Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
ivanovbg - майстор
Не става това, но не ми се обяснява като на първокласник защо.

А ето ти по простичко обяснение за вкисляването и засоляването при капковото: С синьото е зоната на вкисляване в следствие на торовете които се вкарват - азотните най много вкисляват. С червеното е зоната на осоляване - границата на омокряне на капковото и сухата земя. Сещаш се как очертава с соли фанелка като се изпотиш - тези нейни очертания са същото осоляване което се получава в почвата на границата на намокряне от капковото и сухата земя. Много лошо действа на корените тази граница, когато се натрупат прекалено соли все едно ги реже като с нож. В бял цвят е сухата почва в междуредията която е с нормален състав. Та затова всеки голям производител си има собствена лаборатория - да не се допускат големи разлики и превантивно да се вкарват различни торове за намаляване на тези зони и разликите м/у тях. Имай в предвид че тези не са трайни, а се образуват по време на отглеждането на културите. Като падне зимата снега заравнява разликите, но докато е под мулча и е сушава годината...
Прикачен файл:
untitled.JPG
untitled.JPG (26.49 KиБ) Видяна 1872 пъти
Винаги можеш да се обърнеш към спецовете за да ти разяснят по подробно http://www.e-imm2001-ncan-bg.com/action.html
brum - майстор
Тъй, щом е толкова сложно със сензорите ще ползвам специален за тези цели - ето този. Уж за това е правен, би трябвало да работи. Поне е калибриран и този проблем отпада.

А за задвижките - вярно имало евтини, даже малко под 30лв. 12V, DN15 (1/2). Ама китайски, тука не намерих нищо на смислена цена :) .
hidrazin - майстор
Ех Иванов. Добре си нарисувал картинката с китки. Защото аз все си мислех че зеленчука и другите работи в градината се сеят на бразди.
Сега като сложиш капковия маркуч отгоре на браздата и картинката придобива съвсем друг смисъл. :) Да не забравяме че почвата е съставена от отделни частици и тук се проявява капилярното налягане. Пък аз точно в междуредието НЕ ИСКАМ да има влага. Така плевелите там намаляват значително.
Това за азотните торове е ясно - и амониевата и карбамида вкиселяват. Ма аз си торя с гов...на. Предимно угнил овчи. :shock: Само не разбрах какво общо има капковото с вкиселяването? :?
За осоляването донякъде съм съгласен. На границата между суха почва и тази която се напоява може да се образува слой с повишена концентрация на соли. Зависи и от минералното съдържание на водата. Един-два валежа и тези зони се размиват (ако не е мулчирано с найлон де или в парник).
И сега какво? Да взема да мина пак на маркучи от ред в ред ли? [-X Поне до сега не съм забелязал проблеми от този характер с капковото. Даже напротив - наложи се да слагам колове на пипера. :lol: Никога не съм имал по-хубав и даващ толкова много. Ако солите му "сечаха" коренчетата, щях да имам чушки джуджета а не по педя и нагоре.
Както и да е. Ще си карам както си зная. С капково.
Пък за датчиците - наистина не съм пробвал. Ще взема да купя един за проба. :? Ама като знам колко съм "работен" сигурно ще го оставя най-рано за другия сезон, дори и да го купя тази седмица. :-D
:partyman:
brum - майстор
ivanovbg написа:
За въздух става.
Точно тоя го дават за почва. Само във вариант за почва се среща по-често с някаква пластмасова чашка, а не с металната. Ще се разбере колко става като дойде :) .
brum - майстор
Тъй, да отбележа малко прогрес :) .

Контролера е изпрограмиран - пази логове, има събития (за поливане, за записване на логове), часовник, комуникира се през bluetooth или през директна връзка с USB, има си команден интерфейс (че даже има и help). Остават малко дребни донастройки за като дойдат датчиците за влажност. Събира 4000 лога, та ако го пусна да логва през 1 час ще има логове за последните 5-6 месеца. Идеята ми е да направя малък анализ на климата и да съм по-подготвен до година :) .

Междувремено ще го пусна да полива по предварително зададена програма без да отчита влажността. Това разбира се ако не дойдат датчиците до петък, че май има такива изгледи :) .

В крайна сметка реших, че ще работи с вода под налягане от хидрофора и ще ползвам евтини соленоидни клапани за водата. Ще може да управлява до четери клапана и да следи до 5 датчика за влажност на почвата. За сега една снимка от периферията на която трябва да бодна контролера :) .

Клапаните ги управлява през транзистори, има си и отделен стабилизатор за микропроцесора.

Прикачен файл

iis.JPG
iis.JPG (48.24 KиБ) Видяна 1809 пъти
hidrazin - майстор
brum написа:
...Клапаните ги управлява през транзистори, ...
Като гледам и през оптрони. :-D Ще чакам резултати и особено от датчиците.
:partyman:
brum - майстор
Оптроните за по-сигурно. За да не ми се шашка процесора от импулси идващи от клапаните. Захранването е развързано що-горе прилично. През 7805, преди него индуктивност и кондензатор.

Вече е на 15 часа тестове да си щрака клапаните - работи безупречно. И bluetooth-а му работи, и USB-то, и часовника. Само пустите датчици дето още липсват ...

Малко ме притесняваше дебита на поливната система, че е за малка площ, а на хидрофора му дават, че изключва ако работи с по-малко от 90л/час. Ама и на т'ва измислих лек - единият от клапаните ще е точно за това - ще връща вода в кладенеца през рестриктор, че да може да охлажда хидрофора. Нещо към 1 0л/мин мисля да му пусна (хидрофора май беше 3600 л/час).
brum - майстор
Spoiler alert :)

Т'ва на снимката ще е колектора. Трябва да дойдат още два клапана, че без тях ще полива всичко на веднъж. Но пак по-добре отколкото да се полива както в момента - от дъжд на вятър. Добре, че лука устиска и се развива :) .

Регулатора на налягане се оказа дървена история. Всичко що е евтино е пластмасово. Тоя на Gardena бях решил да ползвам, ама трябва да го тунинговам. Като го завия към колектора и може да му изскочи 'плунжера'. Само капачката за връзка към маркуча го ограничава да не изпадне. Ако не стане с него имам един дето няма тия драми и е на 1.4 бара, ама не е марков.

Тоя на Gardena поне му дават дебита - 1000л/час. Та ще трябва да посмаля излишната вода на 100-150 литра на час (тая дето ще се грижи за минимален дебит през хидрофора за да не прегрява). Хубавото е, че при константното налягане лесно ще ги регулирам със един сферичен кран :) .

Клапаните позагравят ако работят повече време, ама приемливо. При все, че вместо на 12 ги ръчкам на ~15 волта :) .

До сряда-четвъртък се надявам да съм монтирал хидрофора, да съм опънал един маркуч за лука и да съм подкарал тая работа. Дано катинара устиска набезите на тъмнозелените, че няма никой там по седмица-две :) .

А, да - и схемите за аварийното захранване с батерии отпадат. 1во - то като няма ток няма и кой да върти хидрофора и 2ро - с малка промяна на кода ще знам преди колко време е било последното поливане (дори и след спиране на тока) и колко е продължило то. Та ще може да се откорегира положението.

Прикачен файл

img.JPG
img.JPG (51.92 KиБ) Видяна 1751 пъти
brum - майстор
Обаче има проблем с колектора. Сълзи на едното място. Три пъти го правя на ново, все си сълзи. Предполагам, че е защото не стягам резбата до край, а до там, че да са ми на удобна позиция клапаните. Търся съвети как да реша проблема :) .

Уплътнявам с тефлонова лента. Пробвах да навивам тънко - не става. Пробвах да навивам дебело - пак не става. Не съм пробвал да навивам средно :) . Резбата на клапана я надрасках за да не превърта в нея лентата.

Тема "Интелигентна система за пoливане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: