• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 17
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
alsted - майстор
А качеството? В тези пари влизат търговски надценки, данъци, транспортни ... Какво остана за материали и работа :?: Дали има много голям интерес производителя да ги прави такива, че да карат много време :wink: Отделно някакви парички заминават зад граница, защото у нас нещата са доведени до пълно безсмислие във всяко отношение.
rosso666 написа:
Здравейте колеги днес завърших едно проектче за слънчев колектор
В какъв смисъл си го завършил? Задействал или скицирал? Как са захванати двата листа един към друг? Виж това - резултат от ~3метра воден стълб (от долната точка на влизане в колектора до най-високата точка на влизане в бойлера)
Панелните радиатори издържат, защото са от доста дебела ламарина, плюс специфично оребряване (огъване).
Удължаването на пътя всъщност е без значение. Важна е контактната повърхност.
rosso666 - специалист
Колега завършил съм един прототип.Между двете ламарини(пластини) има гумена лента с дебелина около 3мм.С гумената лента ссъм окантил краищата ма колектора за да не изтича водата,по средата гумената лента ссъздава "потока на водата".ТАм тя ще действа и като оребрение за да се избегне неконтролирано раздуване.Метални пластини(шини) със болтове ще държат от двете страни пластините .
Прототипа го пробвах вече дори и го "надух със помпата за поливане .От никъде не прротече.
За 120 литра ми трябват около 2.5кв.м. слънчев колектор(заводски) аз мисля да си направя 4 такива "сандвича " от пластини.Размерите са им (100*80см.)*4=3.20кв.м. и мисля да са достатъчи.
Аз мисля да редуцирам налягането на водата на окло 1-1.5бара.
fox_vt - майстор
alsted написа:
А качеството? В тези пари влизат търговски надценки, данъци, транспортни ... Какво остана за материали и работа :?: Дали има много голям интерес производителя да ги прави такива, че да карат много време :wink: Отделно някакви парички заминават зад граница, защото у нас нещата са доведени до пълно безсмислие във всяко отношение.....
Какво качество се гони :lol: имаш едно стъкло което ще е толкова стъклено колкото и това което ти ще намериш.Имаш алуминиева рамка-тук колегата мисли да прави дървена такава което в дългосрочен план е в пъти назад от алуминиевата.Имаш малко вата същата която ще си купиш и ти.Имаш алуминиеви тръби същите които ще си купиш и ти.Друго какво остана ами нищо щото един обикновен сл колектор е толкова елементарна работа че няма кой знае на къде да се подобрява.Колекторите със радиатори го потвърждават.За медни такива същото но с медни тръби.Вече ако селективните и вакуумнотръбните са недостижими за домашно производство.То е ясно че щом на магазина цената е 200 лв да речем то реалната производствена е доста по малка но ако хоум мейд си на същата цена [-X
nikolovvd - майстор
fox_vt написа:
А стъкло.
То заради стъклото съм се захванал! :-D
Преди 3 години оставих на тъста един изпуснал стъклопакет 1700х1000 да си прави парник или каквото му казват там за разсад, но до момента нищо не е направил. :? Предполагам, че като види, че съм се захванал за джама може и да направи нещо с него, защото като му се обади жената, че отивам да пръскам дръвчетата, докато пристигна половината са изпръскани. :lol:
alsted - майстор
fox_vt написа:
Какво качество се гони :lol:
От колко години се занимаваш с използване на слънцето за БТВ? Какви инвестиции си правил, за колко време са се върнали и колко години след това използваш на чиста сметка въпросната система?
Най-вероятно това изобщо не е важно за теб (и не само). Важно е да кажеш, че всички други (освен теб самия) са кухари щото си правят някои неща сами вместо да вземат да си ги купят или да отидат на майстор.
lov - майстор
Хайде успокойте топката малко. Аз може би от всички пишещи тук съм с най голям стаж на темата самоделки. Доста повече от четвърт век ако на някой му се струват малко здраве да е пък ще се откажа и да пиша на тая тема.
Та на времето материали за направата бол че и без пари, а за готови панелчета като попиташ и те смятат за луд. То самата идея че ще годиш слънцето и вятъра си беше налудничава за много хора. Последния ми панел изкара близо 15 години и като се разпадна останах пред дилемата дали да правя нов и да си купя готов. Като ударих калема само за материалите сметките почти се изравниха и предпочетох да не си губя времето и да работя нещо друго и изкараното да го вложа в закупуване на готов.
Виж то крастата да си направиш нещо сам е доста по голяма но понякога освен пари е и загуби време.
dj_marti79 - специалист
Аз знам какъв е кефа да си го направиш сам без значение колко струва.
Недейте да правите рамката от дърво, ще ви дам по добра идея:
Има профил за гипскартон за преградна стена широк 10см. Крои се лесно, поцинкован е, винтове, нитове, силикон, ребра за подсилване на гърба и.т.н.
alsted - майстор
Най-добре цъкни някоя снимка :)
fox_vt - майстор
alsted ти изобщо не разбра какво казах нали :? На въпроса ти-първо бях със черен варел с който се зарибих да си сложа СК.И щото съм или не съм кухар та взех че направих колектора с подвижна стойка следящ слънцето от сутрин до вечер.И що ми трябваше питай лазар или филма дали има смисъл подобна гимнастика пред това да си купя панел бош или вакумнотръбен.Но аз съм доволен и макар че забележи какво ще напиша сега-макар че използвам готови части за да сглобя нещо от тях не значи че е абсолютна самоделка-той е просто копие на съществуваща такава система.Изброих ти частите на СК -ти какво стъклото ли ще стопиш и отлееш,или тръбите ще си изтеглиш,или ватата ще си направиш ,а да дървената рамка ще направиш а тя не е подходяща.И след като колегата каза че грубо ще му излезе 200 лв а готов колектор е толкова айде кажи ми кой какво ще възвърне и след колко години.Единственото което остава е удоволствието от това че сам си си го направил.Лека вечер :wink:
alsted - майстор
Това, че ти не си послушал професионалистите и си се набутал, не означава, че друг няма да си го направи за без пари. На колегата rosso666 материалите са му съвсем без пари. При nikolovvd нещата са "имам копче, та реших да си ушия балтон" ... :-D но ентусиазма не е без значение. Още повече споделя тук - може би някой ще му даде идея да мине и по-тънко ... от твоите 1200 лева :) Ако си забелязал тази тема е посветена на един особено прост начин за пренос на слънчевата топлина до бойлера - без абсолютно никаква автоматика и всякакви сложни съоръжения. Освен по-ниската начална инвестиция и амортизационните му отчисления ще да са по-ниски?
Относно качеството:
filmatoplo написа:
Точно си го направил оня ден -ремонтирах един оригинален панел , пълна смешка устройството му :wink: беше се пукнал от замръза.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 17

Тема "Слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: