Най - вълнуващия въпрос зимно време.
uho - специалист
Здравейте колеги,
Започнах да си правя инсталацията за парното.

За сега съм направил само вертикалните щрангове. Те са медни. Хоризонталната част ще е от Pex/Al/Pex тръби.

Искам да ви покажа първите ми допири до газово-пламъчното запояване.

Очаквам коментарите ви - кое съм сбъркал, кое не съм, кое може да се оправи и т.н.
Все още може да се оправя.

Както се казваше в едно предаване от недалечното минало - "Пишете, не ни жалете!"

Прикачен файл

IMG-20140323-00294.jpg Първи спойки

Прикачен файл

IMG-20140323-00290.jpg

Прикачен файл

IMG-20140323-00295.jpg

Прикачен файл

IMG-20140323-00297.jpg Почти краен изглед :)

Прикачен файл

IMG-20140323-00299.jpg
strelec - специалист
Добре си започнал! Успех в начинанието!
naskov - майстор
Какъв флюз използваш? След като приключиш забърсвай заварките с мокър парцал.
uho - специалист
Използвам флюс и мек припой на Rotenberger. Продават ги в комплект с "гъбички" в Баухауса.
До колкото си спомням флюса е основно цинков хлорид.

А за съвета за зачистването - благодаря. Като продължа в събота, първо ще зачистя направените спойки и тогава ще продължавам с новите.
nikolaytatarov - специалист
Здравеи, били пуснал някаква схема натова което правиш , и наменми предстои подобен проект така че ще следя темата с интерес.
Krelion - специалист
Малко ти е крив щранга на 4 снимка,ама да не ти пука.Зачистваш ли тръбите преди спойките отвътре ?Некви скобички?
uho - специалист
@nikolaytatarov - Схемата като я нарисувам ще я пусна. За сега работя в движение.

@Krelion - видях го, но вече беше късно и не ми се занимаваше. Сега смятам да го оправя - не че нещо, ама дразни.
Иначе при запояването - зачиствах със специалната гъбичка и тръбите отвън и фитингите отвътре. После флюс - не много, но според мен достатъчно - след това загравам с горелката, докато започне да се топи припоя при допиране до тръбата. Като докато загрявам тръбите, припоя не го загрявам.
Вертикалните тръби ги укрепвам със скоби през ок. 1 - 1.5 м. Хоризонталните са ми къси и за тях няма скоби - ще ги крепят колекторите. :-D
uho - специалист
Обещаното продължение.
Системата е готова, минаха водните проби. Имаше един тройник, който протече от задната страна - на най-кофти възможното място :(. С много псуване и мокра кърпа го оправих. Системата стоя цял ден вързана към водопровода и повече течове нямаше. Така че я приемам за работеща :-D

Ето и малко снимки:

Прикачен файл

IMG005.jpg Тук, от задната страна протече при пробите

Прикачен файл

IMG004.jpg И самия колектор

Прикачен файл

IMG003.jpg "Плетеницата" от тръби от колектора, който е другата страна на стената

Прикачен файл

IMG002.jpg Банята, "студената" тръба от лирата е пусната като леко подово

Прикачен файл

IMG001.jpg Продължението на "студената" тръба на лирата от банята
uho - специалист
Малко поянения:
"Студената" тръба от лирата съм я пуснал като леко подово в банята и коридора, по съвети от форума - за доволна съпруга ;)
В едната стая съм навил тръба за подово, като имам идея, евентуално, след като сложа соларни колектори, когато няма постоянно хора в къщата, малко да поотвръща въздуха в едната стая.
Кабелите, които се виждат, съм ги пуснал до всеки радиатор, с цел по-нататъшна автоматизация - кога ще стане не е ясно, но не пречи да ги има.
За да мога да направя водната проба тръбите към радиаторите са цели, за да икономисам от фитинги, че момента не е най-подходящ за допълнителни разходи.

Вторият етаж е аналогичен, с единствената разлика, че там няма "соларно" подово. Иначе банята и коридора пак имат подово от "студената" тръба на лирата.

За колегата nikolaytatarov, по-късно ще пусна и една импровизирана схема.

Продължавам със снимките.

Прикачен файл

IMG023.jpg И серпентината за подовото.

Прикачен файл

IMG022.jpg
Прекарването на тръбите за радиаторите.
IMG022.jpg (113.73 KиБ) Видяна 3845 пъти

Прикачен файл

IMG021.jpg Колекторът в завършен вид, със скрити тръби
kalin72 - майстор
Браво, браво :)
Като се върнете, минете за по ракийка ;)

Тема "Инсталация за парно - първите ми стъпки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: