Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
alexignatov - помощник
аз ето с какво пръскам : първото пръскане на костилкови е когато вече са прецъвтяли на около 90% със Дитан+лактофол за лозя+децис.. а първото за семкови е горе-долу след 1 седмица след костилковите със същото и тогава пръскам за 2 път и костилковите пак така но без лактофола ...след изтичане на карантинния срок на дитана пръскам костилковите със тирам+децис и редувам един път тирам+децис един със тирам+вазтак но това е вече юни месец.... а за семковите редувам тирам+вазтак с дитан+децис .. много съм доволен така и да ти кажа нямам нито наядани плодове нито червиви :)
alexignatov - помощник
имам впредвид първо след цъвтеж де :-D
soulrain - помощник
Здравейте. Искам да попитам дали при пръскане на прасковите за къдравост със СКОР ще има опасност за малините разстящи под прасковите. Прасковките са малки и доста криви, макар да са вече на над 7 години. Къдрят се всяка година до сега, и не са третирани. Доста дървесина беше изсъхнала, но я орязах. Сега искам да пробвам да ги спася със СКОР. Има ли опасност за малините растящи отдолу?
Последна промяна от soulrain на пет апр 11, 2014 2:40 pm, променено общо 1 път.
iivanov - майстор
Съобразявай се с карантината.При скора е 1 месец.
soulrain - помощник
Благодаря ти за бързият отговор. Приемам че няма опасност за малините, а по скоро за мен, ако не спазя карантината от 1 месец и ям от малините. Не съм много сигурен, но си мисля че нашите малини са по-късни. Отново мерси за отговора.
докера - специалист
Това с карантинния срок е малко относително в случая , защото малините са все още далеч от образунането на цвят , камо ли на плод , на който да попадне от препарата .... Така че пръскай спокойно :wink:
soulrain - помощник
Благодаря за отзивчивостта. Все още се опитвам да си обясня доста неща.
Svetoslavoff1 - майстор
gizdo написа:
Ходих до една ветеринарна аптека и там си ми дадоха какво трябва за всеки тип дърво. :)
Искам да попитам, колко време не трябва да ражда ново дръвче и кога да махна заформилия се плод?
Имам 2 дръвчета, ябълка и круша засадени през 2006г., досега не раждаха, но тази година се скъсаха от цъфтеж и ги гледам, че и плодчета се заформят доста. Да ги остава ли да си родят или да им махна плода? Един съсед ми каза, че минимум 5 години не трябвало да ражда дърво, за да не се изхаби.
Преди около месец и нещо засадих праскова и каисия и прасковата цъфна и то с доста цвят, да и махна ли заформените плодчета на нея? Струва ми се наистина рано да ражда :?:
Според мен ябълката и крушата ги остави на плод. Още е рано за разреждане на плода. По-нагоре ти споменаха за самопочистване на дървото от излишен плод, но пак си зависи от сорта. Аз имам ябълки, които ако не ги разредя стават много и дребни, абе май почти всичките ги поразреждам в силни години. Правя го като станат като орехчета.
За прасковата и кайсията щом са за първа година или сами ще опадат, или ако не опадат ги махни, можеш да оставиш по един плод да видиш дали сорта е купения. И особено тези новите ги обгрижвай - поливане, торене, окопаване.
angel_ov - специалист
Едногодишна ябълка ми даде фира! Миналата седмица си беше ОК. А тази някаква гад разпробило по дължина стеблото 10-12 см и завяхнала. Срязах я на 20 см от калема , дано избие наново. Дали и другите дръвчета са опаразитени? Тази година само с бордолезов р-р съм ги пръскал. Имам още 13 едног. от различни видове. С каво да пръскам?

Тема "Следцъфтежно пръскане на овошки?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: