hidrazin написа:Колко голяма градина, с какво ще поливаш и от какво ще поливаш?Трябва ми да е нещо универсално, да не се робува излишно. Отглеждане на зеленчуци за лична консумация. Целта е поливането да е автоматизирано и да става в подходящ час, някъде през нощта.
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
hidrazin
- майстор
851 мнения в "Въпроси за изграждане на капково напояване за градина"
nakatasan
- специалист
hidrazin
- майстор
Е сега с ченгел ли трябва да ти вадя думите от устата? как някой да ти отговори, като си знаеш твоята песен.
От няколко години поливам така. Всичко. Трева, зеленчук, асми, малини... Тази година живот и здраве ще присъединя и едни нови дръвчета.
Отговори на въпросите в предния пост и тогава може да говорим.

P.S. Няма универсални решения.
От няколко години поливам така. Всичко. Трева, зеленчук, асми, малини... Тази година живот и здраве ще присъединя и едни нови дръвчета.
Отговори на въпросите в предния пост и тогава може да говорим.

P.S. Няма универсални решения.
nakatasan
- специалист
Домати, краставици, пипер, боб, все такива градински най-обикновени зеленчуци. Други години както ги поливахме по конвенционалния начин през деня, се маносваха и понякога не ставаха, имаше голям преразход на ресурси. затова ми се иска да си контролирам водата за наполиване и да се полива през нощта, а не през деня. затова ми трябва такъв програмируем клапан, за да отваря и затваря когато трябва и колкото трябва. А през деня ще се допълва резервоара с вода ръчно.
п.п. Не зная за какъв ченгел става дума, но когато потребител попита нещо, предполага се да му кажат марка и модел, за това, кое пита, а не какъв цвят му са стените на къщата...
Бях чувал, че има такива клапани, даже през телефона може да се управляват, ама ми се струва доста скъпо за в моя случай да използвам, затова само със задаване на време.
Поздрави и сори ако съм обидил някой с изказванията си или с недоизказванията си.
п.п. Не зная за какъв ченгел става дума, но когато потребител попита нещо, предполага се да му кажат марка и модел, за това, кое пита, а не какъв цвят му са стените на къщата...
Бях чувал, че има такива клапани, даже през телефона може да се управляват, ама ми се струва доста скъпо за в моя случай да използвам, затова само със задаване на време.
Поздрави и сори ако съм обидил някой с изказванията си или с недоизказванията си.
ivanovbg
- майстор
Хидразин те пита за размера на градината, за да не ти се окаже малък клапана. Иначе най лесно е с 24 часов таймер който да ти управлява клапана. Примерно такъв - http://tsvetkov.be/upld/files/1/Razni/timer1.jpg
hidrazin
- майстор
nakatasan написа:п.п. Не зная за какъв ченгел става дума, но когато потребител попита нещо, предполага се да му кажат марка и модел, за това, кое пита, а не какъв цвят му са стените на къщата...Ченгела е такъв че когато потребител попита, бива да каже какъв му е водоизточника, какъв дебит има, какво налягане, каква площ ще полива, с какво ще я полива (капков маркуч, разпръсквачи, самотек...), като гледам и какъв е обема на резервоара, колко е нависоко... Ей такива "дребни" подробности.
Ама щом те интересува цветът на стените, това лято пак ще си поливаш като миналото - с маркуча през деня.

P.S. Ако си беше направил труда да прочетеш темата от начало, щеше да разбереш че само клапана ти е 100-тина лева. Без управлението. Защото си с резервоар и вероятно нямаш налагане. И клапана ще е само един ако с него ще успееш да напоиш всичко наведнъж - малка градина.
Та затова питам за "цвета на стените".

nakatasan
- специалист
Площта на градината не я зная, защото не съм я мерил, ама е около 50 квадрата, може би и по-малко. Ако варела излезе малък ако не греша около 250 л е, ще ползвам вода от чешмата. Кладенец нямаме, района е сух и няма възможност да се добива вода от кладенеца. Ако не ме лъже паметта, споменах, че градинката е малка.
Идеята ми е водата да се топли през деня във варела, а през нощта да се полива градинката автоматично. Предполагам така температурата на почвата и водата ще са уеднаквени, а не както е сега студена вода от чешмата да се полива топла/гореща почва. Смятам, че капковото наполяване е по-добрия вариант. Миналите години основно с маркуч пуснат по вадата е поливано.
Идеята ми е водата да се топли през деня във варела, а през нощта да се полива градинката автоматично. Предполагам така температурата на почвата и водата ще са уеднаквени, а не както е сега студена вода от чешмата да се полива топла/гореща почва. Смятам, че капковото наполяване е по-добрия вариант. Миналите години основно с маркуч пуснат по вадата е поливано.
v_tan
- специалист
Ако ще поливаш от чешмата 50кв.м. със зеленчуци, няма смисъл от големи капиталовложения. достатъчен ти е капковия маркуч (по твой избор), регулатор на налягането, ако водопроводното е високо, както и един програматор с вграден клапан (за монтаж на чешма).
Избор има голям - Гардена, Рейн, Торо, Рейн бърд...
Продават се във всички големи строителни магазини - само гледай да не е някоя китайска ГарденИя или подобно недоразумение.
Ето ти два линка да видиш цените:
http://parkland.bg/market/index.php?rou ... uct_id=443
http://parkland.bg/market/index.php?rou ... duct_id=63
А относно студената вода- не се притеснявай, нищо няма да им стане на зеленчуците. Изпитано е. Тя се темперира достатъчно по пътя в маркуча, и все пак капе а не тече от него.
Поздрави.
Избор има голям - Гардена, Рейн, Торо, Рейн бърд...
Продават се във всички големи строителни магазини - само гледай да не е някоя китайска ГарденИя или подобно недоразумение.
Ето ти два линка да видиш цените:
http://parkland.bg/market/index.php?rou ... uct_id=443
http://parkland.bg/market/index.php?rou ... duct_id=63
А относно студената вода- не се притеснявай, нищо няма да им стане на зеленчуците. Изпитано е. Тя се темперира достатъчно по пътя в маркуча, и все пак капе а не тече от него.
Поздрави.
ivanovbg
- майстор
За 50 квадрата не си заслужава автоматиката. Аз препоръчвам варел и ръчно, защото може да разтваряш тор в него, иначе е малък дебита за да се използва торосмесител с тръба на вентури. Торта е задължителна защото напояваш малка част от площта и корена се съсредоточава в нея. Еко и био с капково не става.

Тема "Въпроси за изграждане на капково напояване за градина" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература