• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 17
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Ivcho01 - помощник
ribnikolaevi написа:
Ivcho01 написа:
Защо трябва да караш /не съветваш/ някой да прави нещо по твоя начин, като той е казал как го иска и си плаща за това, въпреки всичко! Той дори спря да се интересува от темата.
Уточни се кого питаш. Понеже последното мнение преди твоето е моето си мисля, че въпросът ти е към мен. Ако е така, моля поясни за да ти отговоря.
Въпросът ми не е към теб. Въпросът е риторичен и е насочен към хората, които казват на инвеститора какво трябва да му харесва.
ПК 40 - напреднал
Не пропускайте преди да "поканите" съответните инстанции да ви дадат строителна линия и ниво,да декларирате в общината какво смятате да правите със земните маси от изкопа! След това разбира се идва ред на геодезиста и съставянето на Протокол №2-попълнен и разписан.
kovat - помощник
Фитилчо написа:

В англия са по-евтини....тук товарят много ...

Гео термалното (МНОГО СКЪПА СОНДА) взима вода на 13 градуса(примерно) от под земятя и я подава на термо помпата, която я дозагрява и ти я подава на конвектори/подово в къщурата :wink:
Тези 13 градуса ти стигат за лятото да се охлаждаш безплатно :wink:

Има и вариант с хоризонтална серпентина закопана на 3-4 метра под земята. Тя е по-малко ефективна , но и доста по евтина, защото не правиш сонда. :wink:
Здрасти и от мен ! Малко НЕ съм съгласен с талкуванието на колегата Фитилчо.
Лекинко да вмъкна малко мои размисли и страсти :supz: за термопомпата.
1. Цените в Англия :butthead: , че и в Германия :butthead: са НеМалко и по-Високи от нашенските.
2. След като "извадите" водата от земята на 13-14 градуса , НЕ Я ДОЗАГРЯВАТЕ , а я охлаждате/"взимайки" температура от нея/ и я изхвърляте в друг сондаж след като сте "взели" 5-9 градуса от нея.Ето тези 5-9 градуса се "прехвърлят" във вътрешният кръг на отоплението Ви което може да бъде с радиатори,конвектори,водно подово/стенно или с произволна комбинация от горепосочените.
3. Цената на вътрешния кръг никак ,АМА НИКАК НЕ СЕ РАЗЛИЧАВА от такъв на камина,котел на дърва/въглища/пелети и тем подобни АНГАЖИРАЩИ ВРЕМЕТО, ВНИМАНИЕТО И ТРУДА НА СОБСТВЕНИКА варианти на отопление.
4. Цената на Термопомпата за 250кв.м. стандартно добре изолирана къща е около 5500 лева :rock: .Реално към нея се добавят и цените на 2 сондажа и една помпа, но ако предположим че сондажите и помпата така или иначе ще ги има за ОХЛАЖДАНЕТО , което май с тези климатични промени вече е все по-актуално , то ценова разлика от около 3000лв се компенсира за 10-15 отоплителни месеца от разликата в месечната сметка за ток или пелети.Което е всичко друго само Не и МНОООГО по-скъпо.
5. Най-важното обаче е това че цялата хамалогия по това отопление е НИЩО ДА НЕ ПРАВИШ и пак да е топло !
6. Истина е обаче, че се нароиха и много аборигени които правят едни "Термопомпи" -със "специални" топлообменници с маркучи и други боклуци, та иска доста пресяване на негодните екземпляри. :prayer:
Не ми вярвайте [-X , ами се огледайте на около си - все познавате някой който се отоплява с термопомпа ВОДА-ВОДА.Идете му на гости, изпийте по една :partyman: ракия, и между другото му искайте сметките за тока.
И аз ще следя всичко с голям интерес,щото сега проектираме моята сграда в Пазарджик-3 етажа по 288кв.м. стоманобетон.Малко ме срам да го кажа :? , но се надявам да се оправя с 130-150 000 за грубия строеж.Оно времето ке си покаже.
Последна промяна от kovat на пон мар 24, 2014 4:37 am, променено общо 1 път.
Tsilkov - майстор
А дано, ама на дали! Блаженни са вярващите. Вълкът (бюрократът) козината си мени, ама нрава не.
ПК 40 - напреднал
Трасирането е готово,Протокол №2 е разписан,време е за багера.
Tsilkov - майстор
ПК 40 написа:
Трасирането е готово,Протокол №2 е разписан,време е за багера.
Успех и да пускаш снимки.
ПК 40 - напреднал
Този хубавец идва в неделя

Прикачен файл

cat-428-backhoe-loader_3.jpg
Фитилчо - майстор
Успех :)

При мен идната събота :)
muhtarov - специалист
Тея протоколи :)
то помащината по зор от това да строиш, е*ати и държавата сме, в тоя офис иди, в оная канцелария иди, на касата иди, голяма борба е :/

айде скоро ще ви покажа снимка на хубав покрив изцяло направен с ламарина :)
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 17

Тема "Семейна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: