• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
gechev - специалист
Циментовите заводи нямат собствен транспорт, а използват фирми на които постоянно извиват ръцете. Имаш примерно договор с циментов завод и теглиш кредит за цементовоз. Да, ама не, купуваш камионите и извиването започва. Затова има свободни фирми с цементовози на които стоят лепенките на заводите. Та и на кораба е същото. Има много такива свободни и непокорни фирми неработещи за жълти стотинки пускани им от заводите, но с техните лепенки. Но картела се спазва и не можеш в София да купиш Девненски цимент колкото и да струва за циментовоз. Турците пробиха картела, но българите им разказаха играта като влошават качеството.
Mag1 - напреднал
gechev написа:
В магазинната мрежа в торби най добрия е на Девня 42,5 R /бързовтвърдяващ/ по 50 кг. Марката 52,5 не се предлага никъде в опаковка освен, като бял цимент на Титан и Глетчър / на Девня /.
Сиреч ако избера да кажем:
Девня Цимент - Глетчер супер бял цимент 50 кг. ( http://www.gsstroimarket.bg/view/7296.html )
всичко е 6 и да смятам, че си заслужава парите, така ли да разбирам?

И съотношенията цимент/пясък и цимент/пясък/филц при приготвянето съответно на разтвор и бетон запазват ли се?
ПС: Досега съл слагал допълнително и пластификатор Sika viscocrete 5-800 и смятам да продължа с него.
gechev - специалист
Белият цимент независимо от марката е по бавен. Якости от него трябва да очакваш чак след 15-ия ден, но до 28-я ги набавя. Не очаквай от него бързо свързване. Иначе рецептурите са еднакви. Използва се за по добро оцветяване на циментови изделия, но не и за основи както си описал като цел. Доста е по скъп от останалите видове цименти. Всичко е въпрос на разчет какво искаш да постигнеш и цена. Примерно за каменен зид и тухлен е добре да се лепят с лепила в които има вар. Получава се еластичност на връзката, която поема натоварването от земетръс. Гръцки и римски зидове още стърчат зидани с хоросан. Всичко е въпрос на технология и концепция на материала. Силният цимент е здрав, но крехък.
Mag1 - напреднал
gechev написа:
Примерно за каменен зид и тухлен е добре да се лепят с лепила в които има вар.
Ами аз се насочих към пясъчно-циментов разтвор не съвсем самосиндикално, ами по модел на 2-3-ма независими майстори "каменари" с които говорих и дори единия от тях идва да работи и при мен, но не одобрих други практики в работата му та се разделихме с него.

И понеже е в основите реших да използвам и нещо за "водоплътност", макар че има и дренажен филц отстрани, както и дренажна тръба. но все пак... Та затова добавяме и sika viscocrete-a. А доколкото знам варта има донякъде хигроскопични свойства и склонност да поема/задържа влага, както и да се рони в последствие. Но сигурно зависи.
Ако препоръчаш нещо конкретно като силна и същевременно еластична свръзка, с изразени водоотблъскващи свойства ще съм благодарен.
  • 1
  • 2

Тема "За циментите в България" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: