• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
2v6 - майстор
fox_vt написа:
Тялото от луничката с каква цел го ползваш?Така малко му се стеснява разпръскването макар че е по добро от свтодиодна луничка с 4*1 вата да речем.Иначе по рано бях правил опити обикновен димер със симистор да се преправи малко и да димира светодиоди почти до нула.Възможно е то така или иначе баш до нула е безмислено но светлината се намалява доста.Повечето казват че светодиод се регулира само с ШИМ но ако можеш да намаляш напрежението до нула то така или иначе светодиода ще угасне :lol:
Няма димери на 220VAC, които да регулират напрежението. Димирането чрез симистор е също на принципа на ШИМ.
fox_vt - майстор
Е значи затова се е получило :)
Nortek4648 - специалист
fox_vt написа:
Тялото от луничката с каква цел го ползваш?Така малко му се стеснява разпръскването макар че е по добро от свтодиодна луничка с 4*1 вата да речем.Иначе по рано бях правил опити обикновен димер със симистор да се преправи малко и да димира светодиоди почти до нула.Възможно е то така или иначе баш до нула е безмислено но светлината се намалява доста.Повечето казват че светодиод се регулира само с ШИМ но ако можеш да намаляш напрежението до нула то така или иначе светодиода ще угасне :lol:
Тялото от луничка го ползвам за да докарам нормалния вид на луничката.
Какво имаш предвид-Тялото от луничката защо го ползвам?
По принцип не държа да се намаля до нула.
fox_vt - майстор
Питам понеже така ще се стесни може би ъгъла на светене тъй като източника на светлина е назад спрямо оригиналния халогенен балон.Вярно че ще изглежда по добре но ако изнамериш подходящо плитко и широко тяло отгоре със матово стъкло ще е идеално и ще доближиш ъгъла на светене на оригиналните.Нещо подобно на тези ЦЪК
brad4edat - специалист
Колеги ето какъв експеримент направих аз днеска с 220v недимиращи се 3w LED лунички. Тия пущини не се димират по принцип, поне не с обикновен димер. Вързах една 40w обикновенна крушка към веригата с луничките в тавана и се получава доста добро димиране, почти до нула. Моя димиращ ключ е опитен и малко е сдал багажа вече, но за първи тестове е добър.
Трябва само да скрия 40w крушка в някакво метално тяло горе в окачения таван, или загледах някакви специални димери имало за тия 220v лунички ( не пише дали стават за недимиращи се такива), от ebay.

https://www.youtube.com/watch?v=_RRSyWLk0_c
Evgeniy - майстор
Браво, излъгал си ги.

Понеже са през кондензатори, както беше показал по-рано, обикновения димер не работи с тях в цялата част от синусоидата, а се получава един малък пик на тока (игла), което не е достатъчно. Лампата 40Вт. се явява товар на заредения кондензатор и удължава времето, през което тече ток през луничките.
Много ще ми е интересно, ако вместо нея сложиш индуктивност - бобина или един 10-20 Вата вентилатор дали ще се получи. Да се заиграят L-C веригите в нещо като трептящ кръг и да се намали пасивната мощност, чрез която се лъже...
brad4edat - специалист
Хммм... Добра идея! Тъкмо още не съм монтирал вентилатора за банята. Ще пробвам с него и ще докладвам, за благото на народа! :)
Nortek4648 - специалист
Ха, и аз бях пробвал същото преди и все се канех да пробвам и с на "МК" регулатора, защото с него мисля че има по-малко трептения.
Днес извадих една платка, (която бях вградил и преработил девиаторното в коридора да работи с бутони) за да пробвам с нея, как ще се регулира.
Ето я и схемата: http://www.constructor.bg/mk/IR_regulator.htm
С този регулатор може да се димира до много ниско напрежение (0V) лошото е че димирането става много бързо, защото на диода му трябва малко ток и в диапазона от "0"% до "40"% лед лампата вече свети силно докато жичната която е 25W свети още слабо.
Хубавото е че при настроена степен плавно увеличава и плавно гаси, което е важно за обикновенните крушки но и за диода е хубаво на око и с всяко обикновенно малко дистанционно си цъкаш.
Колкото до регулатора с потенциометър, не регулира до минимум и леда свети всеоще силно. Незнам с промяна на потенциометъра дали ще стане.
Ето и от мен едно клипче, но с GSM-а снимано, защото нямах апарат.
1 - с "МК" регулатор: https://www.youtube.com/watch?v=x-F3Z7L ... e=youtu.be
2 - с обикновен рег: https://www.youtube.com/watch?v=smS94ds ... e=youtu.be
За опитите бях сложил 2 крушки паралелно по 25W (50W) но и само с 25W става регулирането, а може и с 15 да стане предполагам от хладилник или няква миньонка.
hidrazin - майстор
brad4edat написа:
Хммм... Добра идея! Тъкмо още не съм монтирал вентилатора за банята. Ще пробвам с него и ще докладвам, за благото на народа! :)
На вентилатора няма да му хареса да го димираш. :) Вероятно е с асинхронен двигател. С димера ще му увеличиш хлъзгането до определено положение и ще му паднат оборотите донякъде. После е твърде вероятно да го изпечеш.
:partyman:
ESPACE - майстор
Блокирал мотор на вентилатор ми е стоял с часове и нищо му няма. Димирай си смело, нищо няма да му стане.
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: