Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
s_toshkov - специалист
Здравейте , незнам дали пускам темета в най-подходящия раздел , но имам голяма нужда помощ - съвет

Колеги купих си един бидон -тези които са мисля 1150 литра - големите които са върху палет с метална рамка

Бидона е 2-ра употреба , беше със остатъци от няякаква кафява слуз , по-точно таова кафявото нещо е позалепнало доста здраво върху по-голямата част от дъното

Занесох го в автомивка -пъроначална пухнаха водоструйката вътре и казака "Ще се измие "

Да, ама не отивам да си го взема и ми казват - това е някаква смола - цяла нощ стоя с препарат (мисля обезмаслител ) не се изми

Пак ще го накиснем - ще видим какво ще стане

Засъхналото е тъмнооранжево -кафав цвят мирише гадно като масло , смола . дано обяснявам достатъчно ясно .От мифката казват че им прилича на някаква смола от топлото омеквало . Какво е това чудо .....

Искам да измия бидона не за питейна вода а да съхранявам вода за поливане в него .

Какв препарат ще препоръчате , така че да се оттърва от тази гадост в него , но да не нещо което ще разяде самия материал на бидона

Чета в нета за накави препарати терминатор и т.н. Кое е най ефективно, какво да ползвам
hidrazin - майстор
Натриева основа (сода каустик).
:partyman:
Илчо Илиев - майстор
Пробваха ли с пара да го отлепят...
Щом ще се полива с тази вода, смятам,че няма да е проблем,че е ''мръсен''бидоня...и е 1000л...
mitko64 - майстор
Преди много години ми подариха от Инжстрой един такъв от един кубик. На дъното имаше(и още си има) някакта кора, явно не е бил източен докрай. На етикета му пишеше че е съдържал епоксидна смола. С какво се чисти нямам представа. Ползвам го за поливане.
s_toshkov - специалист
hidrazin написа:
Натриева основа (сода каустик).
Обезмаслителя с които са пробвали от мивката и не е станало не е ли натриева основа ?

Да водатя ще е за поливане , но на заленчуци предназначени за ядене !!!Няма ли да е проблем това ?
bdimov - специалист
Ако бидона е съдържал епоксидна или някаква друга смола, която вече е станала на "кокал" няма да имаш проблеми с поливането с вода от него. И пак ако приемем че кафеникавия остатък по дъното е от смола то забрави да изчистиш бидона по какъвто и да е начин.
Всички варианти за разтваряне на смолата, температурното и стапяне и т.н. няма да доведат до резултат, защото преди да се разтвори смолата ще се разтвори бидона, преди да стопиш смолата ( с пароструйка е мисия невъзможна според мен ) ще се деформира пак бидона.

Колкото до съвета по-горе за содата каустик... това да не е мазнина да е осапунваш :razz:
hidrazin - майстор
bdimov написа:
...Колкото до съвета по-горе за содата каустик... това да не е мазнина да е осапунваш :razz:
Докато не се разбере какво е имало в бидоня, всичко останало е в сферата на баба Ванга.
Ми да беше питал преди да го купи. В тези бидони се пълнят най-различни работи. Някои от тях няма никакъв проблем да се осапунят.
Обезмаслителя от автомивката НЕ Е натриева основа.
P.S. Ако е било епоксидна смола - не пречи с нищо.
s_toshkov - специалист
Епоксидната смола има ли характерен мирис на масло ?

"Субстанцията" е останала по дъното тъмнооранжева към кавеникав цвят , гаден мирис на машиннно масло . Доколкото разбрах от автомивката на тобло ставало по-меко

С кое да започна пробите с сода каустик(предполагам течна , не на люспи) или с теерминатор (дунав )

Тези двете неща след като ги сложа по колко време трябва да се държат да действат ?

Има ли опасност което и да е от 2-те содата или терминатора да разядат бидона ?
hidrazin - майстор
Епоксидната смола има някакъв мирис, но не бих го определил точно като на масло. Освен това на цвят е прозрачна или леко жълтеникава. Почти съм убеден че не е било епоксидна смола. На пипане лепне ли когато не е стоплено?
Сега за пробите. Най-добре е да изчегърташ от това известно количество и да направиш няколко проби.
1. Вариант с осапунване - сода каустик. Течна или на люспи но разтворени във вода. Течната също я разреди малко. Хубаво е да го правиш с гореща вода. Действа по-бързо. Терминатор/Дунав в основата си е пак сода каустик с някои прибавки за да не се стича и да е гъсто. И содата и Терминатора са опасни за кожата и най-вече за очите! Внимателската!
2. Вариант с разтворители. Не знам защо на никой не му дойде тази идея на ум? Ако са били някакви лакове е твърде вероятно да могат да се разтворят с органични разтворители. Отдели си парченца от изчегъртаното и пробвай с каквото имаш и намериш - ацетон (лакочистител), бензин, кореселин, разредители АМБ или МРТ ..... Това също може да те насочи към подходящия начин за почистване.
Ако със содата каустик или с разтворителите не стане - забрави за друго.
Никой от посочените по-горе химикали не може да ти повреди бидоня.
Ето как изглежда епоксидна смола. Невтвърдена. Може да е и бледо жълтеникава, ни не и оранжева или кафява.
Изображение
teo_5f - помощник
Мисля че знам каква е субстанцията (не съм сигурен) най-вероятно е втвърден дизел (нафта) пробвай с ацетон но не знам бидона дали няма и той да се разяде по принцип не би трябвало ама не се знае ако можеш откъсни от субстанцията и я сложи в различни препарати.

Тема "С какво и как да почистя бидон от смола (боя , масло )" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: