• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
Резистора се слага на фасунгата. Свързваш резистора на тези две клеми, там са свързани и проводниците захранващи фасунгата(лампата).
Прикачен файл:
images.jpg
images.jpg (4.1 KиБ) Видяна 1643 пъти
Последна промяна от DMN на пон апр 07, 2014 10:45 pm, променено общо 1 път.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Слага се във фасунгата на лампата ако използваш LED лампи.
И в българските черни висящи бакелитови фасунги или осветителни тела с подобни дали ще е много удачно да ги разчегъркваш и да слагаш резистор? За пръв път виждам ключ да идва с резистор, помислих че някакво мистично предназначение изпълнява. :lol:
k_garchev - специалист
DMN написа:
...
Е сега вече го разбрах! :-D Утре изключвам тока и почвам!
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
...И в българските черни висящи бакелитови фасунги или осветителни тела с подобни дали ще е много удачно да ги разчегъркваш и да слагаш резистор? За пръв път виждам ключ да идва с резистор, помислих че някакво мистично предназначение изпълнява. :lol:
Че какъв е проблема? Поне ако се е опекла ще се разпадне, за да те подсети че е време да я смениш. :lol: Пък специално за теб - може да си го запоиш в разклонителната кутия на кабела отиващ към ламбата. :-D
:partyman:
Gnus - специалист
Защо трябва да има резистор паралелно на крушката? Тя ще си грее достатъчно, а резисторът ще играе ролята на реотанче?
sstefanov - майстор
Защото ключът се нуждае от някакъв минимален ток, за да работи и при изключена лампа. Този резистор му го осигурява. Ако лампата е обикновена, токът ще минава през нея и няма нужда от резистор. При енергоспеставащите дори този малък ток ги кара да мигат и затова е този резистор.
Според мен, ако се свърже кондензатор, схемата ще е по-икономична, но резисторът е много по-евтин.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за свързване на ключ!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: