Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivanovbg - майстор
Ми най лесно в твоя случай ще е с 2 бормашини - включваш единия щепсел и качва докато крайния изключвател не я изключи. После включваш другата която е в другата посока и така. Иначе без контактори и отваряне на бормашината няма как да се получи с тези крайни изключватели. Схеми съм ти дал, но виждам че нямаш знанията да ги реализираш. Не искам да те обидя, просто констатирам.

:partyman:
valentino76bs - майстор
Bozev написа:
:монофазна,ще дърпа въже с около5-10 kg max на него леко полегато и съответно крайни изключв ще слагам,но това с два щепсела се оказа трудно за измисляне е за
Явно не щеш да кажеш за какво ти трябва,лошо няма..... но като каза отначало бор машина си помислих стационарна а сега като видях какво си нарисувал то си е дрелка /поне аз така го наричам/ та....тези 500 вата са малко за да вдигнеш 10 кг тежест ако е без редуктор.Писал си полегато но пак е от значение градуса,пък и оборотите също айде те може да ги натъкмиш с шайби и предполагам на самата дрелка си има регулатор.Та за схемата това най елементарно и правилно е с два контактора и два бутона като трябва и един авариен да сложиш при евентуална повреда да можеш да спреш всичко.И пак ти казвам тея 500 вата ...замисли се и с първоначален товар и пуск нещоооо... :?
Gnus - специалист
Ясно защо си измислил концепцията за двата щепсела - за да може да свържеш изключвателите по елементарен начин. Но лошото в твоя случай е, че обръщането става с промяна вътре в самия мотор.
Bozev - помощник
Благодаря за мненеията
Последна промяна от Bozev на вт мар 25, 2014 11:05 pm, променено общо 1 път.
ESPACE - майстор
Не е трудно, за теб е трудно.
Bozev - помощник
Не че е трудно а невъзможно с два щепсела да се реверсира при вкл на съответния да варти в различни посоки
hidrazin - майстор
Абе Bozev, няма как хората тук да отгатнат какво ти се върти в главицата. Ако беше казал какво точно искаш да направиш навярно щеше да получиш и много точни отговори и други решения.
Това с 10-те килограма на товара и "леко наклонено" са много общи приказки. Тоя товар ще виси ли във въздуха или ще се трие/търкаля по някаква повърхност?
Какво е разстоянието на което ще се мести товара, въже или верига ще използваш... Ей такива дребни въпроси.
Защото решения много. На една бормашина с регулиране на оборотите и реверс, може много лесно да и изкараш ключа на 10 метра и да си я управляваш от там.
По магазините има и сравнително евтини телфери/електрически лебедки.
Има обаче и друго - не може да закачиш директно на патронника товара и той да се носи от бормашината.
И какъв е тоя реверсираш мотор дето ще купуваш? :-D Ми те почти всички са "реверсиращи".
P.S. За този случай не ми се хаби от скъпия боб.
Bozev - помощник
Не че не казвам за какво ми е,а това ми е задачата за домашно от даскало ми казаха да направя бормашината така с два щепсела както съм обяснил и да тегли или вдига малък товар,но се оказа не по силите ми
hidrazin - майстор
Е, щом е от даскалото поне от мен няма да получиш готово решение. Обаче насоки - да.
Ето ти жокер - бормашините (ръчните) обикновено са с четкови двигатели. Четковите двигатели са универсални двигатели.
Това ще рече че работят както на променливо, така и на постоянно напрежение.
Нататък си ти а аз спирам до тук с тази тема.
shadow__01 - майстор
Няма как да стане с два щепсела. В ключа на машината има "обръщач" на четките спрямо статорните намотки. Иска се кръстато превключване, няма как да стане със щепсели.
Често във училищата дават такива въпроси на които или отговора е много труден или нямат отговор. Не знам защо го правят. Сигурно за да стимулират малко мисленето на учениците.
На мен са ми задавали въпрос "Защо вентилите на газовите бутилки са с обратна резба?". Още не знам а и никой не е искал отговор.

Тема "Спешно помощ за бормашина?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: