• 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 315
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kaletoo87 - помощник
какви два три дни аз на най студеното време я почиствах на 5-6 дена с тия пелети а като е по топло минавам 10 дни верно че чакам хубаво да се напълни догоре ама какво пък мизерията се чисти за 30 минути както викаш много сам доволен а за шума ами тя ми е в хола не се чува в спалнята изобщо даже иначе в хола да но е поносимо :)
feikot - специалист
Аз от 20 ноември до ония ден съм чистил 5 пъти. Както искаш смятай :) А пък съм педант на тема чистота и подреденост...
jabata - специалист
Е аз мойта я чистих зимата веднъж на 7-8 дена, защото се задръстваше с пепел, ама не я и гасях. Слагам я на минимална мощност, намалявам още малко пелетите... и си поддържа перфектно температурата.
Но може би проблема при мене е, че попаднах на едни много пепеливи пелети, които ми зацапват стъклото и това ме дразни.
feikot - специалист
Моя е запален на 20 ноември и спрян преди 10-15 дни
kaletoo87 - помощник
колега ти колко тона си изгорил от ноември до сега че си чистил толкова малко и с какво се топлиш ако не е тайна
kaletoo87 - помощник
и с на кой производител са ти пелетите който ги гориш
jabata - специалист
feikot написа:
Моя е запален на 20 ноември и спрян преди 10-15 дни
feikot написа:
Аз от 20 ноември до ония ден съм чистил 5 пъти. Както искаш смятай :)
Това както и да го смятам, означава че е чистен на 20-25 дена.
Както и да го смятам не ми се връзва. За 20-25 дена би трябвало да изгориш поне 300 кг пелети (непрекъснат режим на работа). 300 кг. пелети и отгоре без никакво чистене би изкарал единствено някой Dakon/Bosch с присадена горелка. Но присадена горелка, няма да се оправи, и поне веднъж ще се задръсти с шлака.
За да мога да повярвам, дай малко инфо колко тона си изгореил, в какво...и разбира се какви пелети.
feikot - специалист
То ми е в подписа. Уотърленд котел и горелка. Не съм смятал колко тона съм изгорил,но са около 2,по принцип си водя записки в един тефтер и реших като приключи сезона да ударя чертата и да видя. Тия дни ще го направя.
Имайте предвид,че имаше и дни,в който през деня не е работил (спирам радиаторите и той си минава в хистерезиса и се самозагася докато не отвъртя радиаторите на ново)

Пелетите бяха - 600 кг. от Средна гора (Стара Загора) (бор) 300 кг. на един гаражник в съседно село (бор) и 300 кг. на някаква габровска фирма (букови). После купих 4 тона габровнишки и съм изгорил около тон,като дадох на един приятел няколко чувалчета и продадох 10 (по 15 кг са)

Даже за достоверност мога да снимам страниците на тефтера,там с дата и час и настройки съм записвал колко чувала зареждам
jabata - специалист
Е чак от снимков материал няма нужда. Но след като котела е заспивал, това обяснява нещата. В режим на "хистерезис" котела реално не работи, така че и не харчи пелети.
Но все пак е и котел, така че това обяснява нещата, защо толкова малко е чистен.
Едно е котел, друго е камина. За съжаление камините имат недостатъка че трябва да се чистят по-често, най-малкото защото стъклото на камината почернява.
Но едното и другото си имат своите предимства и недостатъци, и е много трудно да се каже кое е по-добре, защото най-малкото зависи от отоплителната площ, квадратура и разпределение.
feikot - специалист
Е то заспиването да е в общо 20 дена от ноември. Просто плюса при мен е,че съм на последен (5и) етаж и имам 2 тавански стаи,които ми се падат върху апартамента.Едната е 5 квадрата,другата е голяма-25 квадрата.В малката сложих котела и подробностите му,а в другата пелетите.За това ми се върза така удобно котел. Тръбите минават през таванските стаи и нищо не се вижда вкъщи.
  • 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 315

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: