Всички имаме коли, нали ?
chano3891 - специалист
Здравейте имам автомобил който бих искал да бракувам но да си остане у мен с цел раздаване на части, но ми казаха че такъв документ може да ми дадат само от вторични където едва ли ще се съгласят да ми го издадът без да вземат автомобила.
А без този документ немога да отпиша колата.
Вярно ли е това че само от тях се издава или и от дръги институции може да се вземе този документ.
hidrazin - майстор
Отиваш в КАТ и попълваш декларация че ще съхраняваш бракувания автомобил еди къде си - точен адрес. Трябва да е частен имот - в двора на къща, собствен гараж...
:partyman:
chano3891 - специалист
Благодаря ти хидра. :supz:
jekasus - майстор
Така си попълних декларация - на село, май даже не писах точен адрес :? :-D
Johny - майстор
+1
И аз така бракувах автомобил, по-скоро го продадох на джамбазите.
Chefo77 - майстор
Да не забравиш да занесеш номерата като подаваш декларацията :wink:
hidrazin - майстор
Абе то и аз се бях набутал с една продажба без прехвърляне - пълномощно. После се наложи да бракувам автомобил без да го има.
Поне успях да си взема номерата. После в КАТ - декларация че е в двора на къщата.
В големите градове може да възникнат "инсинуацции" в данъчното, където трябва да отпишете колата за да не дължите данък. Големите градове са препълнени от зарязани автомобили на общински терени и служителите са "инструктирани" да искат документ от скрападжийска фирма. Вероятно и самите скрападжии имат лоби там. :-D
Не е много, но е хубаво да се прочете:
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1488793
ohdan - специалист
hidrazin написа:
Отиваш в КАТ и попълваш декларация че ще съхраняваш бракувания автомобил еди къде си - точен адрес. Трябва да е частен имот - в двора на къща, собствен гараж...
Точно така е , така процедират тука :) Аз също не ми се искаше да бракувам старата защотовсе още се държеше но , такива са законите ! Или само спираш временно от движение като в този случай си оставяш документа в КАТ и си плащаш като поп данъка въпреки че си стои в къщи, или бракуваш, отписваш и си даваш номерата и я пазиш за спомен :yawinkle:
Понеже ползвам преференция на инвалид която обаче важи само за един автомобил, се принудих да бракувам .
hidrazin - майстор
Това за данъка не е съвсем така:
чл. 58, ал. 4 от ЗМДТ
...За превозните средства, на които е прекратена регистрацията, данък не се дължи от месеца, следващ месеца на прекратяване на регистрацията за движение. За излезлите от употреба моторни превозни средства, за които в нормативен акт е предвидено задължение за предаване за разкомплектуване, данък не се дължи след прекратяване на регистрацията им за движение и представяне на удостоверение за предаване за разкомплектуване.
Това последното за разокомплектоването се отнася само за МПС-та категория N1 - предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т.
Предполагам че това с декларацията го приемат като замяна на бележката от вторични. Все пак явно целта на тези текстове от закона е да се премахнат курниците зарязани по улици и тротоари. Аз лично нямам нищо против старите коли. някои хора изпитват носталгия по любимата си кола. Даже и аз мислех една от колите си да си я запазя в двора на село и да я реставрирам, но здравия разум надделя. Който иска нека си я държи в двор, гараж... но не и така:

Изображение

P.S. Преди време май имаше нещо че спирането от движение и неплащането на данък е за срок от две години. След това данъкът ти се начислява автоматично, независимо че все още не е в движение. Сега не знам как стои въпроса. Ако някой е запознат може да сподели.

Johny - майстор
Я гледай какъв читав Фиат, въобще не се вижда ръжда. [-o<

Тема "бракуване на автомобил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: