• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lisko - майстор
Два въпроса:
Защо е необходимо одеалото да се захранва с изправено или полуизправено напрежение ?
Каква е файдата от кондензатора в тази схема ?
moimoimoi - майстор
колкото едно нещо е по просто направено толкова е по надежно

в конкретния случай на мен ми е нужно напрежение от 6 до 8.5 волта за постигане на две мощности на одеалото
и най лесно е като се купува стандартен трансформатор 220/12 волта ,диода пуска само единия полупериод и така се получават 6 волта.кондензатора служи за повдигане на тези 6 волта който се измерват с мултицет ,те са ефективната стойност на напрежението,реално максимума на синусойдата е с корен от две по голяма ,т.е. с 1.42 по голяма стойност.имено кондензатора се зарежда до тази амплитудна стойност и се получава по високо напрежение от 6 волта а именно 6*1.42=8.52 волта

естествено може да се ползва и трансформатор за конкретните нужди 220/6 волта поне 130вата.
аз точно това избягвам-изработката по поръчка като съм се насочил към готов и масов трансформатор 220/12 волта
Lisko - майстор
От твоите разсъждения за ролята на кондензатора, излиза че той добавя енергия (от нищото). Не става така.
moimoimoi - майстор
не не я добавя от нищото,черпи я от мрежата/трансформатора.

погледни това http://mazeto.net/index.php?topic=5586.0
накратко с добавянето на един диод в се ползва единия полупериод-тогава имаме напрежение върху товара и протича ток,през следващия полупериод диода е запушен и не пропуска,тогава няма консумация
обаче с добавянето на кондензатор през периода през който диода пропуска напрежение кондензатора се зарежда до амплитудната стойност на синусоидата която е с корен от две по голяма от ефективната стойност и през полупериода когато диода е запушен консуматора черпи енергия от кондензатора,ако той е с достатъчно голям капацитет натрупаната енергия в него ще е достатъчно голяма да захранва консуматора през периода когато диода е запушен.

когато мерим напрежението в контакта или след трансформатора винаги става дума за ефективната стойност
Lisko - майстор
Ключовият момент е "ако капацитетът е достатъчно голям". За товар който топли одеало, ефектът на изглаждане от разумно голям кондензатор ще е нищожен.
moimoimoi - майстор
e kакво значи разумно голям?
имам и 2.5 фарада за 12 волта за проба
конкретно
от формулата t = (U*C)/2*I изкарваме капацитета и получаваме
C=t*2*I/U
времето на един полупериод е 0.01 секунда
тока ми да кажем е 10 ампера
напрежението 8.5 волта

С=0.01*2*10/8.5
С= 0.023594 ФАРАДА
т.е. 23594 микрофарада,нищо фрапиращо
moimoimoi - майстор
днес си взех трансформатор 200VA 220/12
за изправителен диод ползвам грец на които обединявам двата извода за променливо напрежение и си избирам един от двата извода-плюс или минус,в случая избрах плюса,така два от диодите в греца се връзват в паралел и реално през самия грец може да прекарам двойно по голям ток от номиналния му
аз ползвам грец KBPC3501 монтиран на малък радиатор като забелязвам че не грее почти
при 235 волта захранващо трафа изважда 13.2 волта след греца имам 6.5волта
първоначално сложих кондензатор 22000 микрофарада но се оказа много голям и за това го смених с 4700 микрофарада,с него напрежението се вдига до 9 волта под товар

в момента консумацията е 12.8 ампера което прави към 115вата
като цяло съм много доволен от резултата и най вече от постигнатата безопасност.
само едно допълнение може да се направи
значи на мен идеята ми за степени беше с ключ да прекъсвам и пускам кондензатора само че измерих че тока през него е 9ампера за този 4700 а на 22000 беше към 17 ампера което един нормален пком ключ няма да издържи дълго
затова за да има поне 2 степени трафа може да е с първична 220-380 волта така при захранване на намотката 380 волта със 220волта на изхода ще има около 7 волта който ще осигурят по слабата степен/като минат през диода ще останат 3.5-4в/

а може и първичната да се направи по поръчка 220-275-335-380 волта и с един 4 позиционен ключ да се сменян степените

в момента без кондензатор мощноста е около 55вата
сега е с кондензатор 4700mF мощноста е около 123 вата
утре ще пробвам с 2200mF като се надявам мощноста да спадне до 100вата и вече да мога с ключ да си пускам и спирам кондензатора
Прикачен файл:
ОДЕАЛО.JPG 2200mF.JPG
ОДЕАЛО.JPG 2200mF.JPG (26.12 KиБ) Видяна 2035 пъти
hidrazin - майстор
Вчера се запали апартамент през няколко блока от нашия. По първоначални сведения заради забравено електрическо одеяло. (вероятно и дефектно)
:partyman:
moimoimoi - майстор
възможно е,ако е на 220 волта
Lisko - майстор
А на 12 не е възможно ли ? :-D
Най-позитивно чакам да видим крайния резултат. Успех !
Аз си мислех (но нямам твърдо доказателство в момента) че типична мощност за одеало е 200 Вата ?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "електрическо одеало" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: