• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gmgoro - напреднал
Здравейте,

Попадам на такива камини из нета, интересува ме мнението ви, както и информация от първа ръка ако някой има такава или пък е виждал (не слагам линк за да не изглежда като реклама, отделно че сайтовете са ми все съмнителни...под едно име на модел и за едни киловати виждам значителни вариации в цените (тази която ми хареса например е между 5000 и 10000лв...) и снимките... Не става въпрос за пелетните камини които изглеждат като печки, а за комбинираните такива които имат горивна камера за вграждане и горят и дърва, а и имат и бункер).

Надежни ли са? Икономични ли са? Лесни ли са за поддръжка и монтаж? И въобще всякакви плюсове и минуси за този тип камини са добре дошли.

На отзовалите се благодаря!
syncho - майстор
Да има ги такива и както си забелязал цените варират точно в този диапазон, който си написал.

Надеждни ли са? - зависи от производителя и стоманата, която ползва. По принцип повечето са с добро качество и карат доста време. А ако си направиш и инсталацията както трябва - с трипътен вентил, предпазен клапан по температура и налягане, защитната серпентина да си я вързал и т.н. не би трябвало да имаш проблеми.

Относно икономичността - повечето камери за вграждане са с малко по-ниско кпд от колкото камините тип "печка". Нещо от сорта на 85-89%, но пък са доста по-добри като ефективност спрямо всяка друга българска печка за по 200-300лв.

Плюсове - може да гори и пелети и дърва - дава възможност за евтино гориво или удобство.

минуси - цената, поддръжката, инсталацията трябва да се съобрази с това, че има източник на твърдо гориво.

На пръв поглед това, ако имаш конкретни въпроси ще е по-лесно :)
jabata - специалист
Здравей,

както колегата написа, наистина ги има но според мене цената е твърде висока 5 до 10к лева за мене са си много. Още повече че за 5к човек спокойно може да си вземе италиянска пелетна камина от добър и реномиран производител. А да не говориме че това е пак от типа 2 в 1, т.е. едното винаги няма да е на ниво, или и двете ще са някакъв компромис. И като сложиме минусите че самата инсталация трябва да се предвиди да поеме непредсказуемоста на твърдото гориво, за мене лично не си струва.
Отделно че аз не познавам случай комбиниран уред (2 в 1, 3 в 1, и т.н.) нещата да са наред, винаги има компромис с нещо.
gmgoro - напреднал
syncho написа:
Да има ги такива и както си забелязал цените варират точно в този диапазон, който си написал.

Надеждни ли са? - зависи от производителя и стоманата, която ползва. По принцип повечето са с добро качество и карат доста време. А ако си направиш и инсталацията както трябва - с трипътен вентил, предпазен клапан по температура и налягане, защитната серпентина да си я вързал и т.н. не би трябвало да имаш проблеми.

Относно икономичността - повечето камери за вграждане са с малко по-ниско кпд от колкото камините тип "печка". Нещо от сорта на 85-89%, но пък са доста по-добри като ефективност спрямо всяка друга българска печка за по 200-300лв.

Плюсове - може да гори и пелети и дърва - дава възможност за евтино гориво или удобство.

минуси - цената, поддръжката, инсталацията трябва да се съобрази с това, че има източник на твърдо гориво.

На пръв поглед това, ако имаш конкретни въпроси ще е по-лесно :)
Благодаря за отговора syncho!

В процес съм на купуване на къща. Първо ще се прави ВИК и инсталация за отопление, и ще се сменя дограмата и в момента (от 2-3 дена) чета по въпроса и си нахвърлям варианти и събирам плюсове и минуси за различните такива. За решение с такава камина не видях писано, та затова си позволих да стартирам темата.

Мина ми през акъла, че когато е на дърва контрола е по малко и може да вдигне по високи температури, та да инсталацията ще трябва да е съобразена с това. Не съм се интересувал, предполагам е свързано с някакви термо управляем вентил, които при вдигане на опасна температура ще отваря някакъв кръг примерно да позатоплят някое от помещенията в сутерена знам ли...може би говоря глупости, но чисто принципно така си го представям. Не задавам конкретни въпроси тук, първо ще да попрочета, че да си заслужа отговорите :-)

Конкретно за комбинираната камина заради която отворих темата, модела е MARIX 23kw, нито я знам кой я произвежда нито що за птица е - такова инфо не намерих и това малко ме притеснява някак несериозно стои... Намирам я за от 5000 до 10 000 лв. на няколко десетки сайта, описанието навсякъде е copy/paste, а понякога дори снимките са различни...Пише, че има автоматично запалване и почистване, Корпус от стомана 0,5 см, Горивна камера от чугун, Седмичен програматор, КПД: 90,1%, Водна риза: 70л. и т.н. Ако се спра на нея, ще пиша тук, може на някой друг да съм полезен. А ако някой има вече такава моля споделете!
gmgoro - напреднал
jabata написа:
Здравей,

както колегата написа, наистина ги има но според мене цената е твърде висока 5 до 10к лева за мене са си много. Още повече че за 5к човек спокойно може да си вземе италиянска пелетна камина от добър и реномиран производител. А да не говориме че това е пак от типа 2 в 1, т.е. едното винаги няма да е на ниво, или и двете ще са някакъв компромис. И като сложиме минусите че самата инсталация трябва да се предвиди да поеме непредсказуемоста на твърдото гориво, за мене лично не си струва.
Отделно че аз не познавам случай комбиниран уред (2 в 1, 3 в 1, и т.н.) нещата да са наред, винаги има компромис с нещо.
Благодаря за отговора jabata,

Голям плюс ми изглежда спестяването на място за котле, но пък в моя случай не е проблем мястото, къщата си има предвидено място за котел. По скоро ми харесва този вариант, тъй като камина така и така ще се прави, но пък трябва и някаква автоматизация - там ще живеем та си отива вероятно на добавяне и на котел. И двете с водни ризи и съответните чарколя, което си е усложняване и оскъпяване. Разбира се този вариант си има своите предимства, не казвам че еднозначно е по-добре комбинирания вариант, но за мен като да си заслужава (пък и пустите пари...не се заблуждавам че с котел за 5000 лв разходите ми свършват, но като смятам грубо ако съм само с комбинираната камина ще спестя към 3000+ лв., и цялата сметка ще е около 12000 лв. - буфер, бойлер, слънчев колектор, тръби, арматура, камината, помпи, отоплителни тела и т.н. ).

За комбинираните уреди съм съгласен, точно затова ми се иска да попадна на някой които има такава или подобна камина. Иска ми се да знам какъв и е приоритета: 1. по-добра е на пелети, на дърва е компромис или 2. по добра е на дърва на пелети е компромис.
syncho - майстор
Този модел се произвежда от CTPasqualicchio - италианска фирма. Ние ги внасяме. Можеш да видиш допълнителна информация на следния адрес:
http://www.ctpasqualicchio.it/index.php ... Itemid=328

Ще попитам производителя относно КПД-то за различното гориво, защото не е дадено в данните, които ние имаме и ще ти напиша по-късно подробности, че сега съм малко зает.
gmgoro - напреднал
syncho написа:
Този модел се произвежда от CTPasqualicchio - италианска фирма. Ние ги внасяме. Можеш да видиш допълнителна информация на следния адрес:
http://www.ctpasqualicchio.it/index.php ... Itemid=328

Ще попитам производителя относно КПД-то за различното гориво, защото не е дадено в данните, които ние имаме и ще ти напиша по-късно подробности, че сега съм малко зает.
Еее супер думи нямам, какъв късмет :prayer:
Разгледах линка и вече ми е значително по ясно, най-малкото защо има такива вариации в цените и снимките из нета, просто има опции и вероятно базовия модел, т.е. само камерата без "подавачката" и бункера за пелети е около 5000 лв (за съжаление). Харесва ми определено на първо и второ четене и за сега е вариант фаворит, а и хубаво че производителя си е име с традиции, не е някой експериментатор,ама да видим конкретните сметки в един момент че тези моите са без кръчмар. А това че е предвидено бункера да е отвън е супер, че при мен си е май май за такъв вариант удачно.

syncho имате ли такива камини инсталирани? казвам такива че са няколко модела подобните. Marix-a ми изглежда най-бюджетен та затуй съм му хвърлил око, но другите са си подобни като гледам.
Energyx - специалист
Тия 85-90 % КПД в реални условия са пълна търговска заблуда.
Щом е къща, най-вероятно има мазе или сутерен. Слагаш си един хубав котел там, добре изпълнена инсталация и си готов.
Никоя камина не може да стигне показателите на хубав котел.
Твърдото гориво си е мръсотия каквото и да се приказва, ако може да не е в стаята е най-добре.
Но всеки си има вкус, де...
gmgoro - напреднал
Energyx написа:
Тия 85-90 % КПД в реални условия са пълна търговска заблуда.
Щом е къща, най-вероятно има мазе или сутерен. Слагаш си един хубав котел там, добре изпълнена инсталация и си готов.
Никоя камина не може да стигне показателите на хубав котел.
Твърдото гориво си е мръсотия каквото и да се приказва, ако може да не е в стаята е най-добре.
Но всеки си има вкус, де...

Мерси Energyx!

Така е мърсотия си е, и си е въпрос на вкус, а и КПД-то ще е по ниско. Отчитам всичко това.
Но без камина няма да мина :-) а тук има някои от плюсовете на котлето на пелети (автоматизацията, контрола, а и бункера може да се монтира извън стаята), както и плюсовете на каминката пред котлето да си метнеш някое дръвце и да си го гледаш как гори.
Ще видим, засега просто преценявам плюсовете и минусите и обмислям.
syncho - майстор
gmgoro за сега точно такива нямаме, поради най-често неприемливата цена за клиента.

Относно КПД-то не съм съгласен с Energyx. Има камини/печки, които са с доста високо КПД, дори с по-високо и от доста котли. Всичко зависи от конструкцията на самия продукт. Примерно повечето котли със закачени горелки за пелети са с чувствително по-ниско КПД.
  • 1
  • 2

Тема "Комбинирана камина на пелети и дърва с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: