Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Jacomo - специалист
Щом не можеш да пипаш главното табло, ти препоръчвам да пуснеш 10 кв. кабел до таблото в гаража. Изглежда налудничаво, но ако стане късо по трасето до гаража, по-тънкият кабел ще се запали преди да падне главния 63A предпазител.
В гаражното табло слагаш един общ 32 A предпазител след него връзваш кръговете - първи и втори кръг през 16A (20A max) предпазители и наличния 2,5mm2 кабел (издържа около 25A), кръг за осветление през 6A (10A max) предпазител и наличния 1,5 mm2 кабел.
valentino76bs - майстор
Jacomo написа:
Щом не можеш да пипаш главното табло, ти препоръчвам да пуснеш 10 кв.
Що пък да не пусне и 3х185+95,ай стига луди работи!
Jacomo - специалист
Всеки си има глава на раменете, аз си казах довода.
galin56 - специалист
Пак повтарям според си остави кабелите както си направил, а главния кабел си го пусни 4 кв. и си готов. Сложи си 25А АП и спокойно си ползвай уреди до 4-5 KW, напълно достатъчни за един гараж. Все пак там няма да ползваш бойлер и някой друг уред да ти товари кабела нон стоп.
А за Jacomo с 10-те кв. кабел и 63А, само едно предложение - покажи ми как се пали при късо 2,5 кв или 4 кв. кабел на 63А АП и ти давам 500лв на момента ако го запалиш с късо. Аз ти давам гаранция, че още преди да си допрял жиците една в друга АП-то е паднал. Толкова по тая тема от мен, автора да си решава. Защото предната подобна тема за 2-3 АП-та стигна 10 страници безсмислени спорове.
dobcho_vn - специалист
И все пак нали различаваме т.к.с. от претоварващия ток за съответното сечение, г-н Jacomo ?
За работилница му е напълно достатъчно една кабелче, примерно СВТ 3х4, за захранване на една табълце с главен АП, примерно 32А, и за вътрешните кръгове, пак да речем СВТ 3х2,5, с предпазители на всеки кръг 20А, айде малко да се презапасим, и едно кръгче СВТ 3(2)х1 за осветление с предпазите 10А, пак леко презапасено.
MIRO_073 - майстор
А отопление в гаража - калорифер или друго ще има ли? Ако те изгони жена ти на студено ли ще стоиш??? :-D

Майтап. Помисли и за отопление зимата. Ще слезеш да правиш нещо и да не те е яд.
Кики - специалист
Пък ако има канал може да се пусне контакт или два в канала, с тройка кабел и задължително ДТЗ.
shadow__01 - майстор
Кики написа:
...и задължително ДТЗ.
Че защо? Кое му е задължителното?
Jacomo - специалист
dobcho_vn написа:
И все пак нали различаваме т.к.с. от претоварващия ток за съответното сечение, г-н Jacomo ?
Съгласих се
gecata1059 - специалист
По темата за гаража.Ще запазя инсталацията както е в момента и предпазители 20А за контактите и 10А за осветление.Ще добавя и 32А за главен. За захранващия кабел ще питам Чез дали имат някакви изисквания, че гледам на другите гаражи са захранени с 3X6 кв.Може би защото са по-далече от таблото.Става въпрос за `12 поредни гаражи с общо табло, закачено на стената на първия гараж.Моят се пада 3 поред, затова със написал че разстоянието е 12 метра. За отоплението във гаража, ако се наложи една печка ,тип духалка е 2000W.Проблем едва ли ще има.

Тема "Вътрешно табло на гараж ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: