Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
Система на Тихелман
обратно
изпечатване
Системата на Тихелман е двутръбна система, в която всички радиатори от един и същи етаж притежават еднаква обща дължина на разпределителните тръби.

Системата на Тихелман е двутръбна система, в която всички радиатори от един и същи етаж притежават еднаква обща дължина на разпределителните тръби (подаваща + връщаща тръба – измерени от помпата през радиатора и обратно до помпата). Тази система се нарича също и система с противоположно връщане.

Радиаторите с къса подаваща тръба (измерена от помпата) имат съответно по-дълга връщаща тръба. Обратното важи за радиаторите, разположени по-далече в системата. Това осигурява еднакво съпротивление и следователно почти еднакъв дебит в отоплителните тела. Следователно, не е необходимо отделно настройване на дебита за всяко отоплително тяло. Този метод обаче изисква по-дълга и по-сложна тръбна система и следователно по-високи разходи за изграждане на системата.

Системата може да се използва както за отопление, така и за климатизация.

Системата с противоположно връщане е наречена на името на Алберт Тихелман, инженер в областта на отоплителните системи, използващи гореща вода.
=D> Браво-о ! Чудесен цитат!

Сега кажи коя схема не е Тихелман! Тази която е начертана по-горе по какво се различава от написаното :?:
filmatoplo - майстор
http://www.poisk-ir.ru/ovk/pics/p1.jpg .Цитат е де,ако взема с мои думи да обяснявам , рискувам да не ме разбере някой :wink: .Може би съм визирал на това да изглежда.До цитата от Грундфос има хубава схема , но не излиза нещо.
Christo - майстор
Различава се, защото студената вода за помпата трябва да се вземе от най-десния радиатор, не от най-левия. Така се изравняват дължините на тръбите. Така, както е на схемата сега, голяма играчка със секретните кранове в долната част на радиаторите ще падне, докато се балансира системата(всички радиатори да са еднакво топли).
2v6 - майстор
Christo написа:
Различава се, защото студената вода за помпата трябва да се вземе от най-десния радиатор, не от най-левия. Така се изравняват дължините на тръбите. Така, както е на схемата сега, голяма играчка със секретните кранове в долната част на радиаторите ще падне, докато се балансира системата(всички радиатори да са еднакво топли).
Christo,за тази схема ли говориш:

Изображение

filmatoplo, това ли си копирал:

http://cbs.grundfos.com/Bulgaria/lexica ... tem.html#-

Това е схемата посочена там:
Прикачен файл:
untitled.JPG
untitled.JPG (8.83 KиБ) Видяна 13345 пъти
Та каква е разликата на свързването на радиаторите?
Практически при babayaga83 топлия и студения щранг до камината ще са с почти еднаква дължина, но това няма значение за регулирането както при тази, така и при вяка друга схема.
filmatoplo - майстор
Да ,това копирах .На тази схема викам Тихелман (въпреки че и в нея има допусната грешка) .При монтаж на слънчеви панели в големи полета , задължително спазвам схемата , но за отопление -не винаги :wink: .
Insight - напреднал
Темата е малко оттекла, обаче на тема тихелман, поствам коригираната версия на картинката, при която по-кратък е пътя на подаващата тръба.
Добре е тръбите да се оразмерят така, че скоростите преди и след всяко отклонение да са сравнително еднакви..... това е, което знам.

Всъшност се смятат и някакви паскали, с които не съм наясно и точно в търсене на по-подробни указания за оразмеряване на такава система попаднах на тази тема.

Та - някой ако е попадал на инструкции за оразмеряване на тихелман ако може да ги сподели!

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (35.74 KиБ) Видяна 9666 пъти

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (35.74 KиБ) Видяна 9666 пъти
2v6 - майстор
Insight написа:
Темата е малко оттекла, обаче на тема тихелман, поствам коригираната версия на картинката, при която по-кратък е пътя на подаващата тръба.
Добре е тръбите да се оразмерят така, че скоростите преди и след всяко отклонение да са сравнително еднакви..... това е, което знам.

Всъшност се смятат и някакви паскали, с които не съм наясно и точно в търсене на по-подробни указания за оразмеряване на такава система попаднах на тази тема.

Та - някой ако е попадал на инструкции за оразмеряване на тихелман ако може да ги сподели!
Това е предимството на такова свързване - няма нужда от оразмеряване.
Insight - напреднал
2v6 написа:
Възможно е да си прав, че за система от няколко радиатора може да се мине и без оразмеряване... компромисно.

За система с подово, стенно, таванно и т.н. отопление с термоактивни площи, и повече кръгове, със сигурност си трябва.
Това, което знам е, че за дадена отсечка според вътрешния диаметър на тръбата и масопотока се смятат някакви паскали... обаче не знам налягане на какво са тези паскали, на стените на тръбата ли или за някакви хидравлични загуби (ако те се измерват в паскали)?!
Отделно се дебнат скоростите на флуида преди и след всяко отклонение/тройник. Обаче май трябва някой професор да питам ;-)
2v6 - майстор
Insight написа:
2v6 написа:
Възможно е да си прав, че за система от няколко радиатора може да се мине и без оразмеряване... компромисно.

За система с подово, стенно, таванно и т.н. отопление с термоактивни площи, и повече кръгове, със сигурност си трябва.
Това, което знам е, че за дадена отсечка според вътрешния диаметър на тръбата и масопотока се смятат някакви паскали... обаче не знам налягане на какво са тези паскали, на стените на тръбата ли или за някакви хидравлични загуби (ако те се измерват в паскали)?!
Отделно се дебнат скоростите на флуида преди и след всяко отклонение/тройник. Обаче май трябва някой професор да питам ;-)
Ама ти си знаеш като професор - като се съберете двама ще стане интересно...
Схема на свързване "Техелман" осигурява еднакво диференциално налягане (напор) на всеки консуматор, независимо от размерите на тръбите и фитингите.

При система с "Печка" (камина с водна риза дето има-няма 10 kW) няма какво да се смята, когато циркулацията се осъществява с помпа - най-разпространените тръби ф15 мед или ф20 ППР са напълно достатъчни.
idealist - специалист
Insight написа:
Темата е малко оттекла, обаче на тема тихелман, поствам коригираната версия на картинката ......
Здравей колега.
По подобен начин направих и моята с-ма още в средата на '90-те години. За мое съжаление тогава още нямаше тръби с ал. вложка, а за медни не можеше и да се мечтае. На пазара (Металснаб и др. подобни) имаше само подцинковани тръби и почти изцяло само 1/2". Обикалях къде ли не, но не успях да попадна на по-големи. Та изградих с-мата си с 1/2" подцинковани. След почти 20 години експлоатация имам голям проблем с тях. Проблемът е, че вътрешният диаметър е намалял следствие на варовикови натрупвания по стените от водата и нямам представа с какви препарати да ги изчистя. Ползвал съм Калгон, но без резултат.
Моят съвет е, ако ще ползвате тази схема за парно, то помислете добре за диаметъра на тръбите, които ще инсталирате.

Тема "Камина Прити с водна риза - дали съм я измислил правилно ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: