• 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Един колега ми писа,дали съм пробвал серийно свързване(сега е паралелно).Благодаря за което и аз това си мисля да пробвам,но няма ли да си огранича максималните обороти така?!
STEPER,май се поизхвърлих с това захранване,казваш..Драйверите са студени при 10min въртене! :axe:
Не мога да изпращам лични!Предполагам,че съм с нов профил и за това?!
STEPER - специалист
R.Penev написа:
Един колега ми писа,дали съм пробвал серийно свързване(сега е паралелно).Благодаря за което и аз това си мисля да пробвам,но няма ли да си огранича максималните обороти така?!
STEPER,май се поизхвърлих с това захранване,казваш..Драйверите са студени при 10min въртене! :axe:
Не мога да изпращам лични!Предполагам,че съм с нов профил и за това?!
При серийно свързване нормалното захранване на мотора вече е 5,46 в. докато при паралелното е 2.73 в.
Но независимо от това аз не бих ги експлоатирал при 48 волта.Лично мнение.
Иначе параметрите на двигателя не се променят.
Ето виж това.

Прикачен файл

Системен буфер-2.jpg
Системен буфер-2.jpg (58.35 KиБ) Видяна 6393 пъти

Прикачен файл

Системен буфер-1.jpg
Системен буфер-1.jpg (66.83 KиБ) Видяна 6393 пъти
MrMurdjo - майстор
При мен вървят на 32 волта, но драйверите ми не могат да дадат повече от 2.5А ток. Мощността въпреки това е достатъчна за големината и теглото на моя рутер. Правят до 800 оборота/мин (3200 мм/мин бърз ход). Затоплят се след продължителна работа, но напълно в рамките на нормалното. Всъщност те се нагряват повече, когато не се въртят и няма ограничение на тока при задържане в стопирано положение.
Серийното свързване не е препоръчително и заради чувствителното увеличаване на индуктивността. Това е вариант, където се търси голям въртящ момент, но не и по-високи обороти.

Все пак, провери дали настройките на тока са вярно избрани от ключетата. Не знам какъв е максималният за тези драйвери, но може да пробваш как се държат (монтирани на живо на машина имам предвид) при около 3-3.5А.
mika - специалист
R.Penev, бихте ли уточнили до колко градуса загряват вашите мотори, защото при стъпковите 50-60°C не са проблем. Колкото до напрежението, 48V е съвсем нормално, като се има предвид, че максимално допустимото напрежение се изчислява по формулата 32 х √mH, което в случая е: 32 х √3.2 = 57.24V
Последна промяна от mika на съб мар 29, 2014 9:27 am, променено общо 1 път.
Противно на очакванията ми в серийно свързване,моторите си въртят на 1600 об/min (4000mm/min) :? не загряват и всичко изглежда добре. Машината не е довършена за съжаление и няма как да направя реални тестове.

Това са motor tuning настройките, като драйвера е на 1/4 стъпка, винта 5mm смятам и редукция 1:2 за повече въртящ момент.

Изображение

А това е резултата.

http://www.youtube.com/watch?v=l3d1MFtNk1k

Проблема със загряването изчезна при серийното свързване. Сега ме притеснява,дали не бъркам сметките за обороти и линейна скорост?
MrMurdjo - майстор
200 * 4 = 800 / 5 = 160 стъпки за милиметър без редукция
С редукция умножаваш по две = 320
Правилно си го задал.
800 об/мин * 5 мм стъпка = 4000 мм/мин без редукция.

Въпросът е как се държат моторите на максимална скорост с товар - като почнеш да стискаш леко валовете и да им създаваш насрещно усилие.

Възможно е при паралелното свързване и високото захранващо напрежение времето за нарастване на тока да е толкова голямо, че чопърът в драйвера да не може да го регулира адекватно и затова при последователно да работят по-добре.
Но токът при серийно свързване трябва да е по-малък (приблизително двойно), защото намотката става с двойно по-малко сечение.

Има едно правило, че захранващото напрежение не трябва да надвишава корен квадратен от индуктивността, умножен по 32. За тези мотори при 3.2 mH се получава около 57 волта (114 в при последователно), но тук вече зависи и от самия драйвер дали може да се справи с ограничението на тока и формиране на неговите дискретни прагове за всяка комбинация на псевдосинусоидите в двете намотки.
Благодаря Ви за вниманието! Засега оставам с последните настройки. Като се асамблира фрезата ще пиша отново,какво е положението. :)
skat - специалист
Здравейте, колеги, светли празници на всички!
Имам една молба. Заинтересува ме възможността да се управлява CNC от Arduino. Намерих доста информация, част от нея обработих и досега нещата като че ли вървят. Предстои ми да вържа реално Arduino-то с драйверите, за да видя дали ще ги управлява. Проблемът ми е, че в момента нямам достъп до работеща машина и просто ще си гледам как двигателите се въртят, но няма да мога да направя реални измервания.
Молбата ми всъщност е, ако има някой, който би искал да се включи в разучаването на проекта и има машина, да сподели какво се получава при него.
Това, което досега съм направил, е на http://easyhobbycnc.blogspot.com/2014/04/blog-post.html, защото е доста и не искам да спамя темата.
STEPER - специалист
ЧЕСТИТ ВЕЛИКДЕН. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ
Здравей Skat.
Приятни ми е да те видя тук.
Преди време проиграх на практика този контролер.
За драйвери използвах А4988 които са до 2А и които ме удовлетворяват напълно при мойте проекти,
но това е без значение за крайния резултат.
Всичко работи добре и рутера коректно изпълнява командите.Управлявах го с този графичен контролер
http://zapmaker.grblcontroller.s3-websi ... 5Setup.exe който е
подобен на MACH3,но много беден от към визия :) но предлага доста възможности за настройка и управление
и е удобен за работа.
На практика той замества всички онези подпрограми които си посочил.Единственото е да има инсталиран Ардуино
и под ръка G-Cod на някакъв проект.Но имаше една малка досадност ,че се забавяше при изпълнение на следващата команда.
И то мисля не за друго, а защото при комуниукацията си използва нисък бит рейт / Baud Rate / 9600,но на друг за съжаление не работи.
По принцип на мен не ми харесва да зареждам HEX файлове в Ардуиното тъй като нямам контрол върху тях.
Ардуиното работи със собствени scetch файлове /мисля че са писани на С++/ които са в текстов формат и имат възможност да се
коригират и настроят съобразно нуждите на потребителя и хардуера.След което софтуера го компилира в HEX файл и бутва в Ардуиното.
Аз имам един проект на едно малко рутерче /не по голям от А4/специално за PCB на което управлението е на базата на Ардуино и е независимо от PC-то.
На PC-то само си подготвям файловете и ги записвам на SD карта след което вече всичко е мобилно.
Но първо трябва да си завърша 3D принтера на който му направих вече и първите успешни тестове.
Поздрави
Arduino forever :partyman:
edesign - специалист
Изключително удобно е с контролер през USB. Взех си таблет с Win8, който си има USB хост и се получава перфектен пулт за работа :) а пък докато фрезата си върти може да си четеш нещо в нета.
  • 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: