Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
brum - майстор
Я сподели ти до какви изводи и резултати стигна, за да не повтарям твоите грешки :) ?

Иначе това, за дълбочината на която е заровен датчика съм го предвидил. Горната част на датчика ще е със твърдо запоен кабел и покрита със силикон да я пази. Ще се зариват на правилната дълбочина за различните култури. И ще се зариват някъде между културите, а не плътно до тях. Примерно по средата между две растения, на дълбочина около 20-25см ми се струва удачно място за доматите.
hidrazin - майстор
ivanovbg написа:
... Също така от капковото почвата се вкислява и става електролит...
Това не го знаех! Сега ако можеш и да го обясниш.... :-D
При напоителните системи рядко се използват датчици забити в почвата. Няма и много смисъл, освен при специфични случаи. Тези датчици дето ги мъдрите - електроди забити в земята се влияят от много фактори като киселинност на почвата например. Дори и да успееш да ги настроиш, едно торене с азотни или други торове променят нещата. :-D
Най често се използват ..... механични датчици. В някакъв съд се поставя материал който си променя размерите при мокрене и същевременно е достатъчно обемист за да не изсъхне за няколко часа. Жокер - използват се естествени материали. :-D Та същия този матриал при промяната на размерите си задейства една контактна система. Нататък лесно.
Тези датчици не се монтират в почвата а някъде където ще ги вали дъжд, ще ги пече слънцето и ще ги духа вятъра. Така се избягват и проблемите на електрическите датчици забити в почвата.
В повечето случаи не се налага съвсем точно определяне влажността на почвата. Смятате си при нормални условия какво количество вода е необходимо за една поливка и през какъв интервал и си го програмирате на таймера. Датчика като този по-горе предпазва от преполиване - след дъжд забранява на таймера да пуска напояването. Като изсъхне напояването продължава по план. При истинските програматори има и сезонни настройки. Могат да се променят процентно времената от 0-150% без да се налага да програмирате нови времена. При сух месец може да сложите на 125 или 150%. При дъждовен месец да намалите на 75 или 50% и това с няколко натискания на копчето. :)
Може да се помисли за омокряне на същия датчик с едно малко маркуче от поливната система като същия се е сложен на открито. Така за него ще е все едно дали вали дъжд или поливате - все ще получава информация за подадената вода. С няколко проби си мисля че ще може да се получи достатъчна точност.
:partyman:
ivanovbg - майстор
brum написа:
Я сподели ти до какви изводи и резултати стигна, за да не повтарям твоите грешки :) ?

Иначе това, за дълбочината на която е заровен датчика съм го предвидил. Горната част на датчика ще е със твърдо запоен кабел и покрита със силикон да я пази. Ще се зариват на правилната дълбочина за различните култури. И ще се зариват някъде между културите, а не плътно до тях. Примерно по средата между две растения, на дълбочина около 20-25см ми се струва удачно място за доматите.
Точно така ги удавих :lol:
Корените стигат до метър дълбочина, но основно са на около 40см. още как сипеш и литър ще стигне до датчика, ами надолу? Ще си стои сухо ли? Ако пък оставиш повече, като стигне на орната дълбочина и почва да се навирва, защото отдолу почвата е сбита и не приема лесно водата.
Аз вече се научих по растенията да гледам дали им е нужно вода, иначе си карам по някаква снема дето е меродавна само за моята почва.
brum - майстор
hidrazin написа:
В някакъв съд се поставя материал който си променя размерите при мокрене и същевременно е достатъчно обемист за да не изсъхне за няколко часа. Жокер - използват се естествени материали.
Е, една гъба в пластмасова чиния и бодвам в нея сензора. Иначе за датчици за дъжд - само като google-неш и излизат простички идеи.

ivanovbg написа:
Точно така ги удавих :lol:
Ти от първият фал ли се отказа :) ?
ivanovbg - майстор
Ми по лесно е да хвърля един поглед и да мушна с пръст в корените един път седмично. Като си разбираш... :lol: После си правя някаква корекция на поливките за тази седмица.
С гъба не става и тази идея на Хидразин е пълна глупост. Проввай се с две различни почви - по песъклива и по глинеста. Изсуши ги във фурната и сложи в 2 еднакви саксийки и от двете с еднакъв грамаж - примерно кило. После ги потопи почти до ръба в някой легенда се напият хубаво. Изваждаш и ги оставяш да се оттечат за някой друг час и пак мериш. Ще се учудиш колко различно тегло ще имат при първоначално еднакво. Това е прост пример да разбереш какво е ППВ (пределна полска влагоемкост) и че 70% при една почва е съвсем различно количество вода при друга. Една къртица пък да мине и да ти подкопае датчика и :lol:
hidrazin написа:
Това не го знаех! Сега ако можеш и да го обясниш.... :-D
Погугли и прочети за вкисляване и осоляване. Както и за капковото- какво причинява и как :wink:
brum - майстор
Т'ва с пръста работи ако си всяка седмица там. А аз по някога няма да ходя за 1-2 седмици. Идеята е през това време нещо да спасява положението :) .
ivanovbg - майстор
Правиш си един програматор 24 часов и на база предишен опит си определяш някаква поливка. Или по комшийски :partyman:
hidrazin - майстор
ivanovbg написа:
...Погугли и прочети за вкисляване и осоляване. Както и за капковото- какво причинява и как
[-X Като твърдиш нещо ще се аргументираш. Никъде няма да гугля. То там знаеш ли какви глупости пишат? За разни кондензатори в контакта и подобни.
Ако не можеш да го обясниш дай линкове пък ние ще прочетем. :-D
Пък това за датчиците дето съм го обяснил по-горе върви и го обясни на производителите на метеостанции и управления на напоителни системи. Явно не знаят че било глупости и си ги произвеждат. Че и в цял свят ги използват. Нещо не ти зачитат мнението май? :cool:
ivanovbg - майстор
Хидразине, Хидразине ... , стига се напъва. Ако имаше някакъв възможен и правилен начин за точното дозиране на водата с датчици на почвена влага, мислиш ли че нямаше да има такива входове на програматорите за капково? При сегашните възможности на процесорите всичко се свежда до няколко допълнителни букси изведени на панела. Изключая датчика за дъжд друг такъв не се предлага, а той няма нищо общо с почвен. :wink:

Според мен съм се аргументирал достатъчно - като не ги приемаш моите аргументи ... погугли.

hidrazin - майстор
Оооо... Тук май само ти се напъваш да убедиш някого в "агументите" си. Някъде да си видял да казвам че има удачни почвени датчици?
Просто обясних принципа на работа на датчик, на който познавам устройството и той работи. Това че е за дъжд не пречи да се експериментира дали не може да се използва и при напояването на зеленчук. :-D Все пак на същия може да му се регулира времето за изсушаване. По този начин ако му се сложи един капкообразовател на отвора може с няколко проби да се уеднакви времето за изсушаване на датчика и на почвата. Говоря за нещо от сорта:
http://polivni.com/bg/product-view/7/14.html
Естествено няма да е супер точно, но ще е приемливо. Все пак няма да стреля я. :-D И да не забравяме какъв е стилът на форума.

Пък аз все още си чакам обяснението за вкиселяването на почвата от капковото напояване. :lol:

Тема "Интелигентна система за пoливане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: