• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
rosso666 - специалист
А с какво се предотвратява кипването на течността ????
nikolovvd - майстор
alsted написа:
При nikolovvd нещата са "имам копче, та реших да си ушия балтон" ... :-D но ентусиазма не е без значение.
Като студент 1982-1987 г. на този принцип си направих касетофон. Не че нямах пари, но ме сърбяха ръцете.
Баща ми на същия принцип през 1969 г. бе направил телевизор Опера, разглоби го и го направи отново. Явно е наследствена болест.
Честно да си призная много ме мързи и с удоволствие бих дал на някой 2 бона да смята, купува, монтира и свързва нещата, а аз да се хваля с придобивката. Но би било доста глупаво да дам воля на мързела си и много лош пример за децата.
romanpm - майстор
Прикачен файл:
DSCF8260.JPG
DSCF8260.JPG (70.42 KиБ) Видяна 2108 пъти
С "попаднали материали" този колектор от поцинковани тънкостенни тръби не ми струва почти нищо и е за два дни . Дъното и дъските са с алуминиева ламарина . За мен не е важно температурата , а това че го ползваме "само" от март до ноември :rock:
dj_marti79 - специалист
Здравейте.
И аз съм с алуминка 1,8 м2 и 80литров бойлер. Водата се топли но не е гореща. Това нормално ли е в този период от годината? Дали ми е тънка серпентината - 12мм или са ми тесни тръбите - ф20 ? Дайте съвет?
alsted - майстор
romanpm, заварявани ли са? 3/4" ли са? При вертикален или хоризонтален монтаж го експлоатираш (късата странична дъсчица е леко под наклон ... може би е било временно, при изработването)? Има ли изобщо стъкло отгоре? Тръбите притиснати ли са по някакъв начин към ламарината на дъното? Ако имаш възможност качи още някоя снимка "в действие".
romanpm - майстор
"alsted"]romanpm, заварявани ли са? 3/4" ли ...
Тръбите си ги поисках от близък който ги беше набучил за колчета на домати , тънкостенни са ~1мм 1/2" заварки да с "СО" От някакъв транспортен механизъм , но става и с 1/2" водопроводни към 1" хоризонталната :) За вертикален монтаж е , това не става за хоризонтален . На снимката нищо не е закрепено ще има вата отдолу и стъкло и обковани с ламарина . Ламарината с ламаринки и попнитове трябва да е плътно разбира се :wink: Ще кача снимки ...
Това viewtopic.php?f=18&t=8746&hilit=+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BB%D0%B5%D1%80 е направено по подобен начин и вече 14 г. си работи супер :partyman:

Прикачен файл

DSCF8281.JPG
DSCF8281.JPG (54.52 KиБ) Видяна 1978 пъти
rosso666 - специалист
Колега Много добре изглежда колектора браво.Ето и напредъка на моя колектор.http://rosso666.snimka.bg/experiment/sl ... .Металните шини които използвах при прототипа ги смених с УД профили.
rosso666 - специалист
Колеги моите колектори трябва да заприличат на тези...http://napravisam.net/?p=22330 ,дано и работят като тези.
romanpm - майстор
Почти готов :)

Прикачен файл

Сл кр.JPG
Сл кр.JPG (67.07 KиБ) Видяна 1907 пъти
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17