• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 34
Всичко за този вид строителство.
Фитилчо - майстор
От него мисля да си направя и дистанционери за ватата на покрива. Ще му сложа дъски от двете страни откъм откритото ПДЧ да стане профил Н . Ще ми останат точно едни такива фири на 4 метра и широки 20 см

Имам предвиг такива гредички да станат:

Изображение

Изображение

Изображение
ribnikolaevi - майстор
Чудех се къде да си пусна питането, в тази тема ми се стори подходящо. Ако греша, може някой модератор да ме поправи като го премести.

След 1-2 месеца ще си правя външна изолация от стиропор (EPS). Дебелината ще е 15 cm на по-голямата част, а на едно място и 20 cm.
Ще се монтира от скеле, за да стане по-добре (а и фирмите отказват такива дебелини без скеле).
Предполагам има особености при избора на мазилки и технологията на полагане, свързани с по-голямата дебелина от обичайната. Някой има ли наблюдения и за какво трябва да внимавам, какви материали да избера и какво препоръчват фирмите за полагането им при такива дебелини.
Да допълня, че съм намерил съответните подходящи дюбели, както и плочи от EPS със съответната дебелина.

Тани написа:
А какви дюбели ще се ползват? Това ми бе основна спънка за дебелина над 10 см.
В София ги купих от едно магазинче, квартална железария, на Стамболийски, до Констнатин Величков. Кой и как ме насочи натам нече съм забравил.
Фитилчо - майстор
Плътност на стиропора е много важно !!! Да знаеш, особено при такава дебелина.

Аз ще взеа на максим 150, който е 4-тият по плътност/тежест, като имаш предвид, че ще завивам с винтове в ПДЧ а това става по-здраво от дюбелите
gechev - специалист
Фитилчо написа:
Плътност на стиропора е много важно !!! Да знаеш, особено при такава дебелина.

Аз ще взеа на максим 150, който е 4-тият по плътност/тежест, като имаш предвид, че ще завивам с винтове в ПДЧ а това става по-здраво от дюбелите
Аз бих взел най лекия. Повече въздух, повече изолатор. Аз го уйдордисвам до 8 кг/ м3. Плътен стиропор по малък изолатор. И да не забравяте да правите шапчици на дюбелите, иначе утре ще загубите клиенти. Не трябват никакви термомостове. Успех.
ribnikolaevi - майстор
и все пак:
ribnikolaevi написа:
След 1-2 месеца ще си правя външна изолация от стиропор (EPS). Дебелината ще е 15 cm на по-голямата част, а на едно място и 20 cm.
Ще се монтира от скеле, за да стане по-добре (а и фирмите отказват такива дебелини без скеле).
Предполагам има особености при избора на мазилки и технологията на полагане, свързани с по-голямата дебелина от обичайната. Някой има ли наблюдения и за какво трябва да внимавам, какви материали да избера и какво препоръчват фирмите за полагането им при такива дебелини.
mindless - специалист
Правя уговорката, че не се изказвам като специалист, но от това, което съм проучвал лично за себе си има няколко основни елемента. Специфика в мазилките чак толкова голяма няма, всяка фирма голяма предлага мазилки за външни изолационни системи. Препоръчват се цвета на мазилката или съответно на боята да не е тъмна. Има един коефициент, немците му викат HBW (Hellbezugswert) тук го превеждат "яркост", който варира от 1 до 100 като 1 е черно, а 100 бяло. При такава изолация се препорътчват цветове с HBW > 25-30, за да не се загрява много.
Втората специфика е свързана с факта, че при толкова дебели изолации разликата в температурите между най-външния слой и вътрешния на стената може да е много голяма и съответно се създават условия за конденз по стената от външната страна, която предполага появата на мухъл и водорасли. За да се реши този проблем има 2 решения. Едното е боите и мазилките с т.нар. "биоциди" в тях, които убиват мухъла, но те имат недостатъка, че се отмиват от дъждовете с времето и съответно попадат в почвата. Второто са бои и мазилки с т.нар фотокаталитичен ефект.

Нещата, които написах са чисто теоритични, нямам практическо наблюдение за евентуални проблеми или ползи :)
gechev - специалист
ribnikolaevi, сигурно ще монтираш рекуператор, и въпреки това не използвай силиконова мазилка. Допълнително ще влошиш и без това слабата паропроницаемост на стиропора. И дюбелите ги скрий с "шапка" от поне 5 см. Мрежата да е стъклофибър, нищо че е малко по скъпа. Пожелавам ти успех в начинанието.
8180 - майстор
mindless написа:
Втората специфика е свързана с факта, че при толкова дебели изолации разликата в температурите между най-външния слой и вътрешния на стената може да е много голяма и съответно се създават условия за конденз по стената от външната страна, която предполага появата на мухъл и водорасли.
За "чисто теоритични" твърдения, червеното е съмнително или се нуждае от пояснение.
VLADO66 - майстор
Гечев,ментетата не са от стъклофибър :)По въпроса-струва ми се че трябват профили за конзолно натоварване.
gechev - специалист
VLADO66 написа:
Гечев,ментетата не са от стъклофибър :)По въпроса-струва ми се че трябват профили за конзолно натоварване.
Е нали това съм писал, мрежата да е от стъклофибър :-D
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 34

Тема "Изолация на стените" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: