Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vsterev - специалист
ProvideR написа:
mcm написа:
Ако е горски фонд не бързай да вкарваш пари в строителство, нямаш право, трябва да се променя предназначение и т.н, същото е и за земеделска земя. Най безболезнено е да вкараш в мястото фургон, каравана или нещо подобно и да си ги "дооправиш" според предпочитанията си.
Ами то си е вилна зона и постройките се водят сезонни. До 40-50 квадрата никой не те пита какво строиш или ти иска скица! Проблем със строенето няма! Идеи нямам, това ми е дерта :)
Уникално място е! Ще направя снимки тия дни и ще кача да си дадете мнението.
Няма значение дали е вила или не - ЗУТ казва друго, дори и вила да е пак ще се води минимум 5-та кат. нужен ти е удобрен проект и разрешение за строителство от общината, което трябва да е съгласувано и с РДНСК. Единствено може да мине, ако е стопанска постройка със селскостопанско предназначение, ама ме съмнява това да го позволят в гората.
miroton - майстор
Вземи си 2 контеинера за 3000лв,размери 6м на на 3м.
ProvideR - специалист
vsterev написа:
ProvideR написа:
mcm написа:
Ако е горски фонд не бързай да вкарваш пари в строителство, нямаш право, трябва да се променя предназначение и т.н, същото е и за земеделска земя. Най безболезнено е да вкараш в мястото фургон, каравана или нещо подобно и да си ги "дооправиш" според предпочитанията си.
Ами то си е вилна зона и постройките се водят сезонни. До 40-50 квадрата никой не те пита какво строиш или ти иска скица! Проблем със строенето няма! Идеи нямам, това ми е дерта :)
Уникално място е! Ще направя снимки тия дни и ще кача да си дадете мнението.
Няма значение дали е вила или не - ЗУТ казва друго, дори и вила да е пак ще се води минимум 5-та кат. нужен ти е удобрен проект и разрешение за строителство от общината, което трябва да е съгласувано и с РДНСК. Единствено може да мине, ако е стопанска постройка със селскостопанско предназначение, ама ме съмнява това да го позволят в гората.
Във вилната зона има над 250 къщи, които никой не е закачал над 35 години. Някои от тези къщи са направо палати!
Общината има изгода там да е заселено, защото иначе идват "църните" и крадат!
nikolson - майстор
Всичко казано по-горе е добре, но бюджетът не розволява 50 кв.м. жилищна площ. Вярно, всеки гледа от неговата камбанария, обаче тия пари са до никъде.
ProvideR - специалист
miroton написа:
Вземи си 2 контеинера за 3000лв,размери 6м на на 3м.
Колега, замислям се и върху това като ако ги сложа на "Г" позиция и двата след това мога да си доизградя тухлена постройка с веранда. Т.е., те да са ми като стартов вариант.
vsterev - специалист
ProvideR написа:
......
Във вилната зона има над 250 къщи, които никой не е закачал над 35 години. Някои от тези къщи са направо палати!
Ако смяташ това за гаранция прави каквото и както искаш. Аз знам, че пролета на миналата година изтече давностния срок, до тогава имаше начин да се узаконят всички постройки направени без разрешения, всичко от тогава на татък се гледа под лупа, но ти сам си решаваш какво и как да правиш заедно с последствията.
briko - специалист
vsterev написа:
ProvideR написа:
......
Ако смяташ това за гаранция прави каквото и както искаш. Аз знам, че пролета на миналата година изтече давностния срок, до тогава имаше начин да се узаконят всички постройки направени без разрешения, всичко от тогава на татък се гледа под лупа, но ти сам си решаваш какво и как да правиш заедно с последствията.
За тази квадратура 50-60 кв.м. ще е добре да попиташ в Общината, как стои въпросът за тъй наречения статут на "преместваем обект". В повечето общини, изкарването на такъв документ не е сложно, предполагам ще е само с един подпис в/у скица за поставяне от гл. архитект. В момента и аз съм се спрял на варианта с контейнерите, само че поставени в формата на "П" и по този начин пространството по средата може да се използва като верада, покрито дворче и т.н. :supz:

Успех!
briko - специалист
По-повод сумата за строителството 8-9000лв. при мен се получи следното: размер на постройката/навес/ 7 на 8м. греди, ребра, тенекия за покрива, вата, плоскости, дъски за под, прозрачен винил за затварянето на навеса, кабели, контакти, права вода към и т.н. и за тази барака до тук съм дал към 3000-3500 лв и още не е завършено. Майсторлъка е безплатен от балдъз ми :wink:
Tsilkov - майстор
vsterev написа:
То точно в гората има "вратички". Има си доста ограничения , но като цяло строежите там са 6-та категория и вървят по закона за горите.
ProvideR - специалист
Колеги, вече се сдобих официално с парцел 660 кв.м. и сега се почва голямото чистене на треви, саморасляци и т.н.
Реших да си направя къща от тези с триъгълните покриви ( ето такава http://svejo.net/1638486-triagalnata-kashta ), но също така искам да си направя и мазе. Къщата ще е изцяло от дърво и камък в основите.
Дайте съвет за мазето. Каква последователност трябва да следвам при отливането и т.н.?
След като направя изкопа, ще вдигна кофраж за стените и мисля да ги напълня с много камъни (хем, по малко бетон, хем по-здраво)!
Къщата ще я опаша с дебели греди, а покрива с изола-петров керемиди.
Много ще се радвам ако ми помогнете в избора на материали и метод на работа :)

Тема "Къща до 50 кв." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: