Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
lov - майстор
zmiori написа:
Едва ли е от ножовка, щом гое грял и нее станало. Механичната ножовка по спомен от ученическите години катоя зачервиш и става на дъвка.
Спомени но от нещо друго. Ножовката е от рапидна стомана и се самозакалява от дори само от въздуха. Не че не може да се отгрее но не става така лесно. А и ще им таковаш м@мата на фабричната закалка.
Аз така и не можах да свикна с макетните ножове и до сега в куфарите си нося ножчета за белене на кабел от такава ножовка. Дори за в колата на скоро си стъкнах едно ножче за всеки случай от ножовка. Дръжките ги правя по най лесния начин, навивам стегнато със стъпка медна тел или някакъв дебел канап и отгоре едно парче термосвиваем шлаух. Кат се свие телта или канапа изпъкват и става назъбен и не се плъзга ръката.
mitko64 - майстор
Пробивал съм навремето дупки за нитовете в механична ножовка по следния начин- загрявам само дръжката с бензинова лампа(тогава нямаше газови банери) доколкото е възможно и после с предварително подготвен пробой върху дупката на наковалнята пробивам дупката. Пробвал съм и с електрожен, но стават неконтролирани дупки, по размер и форма. Гледах някъде във форума, мисля темата беше нещо да подкрепим българското, снимки на пробита рапидна ножовка с боркоронка за ъглошлайф.
kuger - майстор
Варианта с парче неръждавейка за дръжка не е ли приемлив? Преди време така си реших проблема, допуснах грешката да направя нож от цяло парче "хиксова" стомана. Стигнах до чирените, и до там. После флекса, парче неръждавейка за дръжка, малко аргонова заварка и готово.
kuger - майстор
Прикачен файл:
20140413_130753 (816 x 612).jpg
Горния е с "оригинална" дръжка от пазара, острието е 4х13.
Долния е цяла пластина от Габровската "чикиджийница" "Петко Денев" май се казваше, много добра стомана, кована на клин. Тя се проби лесно, но преди да мине термообработката. И двата ножа работят отлично, няма кой да ги завърши :shock: , ползват се така. Долния, чирените са от орех, много трудна обработка, занитени с месингова тръбичка. Металните части, не знам как се казват, са от дебела неръждавейка, заварена с аргон.
Показвам не за да се хваля /то няма за какво/, просто показвам идеи
zmiori - специалист
С кобалтово свредло пробва ли скоро купувах 4мм 4 лв.
Георги Иванов(алцек) - специалист
Не с кобалтово свредло не съм пробвал.Днес ще пообиколя магазините и ще видя какво ще взема.
gogo7777 - майстор
С кобалтовото свредло може и да стане, ама силно се съмнявам. Защо не опиташ това дето ти казах по-горе. Запой с припой или месинг нитовете (да стърчат) към ножа (от двете страни) и после нанижи половинките на дръжката и занити. Елементарно е.
shtaiga - напреднал
На моя отворите ги духнах с плазмата....
Sharkolia - специалист
неразбирам защо дръжката трябва да остане закалена??? не е добра идея според мене за ножа като цяло ,отделно когато ножът е нагрят до червено нямаш проблем с отвора ,ще го врътнеш дет се вика и с дърводелско свредло :)
Последна промяна от Sharkolia на съб апр 19, 2014 1:55 pm, променено общо 1 път.
mitko64 - майстор
Sharkolia написа:
неразбирам защо дръжката трябва да остане закалина??? не е добра идея според мене за ножа като цяло ,отделно когато ножът е нагрят до червено нямаш проблем с отворе ,ще го врътнеш дет се вика и с дърводелско свредло :)
Хитра идея! Досега не ми беше хрумвало.При метода с пробоя, който съм пробвал, има опасност да се изкриви дръжката.

Тема "Проблем със нож." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: