

Сега, както си го направил тока (и светлината) са пулсиращи. Това не е много добре нито за очите, нито за диодите.
brad4edat - специалист
Може ли една схемичка на свързване на филтриращия кондензатор в схемата. Как точно се навързва, последователно или паралелно след греца? Че и аз съм си поръчал 2м. 3014/120 led лента и утре или в събота ще си преправям единия плафон. Писна ми от тия китайски обикновенни крушки дето само гърмят през ден (дори и svetlina) и от енергоспестяващи дето не стават за никъде другаде освен в хола да светят по 5-6 часа нон-стоп на вечер. Аман от тия крушки вече :rolleyes:
Evgeniy - майстор
Eто класическа схема, не гледай стойността на кондензатора. За нашите цели от 22 до 100 мкф е достатъчен.:
Прикачен файл:
Grec.JPG
Grec.JPG (20.87 KиБ) Видяна 2255 пъти
C2 ; C3 са за подтискане на смущения. Аз на практика съм ги пропуснал, както и C5.
Все пак да предупредя, че това си е с директна връзка с ел. мрежата и трябва да се работи с повишено внимание заради високото напрежение.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: