• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 17
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dj_marti79 - специалист
Колега, съгласен съм с вас, че "кеф цена нема!", но в тези 220лв влиза и помпа, която е около 80лв. Стъкло, профили за кутията, вата за изолация, труд. После и тръбопроводите. Аз от икономия съм ги направил от полипропилен ф20 и мисля че системата не работи достатъчно добре. Иначе и аз смених радятора с турски от ерато за 220лв макар, че допускам, че радятора работеше по-ефективно!?
Най-евтиния начин за направа на слънчев колектор е от черна полипропиленова тръба ф20. Купувате цял кангал 100м - 77лв. Намотавате го на баница на покрива върху арматурна мрежа или няколко летви като го привързвате тук-там с телчета.
kuuuuuul - майстор
Тръбите ще ми излязат около 60 кинта и то 25 метра медна която половината ще ми остане по груби мои сметки.

Ма много груби тия сметки бе човек,от 25м ще изкараш 12х2м и ще стане колектор който ще е почти достатъчен за 120л,не знам как мислиш да запояваш алум. за мед :?
rosso666 - специалист
НЯма да запоявам нищо колега тсака ще бъде:http://www.youtube.com/watch?v=820lHRiPHLo Тук човекът ги е обвил тръбите а пластните (абсорбер) и ги е закрепил с такер (до колкото виждам.)
lov - майстор
То убаво видял си че го е направил човека но малко ще те разочаровам с две неща. Първото е, че печатните плаки които искаш да ползваш са прекалено тънки. Тоест няма да може да предават топлината. Но това ти е най малкия проблем. По лошото е така наречената електрокорозия при механичния контакт между мед и алуминий. Двата метала не се понасят и в местата на контакт започват да корозират. Та след година от плаките няма да остане и помен около тръбите.
Иначе конструктивно идеята не е лоша но ако се ползва медна ламарина за медните тръби. Или ако тръбите са алуминиеви да се ползва тогава алуминиева. И другото е че така пак няма да има добър термоконтакт и за това би било удачно да се ползва термоконтактна паста но и тя ще изкара 2-3 години и нейния ефект ще се изгуби. За това се прави със спояване или заварка.
fox_vt - майстор
idunno написа:
Човекът иска да нарязва резба на медна тръба, хора, хайде малко по- сериозно :) Медта е МЕК метал и става за всичко друго, ама не за нарязване на резби(при много специфични случаи-става, но този не е един от тях :) ).Все малко четене....не е излишно.
Мда той пък алуминия щото мноу твърд затва им правят резба а :lol:.Сега ако става въпрос за тръбички с дебелина на стената под 1 мм е трудно но не и невъзможно.Жокер на моя алуминиевия на края на алуминиевата тръба е надяната алуминиева втулка за уякчаване и е направена вътрешна резба :wink: Като имаме предвид че медта е по твърда от алуминия :wink:
rosso666 - специалист
Колеги продава ли се алуминиева тръба (на руло ) с диаметър до10мм и дебелина на стените под 1мм.Ако може да ми дадете цени или поне някакви сайтове?Аз не мога да намеря.
Благодаря предварително
fox_vt - майстор
Колега препоръчвам ти да си направиш колектора със медна тръба алуминия не е подходящ материал за работа в домашни условия.Вярно че е направи си сам но поне като ще го правиш да е както трябва.
rosso666 - специалист
Колеги с какъв диаметър трябва да са тръбите от бойлера до колектора??От котела към бойлера са ми 3/4"
ДА добавя че системата ще е със принудителна циркулация и системата е затворена.
Последна промяна от rosso666 на ср мар 26, 2014 11:03 pm, променено общо 1 път.
fox_vt - майстор
Не повече от 16 мм ако разстоянието е по голямо може и по малко,но ако твърде голямо пък не е добре да са много тесни.
rosso666 - специалист
http://nicesolar.en.made-in-china.com/p ... iter-.html
Колеги вижте китайците какви цени дават.... лошото е че няма как да се осъществи доставката
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 17

Тема "Слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: