• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
chuklev - специалист
Привет колеги,

налага ми се да поставя лед лента в едно заведение.
Лед лентата ще е 24 метра едноцветна /червена/ на един трансформатор с дистанционно включване и ще бъде монтирана на вътрешните стъпала в заведението.
Въпроса ми е следния какъв кабел да ползвам за прекъсванията на лентата тъй като те ще са доста защото стапалата са три по три метра но има и още четири по три стъпала последователно?
Смятам да ползвам 2*0,75 кв многожилен или 2*0,50 кв многожилен като прекъсванията ще ги запоявам а не с конектори както и ще ги изолирам с термосвиваем шлаух.Прикачил съм файл за да се добие по ясна представа.
Дайте ми инфо какъв вид трансформатор да ползвам и какъв димер както и най удачния вариант за изпълнението на задачата.
И от къде в гр.Варна е най подходящо да се пазаруват ел.компоненти за лед осветления.

Благодаря предварително.

Прикачен файл

Без име.png
Без име.png (8.49 KиБ) Видяна 8016 пъти
galin56 - специалист
Дай ако може техническа спецификация на лентата, която ще монтираш.
chuklev - специалист
galin56 написа:
Дай ако може техническа спецификация на лентата, която ще монтираш.

Лед лентата смятам да бъде SMD 3525 12v/DC която е 4,8 w на метър червена на цвят или в моя случай 115,2 w трансформатора ще е 150 w да има аванс от 30%.
galin56 - специалист
Ами да, и според мен за тази мощност 150 Вата захранване е екстра. 120Вата на 12Волта са си 10 ампера. Така, че кабела го избери по-сериозен. Може би 1 кв. мм поне.
fox_vt - майстор
От трафа до димера и от димера до първите стъпала квадрат и половина многожилен,от първите стъпала до вторите можеш да минеш със 1 кв много жилен,и от вторите до последните стъпала или оставаш с 1 кв или намаляш до 0,75.Между стъпалата от стъпало до стъпало можеш да пускаш и по 0,5 или 0,75 кв .Ако трафа и димера са доста далече може да увеличиш първия кабел.
Кики - специалист
Най-добре е да ги захраниш двустранно, първата лента (най-близката до димера) с 1кв. многожилен и същия кабел към най-далечната от димера, може да се пусне и към средната лента същия кабел, а връзките между всички ленти за да затвориш целия контур може да е с кабел 0.75, че и 0.5 ако не е голямо разстоянието м/у стъпалата.
chuklev - специалист
Кики написа:
Най-добре е да ги захраниш двустранно, първата лента (най-близката до димера) с 1кв. многожилен и същия кабел към най-далечната от димера, може да се пусне и към средната лента същия кабел, а връзките между всички ленти за да затвориш целия контур може да е с кабел 0.75, че и 0.5 ако не е голямо разстоянието м/у стъпалата.

И аз така си мисля че това ще е най добре.Даже може да не падам на 0,75 кв а направо с 1 кв.
Какъв като модел трансформатор да използвам както и какъв дистанционен ключ ще ми предложите.
Смятам ако по този начин изпълня заданието тъй като на дистанционния ключ ще трябва да свържа три + както и 3 - а мястото е малко и няма да се съберат си мисля да изкарам по едно малко парче кабел и от там с клема ваго модел 222-415.
В неделя ще видя точните разстояния но това което ми казаха че е около два метра.
Искам да попитам и каква сума да искам за направата на този лед.
За ел.инсталация между 10-15 лева на точка /ключ,контакт разпределителна кутия/ и около 1,5 лева на метър за прекарване на кабела в гр.Варна но с лед ми е за първи път и не знам колко пари да искам за труда който съм описал по горе.

Благодаря предварително.
c5pro - специалист
chuklev написа:
Кики написа:

И аз така си мисля че това ще е най добре.Даже може да не падам на 0,75 кв а направо с 1 кв.
Какъв като модел трансформатор да използвам както и какъв дистанционен ключ ще ми предложите.
Смятам ако по този начин изпълня заданието тъй като на дистанционния ключ ще трябва да свържа три + както и 3 - а мястото е малко и няма да се съберат си мисля да изкарам по едно малко парче кабел и от там с клема ваго модел 222-415.
В неделя ще видя точните разстояния но това което ми казаха че е около два метра.
За ел.инсталация между 10-15 лева на точка /ключ,контакт разпределителна кутия/ и около 1,5 лева на метър за прекарване на кабела в гр.Варна но с лед ми е за първи път и не знам колко пари да искам за труда който съм описал по горе.

Благодаря предварително.

Запиши си и номера на бърза помощ,че с тези цени дето обаждаш ще ти е необходим.
Също така и на пожарната,ако случайно ти приемат офертата,поне да не изгори заведението.
chuklev - специалист
c5pro написа:
chuklev написа:
Кики написа:

Благодаря предварително.

Запиши си и номера на бърза помощ,че с тези цени дето обаждаш ще ти е необходим.
Също така и на пожарната,ако случайно ти приемат офертата,поне да не изгори заведението.

[-X ха ми какви са цените на ключ контакт разпределителна кутия или полагане на кабел.Относно лед лентите не съм запознат.
chuklev - специалист
http://osvetlenieled.com/led-lenti/led- ... duct_id=77

или тази но е доста мощна 7,2 w на метър или 172,8 w или трансформатор над 200 w.Другото за което се сещам е с ламелен трансформатор като на изводите на 12 v да сложа мост грец.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "ЛЕД осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: