• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bikerider_ - специалист
..пура?
От скоро гледам в чешките трамваи и някои автобуси заменят пурите с диодни ленти, без да сменят осветителното тяло. Не съм отварял подобно осветително тяло, за да видя вътре с каква електроника е свързано към мрежата на превозното средство, но ми се струва логично, че ако трябва да купуват по едно управление за диодна лента от 25лв. на осветително тяло, то от градския транспорт не биха си правили такъв скъп експеримент с осветителните тела.
Накратко моят случай е следният - имам осветително тяло с пура 15W, 45см дължина. Искам в него да сложа диодна лента главно защото пурата има скъсяване на живота при често палене и гасене, а новата струва 4.50 ако свети топло бяло. Писна ми да сменям пури. Естествено в стил направи си сам бих си спестил "инвестицията" в диодно управление, ако може да работи с баласта на пурата. Дали баластът за пурата би работил с диодна лента 45см или ще я изгори и трябва да купя управление на напрежението за диодна лента? Или няма да сработи, заради променливия ток?
Другото, което ми прави впечатление е, че поне в София никой не е чувал за пура с диоди, 45см дължина. В алибаба и из интернет ги има, но не ми се поръчва от чужбина. А 60см пура с диоди се намира и тук. Имате ли инфо къде може да се намери?
Благодаря за съветите в аванс!
hladnia - специалист
bikerider_ написа:
..пура?

Накратко моят случай е следният - имам осветително тяло с пура 15W, 45см дължина. Естествено в стил направи си сам бих си спестил "инвестицията" в диодно управление, ако може да работи с баласта на пурата. Дали баластът за пурата би работил с диодна лента 45см или ще я изгори и трябва да купя управление на напрежението за диодна лента? Или няма да сработи, заради променливия ток?
Само със баласт няма да стане ,ще изгори ще трябв и електротика повечето се захранват със12в.
http://www.ledneonbg.eu/category/6/svet ... -puri.html
Наистина предлагат от 60 см
http://www.krushki.com/index.php?main_p ... cts_id=604
shadow__01 - майстор
Виж тук как се свързват http://www.led.omega-light.com/Lum/lum.html
За съжаление не виждам да има 45см. тръба. Може би не се произвеждат с такъв размер?
hladnia - специалист
shadow__01 написа:
Виж тук как се свързват
Тази схема е за готови (преработени тръби) само с поставяне на лента на 12 в няма да стане!
Изображение
ig_ivanov - специалист
Луминисцентните лампи по превозните средства се захранват от инвертор, който преобразува ниското напрежение на инсталацията (12 или 24В) във високоволтово, за да могат да "запалят" лампите. При смяната им със светодиодни този инвертор се изключва, а ламБата се включва направо в захранването на превозното средство. Затова не е необходима никаква инвестиция при смяната (освен стойността на лампата). За лампа, захранена от електрическата мрежа това нещо не може да се направи без преработка- най-малкото, което трябва да се направи е да се махне оригиналната електроника на лампата (ако е с "електронен дросел") или дросела и стартера, а на тяхно място се монтира адаптер 220->12В със съответната мощност и тогава да се захрани светодиодната лента.
hidrazin - майстор
И защо? Има LED ленти направо за 220 волта. В този случай даже не е необходимо да се маха дросела, а само стартера като е показал колегата по-горе.
А с малко "Направи си сам" даже могат да се използват наличните държачи от старата пура. Известно неудобство при нея е че се реже на всеки метър и в конкретния случай няма да е подходяща.
:partyman:
Последна промяна от hidrazin на пон мар 17, 2014 10:36 am, променено общо 1 път.
ig_ivanov - специалист
hidrazin написа:
И защо? Има LED ленти направо за 229 волта.
Ако са такава- така или иначе пак трябва да махне дросела и стартера или електронния дросел.
hidrazin - майстор
Ако дросела не е електронен няма нужда да се маха.
hladnia - специалист
hidrazin написа:
И защо? Има LED ленти направо за 220 волта.
А с малко "Направи си сам" даже могат да се използват наличните държачи от старата пура.
Известно неудобство при нея е че се реже на всеки метър .
Изображение
Не желая да влизам във дълги спорове, но не искам да се зъблуждават колегите по форум, ЧЕ нещата стават така просно.
Така че на приложената снимка във пласмасовия държач има импулсно захранване 220В-12В а лентите които съм виждал могот да се режат през 3 бр.диоди 3х3В и останалите V. I. съпротивление за буфер до 12В
bikerider_ - специалист
45см пури с LED се произвеждат, ма на смотания български пазар никой не се е сетил да ги внесе... Уж в големи магазини за осветление като попита човек и почват да вдигат рамене като неподготвени ученици.
За диодните ленти на метър в магазина за ЛЕД осветление ми обясняваха, че трябвало специално захранване, което струва 25лв. парчето минимум, заради което питах дали може да се преправи баласт-а на луминисцентната пура, така че да сработи диодна лента с него. Явно не става.
На кое тук казвате дросел и на кое стартер? Дросел т.нар. баласт на луминисцентните пури ли е?! А стартера какво преставлява - ключа за включване? Прекъсвач на веригата? Съжалявам за невежеството ми, не съм ел-инженер.
  • 1
  • 2

Тема "Може ли дидона лента да работи с баласт за луминисцентна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: