Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
shotik - майстор
Трябва да правя отвор с Ф 110 мм ,в стена 25 см от тухли в къщата ,намираща се в Мировяне.
Там ще е излиза тръбата от аспиратора на готварска печка .
Нямам такава боркорона и машина за нея и търся някой от София да ми помогне .
Предпочитам да е така ,за да е хубав отвора,но ако не се намери помощ,ще го правя с малък къртач и после ще подмазвам.
Трябва ми от утре до неделя включително през целите дни от 8 часа ,до като е светло,поемам транспорта.
Аз не съм работил с такива големи машини/виждал съм Хилти с Ф180 мм на боркороната и то в бетон/ и не мисля да взимам машина под наем.
Чакам на лично съобщение.
LazarGanev - "Велик майстор"
Имам такава машина, ама тя работи в бетон, в тухла не можеш да закрепиш стойката. Пробвали с ме 2-ма да я държим в ръце, ама е по-трудбо отколкото в рекламните клипове :-D . В тухла е най=добре по изпитания метод - прфорация по обиколката и после с къртача :)
dadko - майстор
Аз съм пробивал два отвора в тухлена стена по описания от теб начин- даже не с къртач, а с обикновен перфоратор пробих отвори по периферията и после дооформих с длето и чук. Е, верно, че при мен беше тухла четворка и пробиването стана лесно, щото има кухини и като отчупиш парче- следващото е лесно. Ако иде реч за стена от единични тухли- там е друга бира, ама- пак ще стане- за един или два отвора...
Факт е, че зад отвора ф110 падна мазилка оттатък с по- голямо петно, но- замазва се....
idunno - специалист
Всяка боркорона за тухла ще ти свърши работа, това е най- лесното пробиване.Вземи си под наем или питай твой познат, който има добра техника( боркороната и машината хич не са евтини).Аз имам 90 мм-ва, ако си от София ще ти помогна.
shotik - майстор
Да попитам тогава - има ли водач на боркороната или няма,ако има и се пробива от две страни ,вероятно може да се намали падането на мазилката, а като знам ,че на много места като чукнеш ,кънти на кухо и вероятно е отлепена,мазилката е правена към 1978 г .
Като се замислям ,като ,че ли ще си направя отвора с подсказания метод от писалите двама колеги,че после не знам как ще оправям и мазилка ,ако падне много от нея.

Колега idunno, ,като чета и се замислям дали ще го правя с боркорона или по другия начин,нека помисля и ще пиша.
Чаро - Акълия
Това дето го искаш е трудна работа.
Защо се налага такава прецизност в пробиването?
Отвътре е ясно- ще се пеньоса и подмаже, а отвън няма ли да се сложи розетка с решетка някаква?

Писал си докато пиша и аз, сега разбрах. Очертай отвора и по окръжността пробий мазилката с малка бургия през 0.5 до 1 см дупки. И от там с къртача...
ПК 40 - напреднал
Не си губи времето с тия боркорони,мазилката от задната страна ще се разкърти повече,отколкото предполагаш и ще има подмазване. Това и на ръка да го направиш,пак не е страшно и докато пишеше и чакаше мнения би бил готов и с подмазването
shotik - майстор
След коментарите на Чаро и ПК 40 ,се убеждавам ,че съм сбъркал с мисленето си,че така с боркорона ще е лесно,но и от другите коментари доводите са същите.Имам видиево свредло Ф 8 мм и дълго 30 см ,ще пробивам с него и то внимателно от вътре на вън,защото от вън няма да има на какво да се покача, за да работя .

Мисля ,че това е разумното решение и моля темата да бъде заключена ,дори и да е премахната ,по осмотрение на модератор.
EDI - майстор
Ф8 е малко, ще ти се вземе здравето.Вземи си един китаец Ф18-20, дълъг 300-400, намират се по 7-8 лева, ще я издухаш за отрицателно време.На вилата така пробих и аз отвор за аспиратора в стена 30 см единички от старите.Имам перфоратор/къртач СКИЛ.Първо разпробих със свредло Ф18, каквото остана изкъртих с шилото.После ПВЦ тръба Ф120 вътре и отстрани с пяна.Връзката я правиш с алуминиев преход.
shotik - майстор
Благодаря EDI, ще потърся !

Тема "Помощ в София -пробиване на Ф 110 в стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: