• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 17
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nikolovvd - майстор
Тази година съм решил да направя един слънчев колектор. За целта ще използвам един стар стъклопакет, медни тръби и термични дефизионна пластина за тръба Ф16х2 за подово отопление, които ще останат от подовото с размер 997х120 мм.
До края на седмицата сметките за необходимите материали ще е готова, а може би и скицата и ще имам представа за разходите за материали. Естествено ще са приблизителни, защото още се чудя дали медните тръби да са твърди или не, дали да са Ф15 Ф16 или Ф18, да монтирам ли държачи на дъното на кутията или да монтирам върху изолационен материал като стиропор например.
fox_vt - майстор
Тръбите на руло ли ще ги слагаш вътре ако да някакви държачи тук там останалото ще лежи върху изолацията от каменна(минерална)ватаЗа стиропор забрави слънцето ще го изяде за норматив,фибрана нз дали е по устойчив но тъй като оригиналните са с вата виж намери си вата на плоскости метър на половин на 5 см и си готов.
ivanovbg - майстор
На базата на всички изчисления и опити които направих се оказва, че слънчев панел от панелен радиатор е с 20% по ефективен от такъв с медни тръби през 20см.
rosso666 - специалист
Здравейте колеги днес завърших едно проектче за слънчев колектор.http://www.snimka.bg/?profile,uploadinf ... =1;#paging
Колектора се състои от две печатарски плаки слепени една върху друга.Между тях водата протича зигзагообразно.Размера на плакките е 1030мм/800мм.дебелината е 30мм.Този проект дойде след като тук прочетох че колеги успешно са си направили колектори от панелни радиатори.Идеята ми е да навържа 4 такива колектора за да топля бойлера си (120Л)Чакам мнеия и препоръки.
bulhomes2 - майстор
Само аз ли не мога да ги видя?
bulhomes2 - майстор
Да - сега се виждат.
nikolovvd - майстор
По груби сметки частите ще излязат около 102 лв. Пиша около защото медните тръби Ф15х1.0 тв. се продават на 4 метровки и ако се навият да ми отрежат 7 метра цената ще падне под 100 лв., но за да стигне трябва да остане. От друга страна термичните дифузионни пластини се продават на пакети по 40, а на мен ми трябват само 6. Ако се навият да ми дадат само 6, то вмести 16.54 ще платя само 2.48. И въобще по груби сметки, ако включа минералната вата, калай, газова горелка, пирони дъски, черна боя - спрей и т.н., цената няма да мине 200 лв.
За експеримента обаче ще водя тънка сметка, списък и "касова книга" с касови бележки за всичко закупено, за да може всеки да е на ясно какви подводни камъни може да срещне и колко ще му струва преодоляването им.
А за да е прегледно и наистина полезно мисля да направя отделно тема, но в кой раздел ще бъде, ще се види по-нататък във времето. За сега започвам да събирам частите и като се стопли - почвам.
fox_vt - майстор
А стъкло.Турски меден 250 лв турски алуминиев 230 лв.Ако направи си сам ти излиза 200 лв хич не бих се занимавал.Пък и много АКО имаш във сметките а тези дреболии обръщат каруцата.
kuuuuuul - майстор
Има и алуминиеви на 195лв с добро качество,аз ще си взимам от тях.Направи си сам се обезмисля ако ще ти струва почти същите пари.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 17

Тема "Слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: