• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
brum - майстор
Купих си една селска къща и в нея тоалетната беше в ъгъла на двора, на може би 20м от къщата и 35м от кладенеца. Малка дървена постройка с бетонена плоча от долу. Над бетонената плоча монтирана тоалетна чиния с казанче. Захранва се с вода по един маркуч.

Дойде ред да пооправя тая тоалетната, че нещо се беше позапушила самата чиния (предполагах, че е поради липсата на вода към казанчето) и видях голям зор да я пробия. Свалих я заедно тънка плоча на която седеше и останах силно изненадан. Долу беше плътно пълно до ръба. Викам си - лайнарка ще е, ама ще трябва да го поразкисна. И както бях хванал водостуйката започнах да "копая" (силно неприятно, разхвърчаха се лайна на всякаде). Обаче стана доста интересно - долу не са изпражнения (само тънък слой), а прилича на пръст. Пое поне половин кубик вода без да се замисли, а не видях някъде на вън да се изтича. Маркуча на макс и водата си седи все малко под бетонената плоча.

И реших да се поинтересувам малко как е изградена ямата от долу. Предишните собственици не бяха много на ясно, но казаха, че преди е минавало поточе от зад и е отмивало всичко. Не е ясно дали има изградена яма или не. Поточето го няма вече (то и по-добре, че ако беше там 100% трябваше да се преустройва).

И сега търся съвети - какво да го правя това нещо. Ако се окаже, че няма нищо от долу мисля да сложа един доволно голям бидон и да се изгребва от време на време (къщата е вила, ползва се много рядко и не ми се инвестира в пречиствателна станция). Обаче как да разбера има ли нещо там? За сега се сещам само за вариант да копна малко от страни и да видя дали на 30-40 см слиза бетон надолу. Ама т'ва не ми се струва като гаранция, че нещото продължава надолу.

И ако има някаква яма - има ли шанс да е пълна с пръст? Нищо не изглежда като да се е свлекло, та това от долу или не е пръст, или няма никаква яма. И какво да го правя ако има стени - да кисна с вода до припадък и да викам "лайнарката" ли?
8180 - майстор
Здравей,
Няма да съм ти много полезен, но съм виждал подобно съоръжение като дете в Севлиевско.
Дворът граничеше със стръмна улица. До оградата имаше канавка (твоето поточе).
Под кенефа имаше сравнително минимален обем.
При проливен дъжд дядо ми отваряше някаква "клапа" и в канавката, откъдето в близката река (ок. 20м).
На последното действие не съм присъствал, но съм чувал бабата и дядото да говорят, че е време да се осъществи операцията.
После реката пресъхна и изградиха нов кенеф.

Допускам нещо подобно при теб - без съществен резервоар под съоръжението. Огледай дали не можеш да градиш леко встрани за да не буташ градежа.

Да напомня, подобни системи са ползвани когато WC-то е било само С. :) Прогнозирай си обема и изгребването.
Из Нета сигурно има и др. варианти за достатъчно разграждане "Направи сам". Май и във Форума имаше. Колегата Фло обясняваше как да станат двете необходими бактериални реакции.
Идеята е водата да се "изсветли" и да се изпомпва (попива) в градината.
miroton - майстор
Щом е за вила не се разправай.
brum - майстор
Няма как да не се разправям, тоалетна трябва.
8180 написа:
Да напомня, подобни системи са ползвани когато WC-то е било само С. :) Прогнозирай си обема и изгребването.
Какво имаш в предвид под WCто е било само C? Не съм убеден, ама май към тая работа е свързан и канала на кухнята. Или ако не е свързан там не знам къде излиза, не можах да го открия.
8180 - майстор
WC = Воден Клозет. :)
Водата е основният проблем в тези съоръжения. Едно време са правили "попипвни" ями, сега е забранено. "Сухото вещество" е значително по-малко.
brum - майстор
А има ли някаква техника с която може да се огледа и да се види какво има отдолу без да се копае? И разбира се плащането за тая техника да не е на цената на читава яма :) .
hidrazin - майстор
Георадар. Не знам обаче как са цените. Вероятно ще им е за първи път да търсят ла...на. :-D Има фирми предлагащи такива услуги.
Друг начин да "видиш" и помиришеш е копане и изгребяне.
:partyman:
brum - майстор
Кое да изгребвам, като това от долу прилича на пръст. Ако викна лайнарката дали няма да ми теглят едни майни и да си тръгнат :) ?

Иначе това ми беше първата идея - лайнарката и к'вото направи. Пък после ще се мисли. Ама като видях от долу как хич не прилича на лайна ...

Има ли шанс реката дето вече я няма да е напълнила ямата с пръст? И евентуално лайнарката може ли да изсмуче тая пръст? Щото и половин кубик яма да се покаже ще е предостатъчно (ако е попивна).
Neno Er - специалист
Запрятай ръкави и копай нов нужник. :lol:
Така е на село където няма канализация. Като се напълни трапа, кенафа се мести на ново място.
Успех. :thumbs:
brum - майстор
Уж имало бетонени стени на долу, ама никой не знае колко на долу. Ще го мисля тия дни с хората с "лайнарката" на място. Ако кажат - ще се копае нов.
  • 1
  • 2

Тема "Странна септична яма..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: