Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rosso666 - специалист
Колега за какво е този ел.клапан на wilo?колко градуса държиш водата в системата?
LazarGanev - "Велик майстор"
rosso666 написа:
Колега за какво е този ел.клапан на wilo?
Така изглеждат новите електронни помпи на Вило :wink:
filmatoplo - майстор
Не мога да видя добре на снимката , но май няма монтиран термовентил осигуряващ по висока връщаща вода в котела .
p_delin - специалист
Kaкто каза колегата това е електронния блок на помпата, инаще температурта на водата е към 50 гр. поне така правих пробите заради подовото отопление.
p_delin - специалист
filmatoplo няма такъв винтил защото използвам хидравличен разединител и котела върти водата през него и тя непада под 55гр. помпата за подовото си взима колкото и трябва а връщащата вода се смесва с циркулиращата през разединителя и няма пад не температурата, плюс това дори и да падне под 55 котела спира помпата на разединителя което но това се случва само докато загрее водата
p_delin - специалист
Сега малко съжалявам че ненаправих подовото и радиаторите на отделни щрангове но и така си работи прилично, малко по-бавно загрява но после ефекта е много добър
Ти говориш за 55*С на подаващата вода, а е необходимо връщащата да е минимум толкова. Няма как хидравличен разединител да замени термовентил - напротив нужни са и двата компонента.
p_delin - специалист
LazarGanev подавам вода към подовото маакс 50 гр . Водата циркулираща в разединителя е примерно 70 гр аз качвам към подовото 50 и се връща 40 трипътния смесител ползва от този дебит малко и от тази в разединителя малко смесва ги до 50 и ги пуска към подовото следователно тези 40гр които се връщат от подовото се смесват с тези 70 които циркулират постоянно в този малък кръг които е от котела през разединителя и обратно в котела което на практика немойе да охлади т на водата която се връща в котела под 55 защото тези 40 гр които не се връщат в трипътния смесител като дебит са много малко спрямо тези които циркулират в малкия кръг на разединителя , незнам дали ти го обесних разбираемо без да те объркам ако не съм се изразил правилно ще се поправя
На мене ми е ясно преди да ми обясниш, но това равновесие, за което говориш може да се получи в някой момент, в друг момент - не. Това е по-скоро случайност, няма кой да гарантира за такова равновесие на системата :wink:
p_delin - специалист
Лазаре, напротив колкото повече работи котела и връщащата вода е по-висока толкова по-топла вода се връща в котела. ще ти дам пример след като го запалих котела си вдигна 55 гр. и пусна помпата но понеже къщата не беше отоплявана и т на подовото беше 8 гр. след малко водата към котела изстина до 55 и котела спря помпата на следващите няколко такива спирания подовото поотвърна и започна след пускане на помпата на котела връщащата вода да не пада под 57 и котела да не изключва след около 4 часа връщащата вода в котела беше над 60гр. Делта т на подаваща и връщаща около 6-7 гр т.е. колкото повече затопля къщата толкова по-висока влизаща вода в котела. Котела съм го нагласил да изключи на 70 след ден и половина работа котела започна да влиза в модулация и да смъква мощнаста на около 7 кв. като влизащата вода беше 70 гр. така че немисля че е единичен случай

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: