• 1
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
vlassev - специалист
да, нарисувал съм ги с пунктир понеже правя различни вариации.
на черната схема системата работи без да е свързан енейбъл, или ако е свързан само + към +5В. или (-) към маса. двете едновременно не помръдва.
Усетих се за резисторите, но нямам представа за стойностите. но се съмнявам да се получи нещо щом като при двата горни случая няма никаква реакция.
MrMurdjo - майстор
Подаването на "импулси" с жичка мож да доведе до странни резултати, дори плачевни.
На първата схема, ако всички минусови входове са към маса, подаването на положителен фронт на тактовия вход трябва да задвижи мотора в някаква еднозначно определена посока.
Зависи къде ги даваш тези жични импулси, това не си го споменал.
Освен това дали правилно си свързал самия мотор към изходите на драйвера?
При неработещ enable би трябвало моторът въобще да не се енергизира и да се върти на ръка. Щом се закотвя, значи драйверът има разрешаващ сигнал за работа. Остава да се изясни дали получава правилни импулси и дали самият мотор е свързан правилно. Щом светва претоварване, нещо явно силно го товари с ток.
Контролерът (интерфейсната платка) е оптически развързана от порта, но ако там си правиш разни жични експерименти без ограничителни резистори някой (или повече) оптрони може вече да са дали фира.

Ако пък самите драйвери имат отпично развързване (както подозирам, че е в случая, съдейки по наличието на + и - входове), то двойното развързване и през контролера не е необходимо. Всяка двойка всъщност е един светодиод на оптрон, захранен през ограничителен резистор. Но повече от 5 волта там не бива да се подават.
vlassev - специалист
Значи взех сигнала за стъпка от крачета 9и10 и за посока от 12 и 13 респективно и проблема се реши.
Даже подскочих като се завъртя мотора :rock:
Благодаря за съдействието! :supz:
nunep - специалист
ами супер за успеха =D> сега обаче провери сигналите на принтерския порт да не са изгорели. Незнам каква е причината, но при мен много горят. Сега минах на USB-Planet пък да видим какво ще стане #-o
skat - специалист
vlassev написа:
Значи взех сигнала за стъпка от крачета 9и10 и за посока от 12 и 13 респективно и проблема се реши.
Даже подскочих като се завъртя мотора :rock:
Благодаря за съдействието! :supz:
Какви са тези "крачета"?
vlassev - специалист
От картинката на твоята схема. Входовете към 74HC132.
И свързване по черната картинка по-горе (всички плюсове на едно, а сигнали на -PUL и -DIR)
skat - специалист
vlassev написа:
И свързване по черната картинка по-горе (всички плюсове на едно, а сигнали на -PUL и -DIR)
По този начин последователно работят 2 оптрона, което (ако не са достатъчно бързи), може да създаде проблеми при високи честоти и къс импулс.
Мисля, че китаецът е сбъркал описанието на входа за разрешаване на работата на драйвера, тъй като двата текста за ENBL+ и ENBL- си противоречат, както съм подчертал в табличката от сайта им.
За да не спамим повече темата, ако искаш, пиши на лични.

Прикачен файл

driver1.JPG
driver1.JPG (48.45 KиБ) Видяна 3468 пъти
STEPER - специалист
vlassev написа:
От картинката на твоята схема. Входовете към 74HC132.
Понякога е полезно да се преглежда форума малко по-назад. :wink:
Ето тук viewtopic.php?f=18&t=8418&start=4320
съм дал двата варианта за свързване в зависимост от изходите на самия контролер.
Поздрави
Здравейте!Моля за малко помощ :)

Захранване на 48v(S-600-48), стъпкови мотори(60BYGH301B)3.1nm/4.2A,драйвери(CW5045)-това е конфигурация, която ме мъчи в момента.Настройките в Mach3 съответно :800 стъпки 600 оборота ,друго не съм настройвал за моторите! Пуснах за тест едно файлче, моторите си въртят прилично но проблема е че загряват на пипане много! Драйверите са на 1\4 микро стъпка,ограничени на 4.2A( пробвах и на 3.7A).При покой на "половин задържане"не загряват.

Притеснява ме максималното напрежение( допустимо за драйвера),което съм избрал 48v или от настройките греша нещо?!Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=3kOxiez4tzM
STEPER - специалист
HI,
Струва ми се а дори и мисля,че 48 волта идват малко множко на тези двигатели,за които
производителя е дал захранване от 2.73 до 5,46 волта в зависимост от свързването.
Освен това за тези драйвери е необходимо и допълнително охлаждане при ток над 3 ампера
/pоне по Datasheet-a e така/ :)
При мен се въртят на 24 волта без проблеми :wink:
Поздрави
  • 1
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: