• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Папуас - специалист
Проблемът е такъв:
Няколко съседи по вили се съмняваме, че нечия канализация се е спукала, понеже изби вода на някои места из дворовете. Не ни се вярва да е изворна, защото има лек дъх на канал. Търсим силно и евтино багрило, с което да оцветим вода и последователно да пуснем в мивките на всяка вила по склона, да изчакаме и да видим след пускането в коя вила ще се оцвети излизащата вода. Няма противници на идеята, но не знаем с какво да я боядисаме. Не трябва да е отровно. Идеята я даде човек, който е бил пещерняк и по този начин проследявали къде излиза дадена пещера. Разбрали сме се, в краен случай да опитаме със син камък. Не че не е отровен, но като пръскаме лозето, накрая все пак отива в земята, така че, няма да е различно. Все пак, търсим оптимален и евтин вариант.
al4o - специалист
Някъкъв оцветител за храна Боя за яица :?
Папуас - специалист
Ей, вярно! :idea:
Калиевият перманганат яко боядисва! :)
al4o - специалист
Папуас написа:
Ей, вярно! :idea:
Калиевият перманганат яко боядисва! :)
За това и аз се сетих,но не бях сигурен дали не е отровно
pipilica - майстор
Каквото и да сипеш за боя пробвай първо дали няма да остане боята в почвата.
Lisko - майстор
Ето какво се използва от пещерняците. Теб те интересуват багрилата, които са в горната част на таблицата:
Изображение
lov - майстор
За тази цел си има специално багрило и се казва флуоресцин. Хидрогеолозите ги използват. При разреждане с вода 1/1 000 000 дава наситен зелен цвят. А при добавяне на натриева или друга основа става 400 пъти по силен оцветител. И дори да е толкова разреден че водата да изглежда бистра при осветяване с ултравиолетова лампа почва да флуоресцира. Имаше и още едно което оцветява в червено но не си спомням името и може да греша че се казва руданит или нещо подобно. Пробвах даже и с търсачката и за двете но не ми изкара нищо. Но съм виждал че даже и участвал в проследяване на подземни водоисточници с такива оцветители. Напълно са безвредни за хората и животните и дори водата може да се пие макар да изглежда гадно.
Lisko - майстор
Е как не си намерил нищо - излизат сумати си резултати. Червеното (по-скоро бих казал - розово) се казва Родамин и е цитирано в статията от която дадох изрезка. Също флуоресцира, само че жълто (поради това се използва и в жълти лазери)
  • 1
  • 2

Тема "Багрило за оцветяване на вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: