Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vladilen - специалист
или да оставяш чешмата да капе топла вода през деня
аз така правя като ме няма за няколко дни или ключа на комшииката да се плацика...
Energyx - специалист
По-лошо е, когато има недостиг на излишък :-D
Insight - напреднал
vladilen написа:
или да оставяш чешмата да капе топла вода през деня
аз така правя като ме няма за няколко дни или ключа на комшииката да се плацика...
А ... и това е вариант, обаче не го отчетох, щото предишния път като трябваше да се решава такъв проблем, ставаше въпрос за система с 12 колектора, при което се налагаше източване на 2 кубика вода дневно август месец ;-).
Energyx написа:
По-лошо е, когато има недостиг на излишък :-D
Не е точно така, щото не е добра идея системата да прегрява много много.
marto_tkd - напреднал
Да, това с оставянето на чешмата да тече леко съм го правил. Също и като "един голям прахосник" - да ползвам гореща вода за тоалетната - пак става. Ама не ме кефи :) Ще мисля още по въпроса.
Energyx - специалист
Относно недостигът на излишък - можеш да покриеш част от колекторите или да пуснеш водата, но не можеш да караш слънцето да грее по-силно. Излишъкът от инсталирана мощност през лятото е плюс през зимата. Всичко в определени граници, де :wink:
Insight - напреднал
marto_tkd написа:
Да, това с оставянето на чешмата да тече леко съм го правил. Също и като "един голям прахосник" - да ползвам гореща вода за тоалетната - пак става. Ама не ме кефи :) Ще мисля още по въпроса.
Това с тоалетната е супер идея.
Сега се сетих обаче, че ако можеш да варираш ъгъла на колектора, и с него може да се поиграе хем може да се намали добива през най-жежките месеци, хем да се вдигне в по-студените.

Някъде из нета имаше едни графики на добивите по месеци при различен ъгъл на колекторите. За софийска географска ширина, ако гониш най-висок среден годишен добив, ъгъла беше ~45-50° ако си спомням правилно. Обаче при по-голям ъгъл много приятно спадаше в най-големите жеги и се качваше в по-студените месеци.
marto_tkd - напреднал
Insight написа:
marto_tkd написа:
Това с тоалетната е супер идея.
Сега се сетих обаче, че ако можеш да варираш ъгъла на колектора, и с него може да се поиграе хем може да се намали добива през най-жежките месеци, хем да се вдигне в по-студените.

Някъде из нета имаше едни графики на добивите по месеци при различен ъгъл на колекторите. За софийска географска ширина, ако гониш най-висок среден годишен добив, ъгъла беше ~45-50° ако си спомням правилно. Обаче при по-голям ъгъл много приятно спадаше в най-големите жеги и се качваше в по-студените месеци.
Да, планирам да променя ъгъла като изправя малко тръбите.
alex_serviz - специалист
vladilen написа:
пералня съдомиялна...:tonqe:
Подкрепям! Това ми се струва най-простото и евтино решение.
Пералнята съм свързал от доста години и когато има излишна топла вода се пуска в нея вместо студената.
По-кратко време ще загрява, а може и да се изплаква с нея.
Andri01 - майстор
"Някъде из нета имаше едни графики на добивите по месеци при различен ъгъл на колекторите. За софийска географска ширина, ако гониш най-висок среден годишен добив, ъгъла беше ~45-50° ако си спомням правилно. Обаче при по-голям ъгъл много приятно спадаше в най-големите жеги и се качваше в по-студените месеци.[/quote]"
Това е най-доброто решение,заедно с използването в пералнята. За Варна ъглите на СК са:68 ,43,23 градуса. Съответно зима-пролет/есен-лято.
ivanovbg - майстор
alex_serviz написа:
vladilen написа:
пералня съдомиялна...:tonqe:
Подкрепям! Това ми се струва най-простото и евтино решение.
Пералнята съм свързал от доста години и когато има излишна топла вода се пуска в нея вместо студената.
По-кратко време ще загрява, а може и да се изплаква с нея.
Абе къде ви е мъжката солидарност? :evil: Като ги няма жените човека да пере, простира и мие - не може ли просто да си пие бирата на спокойствие?

Иначе решението е елементарно и просто. Оставяш част от долната страна на бойлера неизолирана и когато топлата вода достигне неизолираното мястото загубите се увеличават и температурата спира да се покачва. Малко ще си поиграеш да регулираш загубите, но пък няма да переш и простираш :wink:
Или още един бойлер на принципа на Мечо Пух.
:partyman:

Тема "Излишък на гореща вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: