Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivanovbg - майстор
Не се карайте за глупости!
Тока в нулевия проводник при трифазно свързване на нагреватели в звезда е равен а тока през едната фаза минус половината ток на втората минус половината ток на третата.

А нулев= А1-0,5А2-0,5А3
А нулев= А1+(-0,5)А2 +(-0,5)А3

Та понеже изваждането е събиране на числа, едното от което е умножено с минус единица... и обратното. Та на теория горното равенство може да се тълкува като сбор или като разлика. Всичко зависи как ти изнася, като това е без значение за отговора.

И за сведение 12 киловата на фаза са си около 55ампера на фаза.
:partyman:
Последна промяна от ivanovbg на чет апр 10, 2014 11:03 pm, променено общо 1 път.
zandor - специалист
Много добре знам какво искам, само, че се заприказвахме.
Да не мислиш, че ще тръгна да ги свървам в триъгълник - никога!
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Става дума за по 12kW на всяка от трите фази!
Ако се смята 12,000W/400V=30A. Значи имаме 3X30A. И аз съм избързал със сметките. Извинявам се за грешката. Все пак не са 55A.
Кики - специалист
зандор , я качи една снимка да ги видим тия чудновати нагреватели, защото ако са тия които Hidrazin е показал са 3 по 4kW ако се свържат в триъгълник, ако са в звезда (може и така да се свържат) мощността е по-малка.
hidrazin - майстор
zandor написа:
Как за 12kW на фаза при трифазен симетричен товар ще имаш 55A на фаза? По коя формула го смята? - верно не е 55А - бързал съм!
Трябвало е да прочета ...някой неща.
Да подобни са нагревателите.
Я кажете сега ако издържаха 400в, щеше ли да е възможно да ги свържа в триъгълник?
поздрави
-Сега последно колко е тока на всяка фаза? :)
-Като са подобни нагревателите гледай внимателно за какво напрежение са предивдени.
-Не ако издържаха а ако бяха предвидени за 400V ще трябва точно така да ги свържеш иначе нищо няма да стоплиш. Поне не и за необходимото време.
hidrazin - майстор
shadow__01 написа:
Ако се смята 12,000W/400V=30A. Значи имаме 3X30A. И аз съм избързал със сметките. Извинявам се за грешката. Все пак не са 55A.
Мъгла, чети първия пост:
zandor написа:
Става въпрос за свързване на три ел нагревателя по 12кВ, които ще бъдат свързани звезда - разбира се и със свързана нула...
12000W/230V=52,2A - таман си е 55А. На фаза. :shock:
fikata - майстор
zandor написа:
Много добре знам какво искам, само, че се заприказвахме.
Да не мислиш, че ще тръгна да ги свървам в триъгълник - никога!
Я кажете сега ако издържаха 400в, щеше ли да е възможно да ги свържа в триъгълник?
поздрави
Вместо жокер:
Един пример за вид електрически проточни отоплителни котли
мощност до 24 kW трифазно захранване - нагреватели свързани в звезда
мощност над 24 kW трифазно захранване -нагреватели свързани в триъгълник
Защо ли ? :?
zandor - специалист
Първо отново мерси на всички, големи пичове сте, мноого отдавна не бях попадал на такъв "нормален" форум.

Така, нагревателите са много подобни на тези от снимката и съм сигурен, че са си за 220в защото въпросната фирма където са правени, правят само такива, не ми се вярва да са се изменили.
Значи ясно съм си смятал.
понеже формулата която ми показа някой тук беше с корен от 3 и затова малко се учудих!
ясно ми е че при свързване триъгълник всеки нагревател ще търпи междуфазно, а не между нула и фазно напрежение.
Шанс да са за 400в - почти нулев.
разбира се, като ми попаднат в ръцете ще видя пише ли нещо.

поздрави
shadow__01 - майстор
zandor написа:
Значи ясно съм си смятал.
понеже формулата която ми показа някой тук беше с корен от 3 и затова малко се учудих!
Моя грешка. Днес съм разсеян нещо и не съобразих, че има и нула. Все пак ще минават 165A през нулата и по 55 през фазите. Отново в началото "Ще работи ли ДТЗ".
Не мога да дам точен отговор. Малко ме объркват тези трифазни неща.
Амперклещите и е сметнато.
ivanovbg - майстор
fikata написа:
Вместо жокер:
Един пример за вид електрически проточни отоплителни котли
мощност до 24 kW трифазно захранване - нагреватели свързани в звезда
мощност над 24 kW трифазно захранване -нагреватели свързани в триъгълник
Защо ли ? :?
Елементарно Уотсън :) В бойлера има 3 нагревателя за 400волта по 8киловата. Като са в звезда целия бойлер ще отдава мощност около 8 киловата, а в триъгълник 24 киловата. Ако инсталацията не ти под 24 киловата включиш ли я в триъгълник ще я запалиш. Мисли малко. :wink:

Тема "Спешно питане за 3фазна дефетнотокова на нагреватели-звезда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: