• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kuger - майстор
Здравей!
Човек се учи, докато е жив! Само, дето за телескоп ще е трудно приложимо. А моите пръчки са все такива, и са за смяна на водачи, морската вода не прощава.
Георги Иванов(алцек) - специалист
Защо да е трудно,точно на болонеза поставих водач.Проблема е че ако е доста дълъг телескопа ще трябват повечко поддържащи стойки.Разпъваш,стягаш звената и навиваш.

Това ми е болонезата и е дълга 4 м.

Изображение

А ето го и поставения водач.

Изображение
schuldiner - майстор
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=B-wiXw9jto4[/youtube]

Белият конец все едно е пръчката, с червения връзваме водача. Първоначалният клуп на червения е точно под водача, за да може да се изтегли дори и при много намотки отгоре му (остава миниатюрно каналче между метала и пръчката). Ако искаш да вкараш края под намотките (на видеото това е левият край), не стягаш до откат, дърпайки десния, а оставяш съвсем леко хлабаво. Подрязваш левия на нула (с резачка), изтегляш да влезе още 2-3 мм и подрязваш десния край (началото). Този възел и от двете страни се подрязва на нула, така че не е проблем и да затегнеш още първия път, после лакът покрива добре.
kuger - майстор
schuldiner написа:
Белият конец все едно е пръчката, с червения връзваме водача. Първоначалният клуп на червения е точно под водача, за да може да се изтегли дори и при много намотки отгоре му (остава миниатюрно каналче между метала и пръчката). Ако искаш да вкараш края под намотките (на видеото това е левият край), не стягаш до откат, дърпайки десния, а оставяш съвсем леко хлабаво. Подрязваш левия на нула (с резачка), изтегляш да влезе още 2-3 мм и подрязваш десния край (началото). Този възел и от двете страни се подрязва на нула, така че не е проблем и да затегнеш още първия път, после лакът покрива добре.
Все ги забравям тия връзвания :? Правя едни магии с иглите на жената, че и клещички малки, що игли съм изпортил, ама не си признавам без бой :-D Става работата, първите ми опити бяха на един руски телескоп, още го имам, но нямам ръце да го държа, тежи като мъртвец :shock:
Зарибих се, от към материали съм зле, няма я вече фабриката, дето си пазарях :-D Моторчета имам свъртяни с различни обороти, шевна машина за супорт също, ами пусти ролки ще трябва да мисля от какво, нямам грамофони :-D , ама докато си пия питието под асмата, все ще измисля нещо.
Идеята е разкошна, нищо, че ще се ползва рядко!
Полиестерна смола в малки разфасовки, в малък град, като Карнобат сигурно няма да се намерят, ще търся от Бургас. Ще се подновяват пръчките!!
Благодаря на алцек, благодаря на schuldiner за клипа! :partyman:
kuger,пишеш в youtube РОДБИЛДИНГ и само да имаш време да гледаш и "крадеш" идеи.

А колкото до клипа на schuldiner,не съм много съгласен.Ако навиваш голям водач знаеш ли колко витки трябва да навиваш и в същото време трябва да е стегнато.После не можеш да издърпаш конеца отдолу.Гледай клиповете за родбилдинг и ще видиш много работи.Ролки можеш да си направиш от дърво и по средата на периферията канал и в канала гумен О пръстен.
kuger - майстор
Ще се възползвам от съвета.
За клупа - ми навивам около 3/4 от навивките и тогава залагагам клупа. Така пак остава отдолу, но не е под много навивки. Дали го обясних като хората?? :?
schuldiner - майстор
ОК, щом не ти харесва. Важното е възелът ти да е добър и да ти допада. Този го ползвам от 30 години без проблеми. Ама знам какво е - рибар, яхтсмен и алпинист като почнем да се препираме как да овържем нещо по багажника... всеки с неговите си възли, накрая най-много да го загубим из пътя.
Преди време случайно открих този форум http://sandaciteinfo.com/forum/viewtopi ... t=2067.Там момчетата събират стара радиотехника и я връщат отново към живот.Свързах се с едно момче мисля от Габрово беше и от него си купих колелцата за грамофон,по 1.5-2 лв. мисля че ми излязоха колелцата.Попитай там и може някой да има.
  • 1
  • 2

Тема "Машинка за навиване на водачи." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: