• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Duke_BG - специалист
да изтупам малко праха от темата :

от вчера съм с http://www.lg.com/bg/televizori/lg-42LA ... nema-3d-tv
дръпнах DLNA съръра на LG , дръпнах и един филм за проба но сървъра не открива филма - явно не е правилен формат
какви формати трябва да тегля ?? и има ли DLNA сървъри които "Мачкат" всякакви формати ??

за видео картата : две са и физически на лаптопа - една вградена и една външна
при windows 7 можеш да настройваш различни хардуерни конфигурации с които да работиш и да ползваш вградената или външната карта
ArturDent - Почти Безобиден
Какво значи не го открива?

- Директории/Папки
По принцип на всички DLNA сървъри им се указва кои директории да сканират.
Трябва филма ти да се намира в някоя от тези директории или да добавиш (ако има възможност) твоя папка. Няма нужда да е точно тази с филма. Може да е по-горна. Сканират посочените папки и под-папки.
НЕ СЕ изкушавай да дадеш направо C:,D: сканирането ще отнема много време и резултата ще е пълен с баластра...
Също така не е добра идея да "насъскаш" сървъра към директория в която си записваш торентите. Там постоянно се променят файловете, докато се смъкват.
Най-добре изтегли файла и го копирай в папка където са за гледане (добавена в сървъра).

- Тип файлове
На повечето DLNA сървъри има възможност (някъде в настройките) да се задава типа файлове които влизат в сканирането, например *.avi ; *.mp4; *.mkv... Не мисля че тук ти е проблема, но можеш да провериш

- Сканиране
В общия случай сървърите добавят файловете в списъците си при създаване/копиране, но не винаги успяват.
Всички сървъри имат "schedule", сканират указаните папки през определен период от време - 1 час, 2 часа...24
Мнозинството от тях имат и бутон за ръчно форсиране на сканирането.
Най-вероятно твоя файл все още не е минал през сканирането и/или се намира в папка, която не се "следи". Не вярвам да е чак толкова екзотичен формат.

- "Всеядни" сървъри
Да има такива сървъри, които могат да работят с всякакви формати.
Там принципа е друг - показват ти файловете и когато пуснеш файла го преенкодират, в общия случай в MPEG 2, който формат се поддържа от 99.9% от всички крайни устройства.
Ще можеш да пуснеш видеото от какъвто и да е файл.
Това обаче си има своите недостатъци - товари много компютъра на който е сървъра, субтитрите са вградени във видеото и не винаги се оправят с тях.

Има и полу-интелигентни "всеядни" сървъри, които се опитват да разпознаят крайното устройство (LG телевизора) и да знаят какви формати поддържа. Ако устройството поддържа формата - пращат файла директно, ако не първо го пре-енкодират. Най-добрата опция, но ще падне голямо ръчкане в настройките и не е за начинаещи.

Не съм запознат с DLNA сървъра на LG, но най-вероятно не е "всеяден".
Ако все още имаш проблеми пробвай с софтуера на Самсунг (лесен за начинаещи, но не е всеяден) http://ge.tt/6HcqYwl/v/4
Ако и това не работи ето ти един интелигентен "всеяден" сървър, но... на руски. И папките излизат на руски. Можеш да си ги преименуваш от програмата. https://www.homemediaserver.ru/index.htm
Има и английска версия, но е платена и няма кракове за нея.

В заключение - пробвай първо със сървъра на LG, като провериш дали видеото ти е сложено в правилната папка и дали вече е минало през сканирането. Със сигурност можеш да видиш файловете, които са сканирани в програмката на LG. Файл който можеш да пуснеш през USB, би трябвало да можеш да пуснеш и през DLNA.
А провери дали... ти е пуснат сървъра.

След това вече ръчкай други сървъри.
Не е проблем на един компютър да имаш повече от един DLNA сървър.
Duke_BG - специалист
сложих руския и всичко заспа
файла беше матроска формат и си мина добре през мрежата като се има пред вид че го пуснах от лаптоп Pmobile 1.7, 1GB Ram, Win 7 и през Wifi до рутера от там по кабел до ТВ-то

кофтито на руския е че има много директории но и с това ще се справя - нямах време да ръчкам много че децата напираха да видят 3Д-то :)

а ето и още един начин за свързване на компютър с телевизор - WIDI
https://www.youtube.com/watch?v=UjwI_kYLLzk

само не знам дали може и по Лан кабела защото при мен няма Wifi - само RG45
За многото директории има лек:
Пускаш програмата и в ляво в дървото, цъкаш с десния бутон на папката и казваш да се скрие с всички подпапки (не я изтривай). Също така можеш да преименуваш папките.

Още нещо, пусни я като сервис - някъде из настройките има нещо като "Установка ... систем..." , ба ли му мамата как се пише на руски.
Демек в този режим реботи като сервис във фонов режим, без да е нужно да се показва програмата.

Ръчното обновяване на файловете става при пускане на интерфейса и през настройки, посочване на папката и зеленото копче със стрелките.

Има начин да настроиш да се пресканират папките през опредено време но не си спомням къде из стотиците настройки беше.

А за това WiDi - работил съм с разни такива устройства (най-вече на Google Chromecast) и повечето искат да минават през WiFi. Защо, като технологично няма пречка и през лан. Не знам дали твоя TV , има такава възможност изобщо, пък и май трябва да си с Интелска видеокарта в твоя случай.
Още нещо - повечето пускат видео до HD (1280х720), а не Full HD, защото трудно го прекарват без компресия (или малка) през WiFi.
Пък и за да гледаш нещо трябва да го пускаш от компютъра, а не от телевизора както е при DLNA.
Duke_BG - специалист
на сайта на LG пише че има но нямам Wifi, явно трябва да имам такъв, а не ми се дават излишни пари за USB Wifi на LG
а и не съм проверявал кой от лаптопите е съвместим, но и те са слабички - стават само за интернет
ако някой има хардуера може да пробва що за животно е това :)
Все едно си включил телевизора като монитор на лаптопа, само че безжично.
Имаш два монитора - на лаптопа и телевизора.
Всичко се управлява от компютъра...
Duke_BG - специалист
да това го видях от клипа
по-интересното е как стои въпроса е в качеството, скорост, и загуби на сигнал ....

а и темата беше как да свържа компютъра към телевизора - може да е полезно за някой
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "как да свържа компютъра към телевизора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: