Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
lov - майстор
Вообще не мисля даже съм убеден. За това писах че този пазар е пълна анархия у нас. Всъщност по закон този които пълни е длъжен и да изпитва бутилките. За газ станцията която писах по горе си беше направо за показ. Със всички салтанати както за пълнене така и за изпитване на бутилки. А аз лично не знам дали е изпитане и една бутилка там. И то кога закона се спазваше къде по строго. =D>
Пък като знам и как стоят нещата с автомобилните уредби и прегледите майка плаче.Успокояваме само факта че бутилките са в пъти по здрави от предвиденото. Поне по време оно. За новите не знам но на старичките съм присъствал на разривен тест. И нямаше нито една да се пукне под 100 атм. Автомобилните и те се представяха почти по същия начин. Три пъти над проектираното за битовите си е сериозна презапасеност.
Тва че някоя кола се е запалила заради газ ми е все същото защото и на бензин ще се запали по същия наичин и си е проблем на стопанина как си е потдържал техниката.
Иначе идиоти колкото искаш и понеже колегата твърдеше че не е имало инциденти по газ станциите последните 25 години съвсен не е така. Последното което си спомням е че някъде май разградско си взривиха компресора за метан но се размина без жертви. И малко преди това един специалист беше ползвал бутилки за пропан да ги пълни с метан. Май в Добрич беше преди 7-8 години. Ако бъркам градовете моля да ме извините карам по памет а тя последно време взе да ми изневерява. Та тогава загинаха няколко човека дори и служителя на газ станцията. И последния случай в Софийския китайски ресторант. Който е показен до безхаберието когато се препълват бутилки и неправилно съхранение.
Както и да е дано не чуваме повече за такива инциденти.
schuldiner - майстор
.
Последна промяна от schuldiner на пон апр 07, 2014 9:20 pm, променено общо 1 път.
schuldiner - майстор
lov, не говорим за метан, той си е преебавка още като видиш името на фирмата... На когото нищо не му говори, значи е проспал последните 20 години. Но тези в къщата ми няма да влязат, никога! За инциденти с цистерни също не питам, а за безопасност по време на пълнене на пропан-бутан. Имам претенции да следя информацията и такова нещо не помня. Прави ми впечатление също, че не съобщават причината за "взривена" бутилка пропан-бутан в битови инциденти. Изключение е китайският ресторант - неправилно съхранение в непроветриво помещение, техническа неизправност, изтичане, натрупване, взрив на изтеклия газ, взрив на пълна бутилка. Такова нещо като стояла, стояла, па гръмнала няма и не може да има. Не може да гръмне и ако се запали от неизправен редуцир. Виж, ако я загрееш при затворен винтил, нищо друго не й остава. Най-често така стават сакатлъците, но не се коментира публично. Да не се научат хората как е правилно да си доизпразват бутилките (щото то правилно няма, има много опасно и безопасно).
ПП Не знам какво имаш предвид, че си мисля бутилката за 20-литрова. Нямам идея за обема, не ги меря, а ги тегля. Но по навик от много години пълня колкото е тарата и пак по навик повечето ми бутилки са 14-15 килограмови. На кантара като показва 30 кг, колко литра съм сипал?
За печалбата кое не ми е вярно - писал съм разходите плюс нормирана печалба. Да ми разправят, че не са сходни с автогазта, няма да повярвам. Това че си измислят цената за битовата както им дойде, не значи че не съм прав. Доказва само, че липсата на конкуренция опорочава пазара.
kuger - майстор
Нормалната битова бутилка е 27 литра.Пълни се до 80% /21,6 л/.
lov - майстор
Ами ако си сипал 15 килограма газ си си направил малка бомба защото бутилката е с работен обем 20 литра. А 15 кг газ няма как при най тежкото относително тегло което съм виждал от 570g/l СА СИ 26 ЛИТРА. И как си ги хванал не ми е ясно като целия обем на бутилката е точно 24 литра. За това при 80% пълнене както е по предписание си е точно 20 литра и така се водят и самите бутилки. И си погледни на бутилката има табелка на която точно е записано колко тежи самата бутилка и колко би трябвало да тежи като е пълна. И ми стана интересно как напъха тези 2 литра горница в твоите бутилки да не са ластични бе човек. Не се заяждам.
Аз лично съм се опитвал на абсолютно празна бутилка да я препълня и преко сили на помпата не може да събере повече от 23 литра. Иначе за инциденти мога да цитирам доста много защото по време на обучението са ни показвали почти всички плюс анализ за причините. Но с времето имам само смътно спомени кое къде е станало. Сещам се повече за глупоста с която е станала белята. А и ми се е налагало да оправям последици от подобни идиотщини а те не се забравят никога.
lov - майстор
Аз си мисля че говорим за масовата 20 литрова бутилка която единствено се ползва за обмен. То обменни има и по 1 кубик.
Иначе като погледнах табличката с килограмите ме побиват тръпки колко по леки са станали. И защо ли :? И нещо още по интересно как точно при т5ези двете бутилки които са с еднакъв диаметър по късата е с по голям обем от по дългата. :shock:
hidrazin - майстор
lov написа:
... с еднакъв диаметър по късата е с по голям обем от по дългата. :shock:
Кои по-точно? Или аз нещо не виждам добре. :?
:partyman:
MamaMy - майстор
lov написа:
И нещо още по интересно как точно при т5ези двете бутилки които са с еднакъв диаметър по късата е с по голям обем от по дългата. :shock:
Май не е:
lov - майстор
Извинение прав си. Ама то пусто с тези джверения в монитора по нощите.

Тема "Туристическа газова бутилка-вентила изпуска." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: