Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
deianr написа:
Днес са сменяли част от хоризонталната входяща и изходяща тръба към нашия вход - в нея се усъмниха, защото имаше цели 3 развалени и изгнили крана по нея. Отначало е тръгнала гореща вода навсякъде и постепенно е започнала пак да изстива по посока от десните апартаменти на схемата наляво към вход Б. Студената не е спирана, само горещата и след ремонта се е качила чак до последния етаж на десните и после лека-полека е изчезнала! Два часа след ремонта в средните апартаменти на вх. А още имаше топла (вече не гореща) вода, но сега и тя се замени със студена!
За мен продължава да има смесване точно в тези десни апартаменти!
Ако студената не е спирана и има смесване - как смениха тръбата, нали ще тече студена от разкачената топла? Освен ако не е запушена плътно. При нас като правим ремонт на топлата - спираме и студената, защото през смесителите връща студена в тръбите за топла. Нещо не се връзва, май ти куцат обясненията. Или нЕкой съсед тарикат дебне и ви прави мизерии. То за това по проект в нашия блок имаше ОК (обратни клапи) и на вход студена и топла към апартаментите, ама и клапите функционират до време и после никой не подменя, а и повечето от собствениците земали, че ги махнали щот да спечелят по нЕколко сантима място. Аман от безхаберие.
Събирайте пари за подмяна на хоризонталните разводки и работещи кранове към вертикалните щрангове. Крановете трябва да работят и на топла и на студена. Първо хоризонталите сменете, за да можете да спирате водата, после вертикалите може и една по една тръба, когато парите съберете и то без да се спира общата вода.
Последна промяна от kozl на ср мар 05, 2014 3:41 pm, променено общо 2 пъти.
deianr - специалист
След частичната смяна на хоризонталните тръби (входяща към апартаментите и рециркулационна), тази сутрин имахме след източване почти гореща вода. Казвам почти, защото се къпах на отворена докрай гореща, без да я смесвам със студена. Аз съм на 7-ми от 8 етажа и когато имахме гореща вода, пипнах тръбата на рециркулацията (тя нали трябва да се качи до 8-мия и да направи кръг надолу?) - тя беше студена! Как може, ако върти буквално след няколко метра над мен, да е студена рециркулационната, при това, че при мен по другата влизаше гореща? :?
kozl - майстор
Като си ремонтирате хоризонталната разводка ще си отговорите на много въпроси. То така едни твърдяха, че циркулацията им е в ред, а абонатаната ги е*ава с топлата вода, а аз им врътнах крана за топла на щранга и оставих отворен само на циркулацията. Ако циркулацията е отпушена захранването на апартаментите става през нея, но за дадения случай капка не прокапа.
Стана въпрос, че тръбите са поцинковани, така ли е? А как са изолирани тръбите на топлата вода и на циркулационната от абонатната до вас?
По колко време точите вода, за да дочакате топла? Вече разбрахме, че си на 7 етаж. На кой щранг 2 или 3 от към абонатната (от ляво надясно на рисунката).
По някой път след източване на водопроводите при ремонт след авария се получава въздушна тапа на последните етажи и циркулацията не сработва. За това спомага отсъствието на жители в крайните етажи. Ако има кой да ползва вода на последния етаж въздуха излиза през смесителите. Това състояние го лекувам като накарам някой от долните етажи да си отвори топлата чешма на макс и затварям крана на захранващата топла вода, а оставам отворен само на циркулацията - въздуха се изтрелва през отворената чУшма и обичайно водата е кална в този момент.
И накрая да не се окаже, че циркулацията ви не е у ред, точите малко вода, която не може да стопли тръбите и пищите , че нЕма топла вода.
От опит мога да кажа, че като се строшНа циркулац.помпа в нашия блок и настана рев, че нема топла вода, оти никой не ще да източи изстналата вода в тръбите. Всеки е свикнал при изправна циркулация да получава бързо топла вода. И колкото по-далече е апартамента от абонатната, пътя става по-дълъг, източването по-продължително. А докато топлата вода стигне крайната точка вземе та изстине по пътя, опитвайки се да загрее стоманените тръби и околното пространство особено ако липсва топлоизолацията на тръбите. Ма нашите тръби са полипропиленови и след ремонти се уверих, че сечението им е изцяло свободно, а не като на майка ми в блока като сменяхме тръбите съм запазил мостри от изцяло запълнено сечение на поцинкована циркулационна тръба 3/4 цола.
А каква е циркулационната помпа в абонатната? Как се регулират потоците на циркулация?
deianr - специалист
Нека уточня първо нещо важно, което май те хвърля в грешни размишления (много ти благодаря, че се включваш, както и на останалите). Абонатната е от стария тип - БЕЗ циркулационна помпа, БЕЗ топлообменник. Влиза горещата вода по тръбата от улицата и тръгва из инсталацията на двата входа. Изходящата по същия начин - излиза директно. А доподгряването ставало в т.нар. "Газка" някъде наблизо в квартала, там била и помпата. Водата в блока се движела без помни, от собственото си налягане с което идва отвън.
Та в този случай циркулацията не отива ли директно към изходящата тръба (т.е. потокът е посока НАВЪН от блока)? В този случай, важи ли това, че ако циркулацията работи и се спре входящата топла, ние ще се захраним от циркулационната тръба - питам, за да пробвам!
Тръбите са от старите железни - не знам поцинковани ли се водят. Тръбите на места имат един гипсоподобен дебел кожух, но на много места ходят голи една до друга в продължение на метри. От абонатната съм на трети (реално четвърти, защото едните апартаменти са с два) щранг - на картинката съм дето пише "средни".
kozl - майстор
Ако е така вие нямате абонатна и като спрете централната студена вода би трябвало да имате топла, но...........В абонатната има ли много тръби на зиг заг? А ВОИ (вътрешна отоплителна инсталация - радиатори) имате ли? Аз до сега не съм срещал директно захранване от Топлоцентрала за БГВ без топлообменник. Все пак водата трябва да е чиста, а това от централата е топлоносител и няма гаранция за чистота. Що не постнеш някоя снимка на абонатната?
deianr - специалист
Да, така е, топлата и студената се спират централно поотделно. В абонатната няма много тръби на зигзаг - има 4 тръби (две за топла вода по-тънки и две по-дебели за парно и после тръгва по щранговете) и няколко крана, един термометър и това е. Радиатори си имаме в блока, да. Те са топли (доколкото топло подават в момента). Доколкото разбрах, тя тая вода не е топлоносител от централата, ами се подгрява в "газка" наблизо, което явно е нещо като голяма абонатна за района. Така и викат, 'газка', за пръв път чух, но в Русе явно е популярно, защото всички така казваха.
kozl - майстор
Не ми е ясно защо водата се спира само централно, а по щрангове не може. Вариантите са два единия е "икономията е майка на мизерията", още при направата са икономисани, втория по-разпространен в София е възрастта на съоръженията и безхаберието на ЕС (етажната собственост).
И пак моя съвет е "крановете подменете, топлата вода си намерете" почнете с подмяна на хоризонталната разводка и нови кранове към вертикалните щрангове. Има една поговорка "Разделяй и владей" и докато не разделите вертикалите от общия кюп все някой ще страда, а причината незнайна. Ми като стане авария ко паите :? спирате централно водата ли? И ако имахте абонатна ще спрете централния кран на студената, а при вас ще трябва да спирате и топлата влизаща от Газката. Като начало спрете централно студената за по-дълго време и проследете движението на топлата, за да се убедите дали причината е смесване на студена и топла или проблем с циркулацията.
При вас нещата са низ от компромиси. Имате ли централни измервателни уреди за входяща вода и топлинна енергия - от това дето пишеш - вероятно не. Па как плащате и за какво :? И уредите за контрол на входящия поток - какви са?
Понеже съм домоуправител знам мъката да се събират пари за ремонти, още повече да вземеш от тези дето си имат топла вода. Тогава изхода е Бойлер и за отмъщение студена в топлата, а ти ходи да се :? де ти е топлата вода.
Ако се окаже , че циркулацията ви е проблем - може да има зпушване на тръби, но може да се окаже, че след ремонт е зачезнала някоя диафрагма сменена с ново парче тръба и съответно целия циркулационен поток се насочил през подменената тръба - за останалите - да се :? Де е топлата вода.
kozl - майстор
Бойлер ли си инсталирахте или се появи топлата вода?
Толкоз дълго ти си замълча :?
deianr - специалист
Два стари затлачени крана - напълно ги елиминираха и всичко е наред. Още в началото, малко след абонатната. Явно са пускали през тях само при много голямо потребление. Както и да е, вече всичко е наред.
kozl - майстор
Не е явно, че при голямо потребление проблемните кранове са пропускали вода, защото тогава пада налягането. А стеснените (затлачени) участъци пропускат повече, когато налягането е по-голямо.
Но явно вече всичко ви е наред щом топлата вода тече навред :)

Тема "Голям проблем с БГВ от ТЕЦ - топлата вода е студена!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: