Кога да го чистя, бе, отворен? Между октомври и март? Аман от дебили, дето не са помирисвали къща и печка...
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
schuldiner
- майстор
41 мнения в "Печката пуши...."
koveslav
- майстор
Номера не става с пожарогасител,а със спиране достъпа на въздух.Спираш,ако трябва с вода печката,тя е по-лесна за контролиране,вадиш кюнеца от розетката и слагаш капак за розетка.Няма ли въздух,няма огън!!!!!!А ако комина е почистен през лятото,трудно ще насъбере за няколко месеца толкова материал за пожар-това ти го казвам от опит!!!!
thinkpad
- майстор
schuldiner написа:Кога да го чистя, бе, отворен? Между октомври и март? Аман от дебили, дето не са помирисвали къща и печка...Не просто в момента живея в къща, но и имам камина. И никога няма да оставя комина да хвърля искри. И ще го чистя по колкото пъти трябва, за да не се подпаля и да не изгоря жив. Вместо да хокаш хората, по-добре упражнявай по-добър надзор над комина. Почне ли нещо да гори вътре, не само искрите могат да те подпалят отгоре, ами и ако къщата е стара и има плява и червена пръст под керемидите, както съм виждал на някои места, може да се подпали покривната конструкция. И вместо да задавам въпрос във форума, ще търся възможно най-бързият начин да изгася комина. Като си се хванал да гориш печка, ще хвърляш периодично по поглед за състоянието на комина.
И не знам дали съм дебил, но при мен никога нищо не е горяло в комина и не е хвърляло искри. Не знам обаче какъв е човек, който оставя 1 час от комина му да хвърчат искри на по 1 метър височина. Също така не знам кой "дебил" си чисти комина с газова горелка, като изкуствено го запалва. Има нещо, което при нас му викаме "таралеж". В най-простият случай е едно кълбо с тежест и навъртяна бодлива тел около него, вързано за въже или синджир. Пуска се в комина и се дърпа нагоре-надолу, докато налепите паднат. После се чистят, като се отваря вратичката на отвора за ревизия и се обират. Направо изтръпвам, като прочета че на някого са му хвърчали 1 час искри от комина!
kalin72
- майстор
schuldiner написа:Кога да го чистя, бе, отворен? Между октомври и март? Аман от дебили, дето не са помирисвали къща и печка...Тая зима го чистих два пъти с таралеж, първия път, декември, по-небрежно, за 10 минути, 2 месеца след това втория път се трудих 30 минути. Изкарах 2 кофи боклуци. Може би има значение, но комина ми е външен, с лесен достъп, и много лесно се чисти отдолу, като паднат мизериите. Фукс-а не съм го чистил, но колкото може да се види, няма никакъв нагар, блести.
koveslav
- майстор
Практикува се и обгаряне,има много начини за запалване на комина,но това се прави след таралежа!Повечето сажди трябва да са съборени в чистчката.Особено ако се гори често чам,таралежа не успява да свърши много от работата и си е нужен огън.За всичко си има чалъм,няма "безплатен обяд"!А ако се горят боклуци,найлони и др. подобни,белята става още по-голяма.И ако въпреки всички предпазни мерки комина гори неконтролируемо,качваш се на покрива и наливаш отгоре в него винен оцет.Ако трябва събираш оцета на комшиите! Питайте някой пожарникар,ако не ви се вярва и ще видите,че и той ще потвърди,че това е най-доброто средство.Комина е много опасен и аз много се чудя на комините на новите камини,които нямат чистачки,нямат и достъп за обслужване-това е допустимо само ако комина е абсолютно прав от камината догоре,без кюнци,без колена.На всеки завой и преход става натрупване и......
schuldiner
- майстор
thinkpad, да съм питал какво да правя? Нещо се опитваш да даваш акъл... Така и така кибичех да наблюдавам, компа е на 2 метра от комина... викам да питам колко е нормално да чакам. Да си видял въпрос от сорта "Помощ! Какво да правя!" Нямаше паника, пич. Ядосан съм, щото едни кретени без малко да викнат пожарната. Да си я викат у тях. Преценил съм, че няма опасност, взел съм мерки, оставаше да изчакам да изгори каквото има да гори. Изкушавах се, наистина, да видя как се гаси - обмислях да го натъпча с вата през всички отвори, но и това с оцета е добра идея. Майната му, другаде ще пробвам.
За да е ясно, че не съм стоял със скръстени ръце:
Отворих към подпокривното да следя да няма проблем с дървенията - един пожарогасител пяна там в готовност.
На покрива пожарогасител СО - (цимент-азбестови плочи е покритието, но за всеки случай).
Най-много дим излизаше през касата на една врата на третия етаж - зидана легнала четворка с превръзка към комина, незнайно защо неизмазана към касата. Свалих касата, запуших временно с мокри парцали, забърках цимент с пясък, затапих каналите.
Малко по-късно димът стана огън, почаках, погледах, та питах колко време.
Та така, хич не се извинявам, че се усъмних thinkpad в подобна ситуация първо да измисли какво да прави, пък и да го свърши за няма 15 минути... Много полезни съвети иначе - що не си чистите комините... Като се претрепах по едни стълби, най ми хареса съчувственото "що не внимаваш".
Отворих към подпокривното да следя да няма проблем с дървенията - един пожарогасител пяна там в готовност.
На покрива пожарогасител СО - (цимент-азбестови плочи е покритието, но за всеки случай).
Най-много дим излизаше през касата на една врата на третия етаж - зидана легнала четворка с превръзка към комина, незнайно защо неизмазана към касата. Свалих касата, запуших временно с мокри парцали, забърках цимент с пясък, затапих каналите.
Малко по-късно димът стана огън, почаках, погледах, та питах колко време.
Та така, хич не се извинявам, че се усъмних thinkpad в подобна ситуация първо да измисли какво да прави, пък и да го свърши за няма 15 минути... Много полезни съвети иначе - що не си чистите комините... Като се претрепах по едни стълби, най ми хареса съчувственото "що не внимаваш".
schuldiner
- майстор
thinkpad, да съм питал какво да правя? Нещо се опитваш да даваш акъл... Така и така кибичех да наблюдавам, компа е на 2 метра от комина... викам да питам колко е нормално да чакам. Да си видял въпрос от сорта "Помощ! Какво да правя!" Нямаше паника, пич. Ядосан съм, щото едни кретени без малко да викнат пожарната. Да си я викат у тях. Преценил съм, че няма опасност, взел съм мерки, оставаше да изчакам да изгори каквото има да гори. Изкушавах се, наистина, да видя как се гаси - обмислях да го натъпча с вата през всички отвори, но и това с оцета е добра идея. Майната му, другаде ще пробвам.
Най-много дим излизаше през касата на една врата на третия етаж - зидана легнала четворка с превръзка към комина, незнайно защо неизмазана към касата. Но това го видях след като свалих касата. Запуших временно с мокри парцали, забърках цимент с пясък, затапих каналите.
Малко по-късно димът от комина стана огън, почаках, погледах, та питах колко време.
Та така, хич не се извинявам, че се усъмних thinkpad в подобна ситуация първо да измисли какво да прави, пък и да го свърши за няма 15 минути... Много полезни съвети иначе - що не си чистите комините... Като се почупих по едни стълби, най ми хареса съчувственото "що не внимаваш".
Най-много дим излизаше през касата на една врата на третия етаж - зидана легнала четворка с превръзка към комина, незнайно защо неизмазана към касата. Но това го видях след като свалих касата. Запуших временно с мокри парцали, забърках цимент с пясък, затапих каналите.
Малко по-късно димът от комина стана огън, почаках, погледах, та питах колко време.
Та така, хич не се извинявам, че се усъмних thinkpad в подобна ситуация първо да измисли какво да прави, пък и да го свърши за няма 15 минути... Много полезни съвети иначе - що не си чистите комините... Като се почупих по едни стълби, най ми хареса съчувственото "що не внимаваш".
big_death
- специалист
Това горене толкова дълго е в следствие на дългото неподдържане на комина чист ! Ако го правиш това упражнение 2 пъти на сезон горенето е не повече от 3- 5 мин. като огън от комина не излиза ,а само черен пушек който в последствие избледнява , огъня загасва и комина светва 

thinkpad
- майстор
schuldiner написа:thinkpad, да съм питал какво да правя? Нещо се опитваш да даваш акъл...Ако бях аз, щях да бъда силно притеснен дали няма да се подпаля.

Тема "Печката пуши...." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература