• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 17
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
rosso666 - специалист
Колега по какъв начин си го закрепил на керемидите??
romanpm - майстор
rosso666 написа:
Колега по какъв начин си го закрепил на керемидите??
Шина огъната "U" -образно /грубо казано/ закрепена с яки види в греда отдолу . В керемидите пропилявам с диск за неметал канал така че шината да не оказва натиск , заварявам върху четири такива винкел на който стои панела :)
rosso666 - специалист
Да Ви питам има ли значение каква ще е циркулационната помпа при по-голяма височина на слънчевия колектор?По-голяма имам в предвид ако го сложа на покрива на къщата -това са около 8-9метра от бойлера и помпата.
fox_vt - майстор
Щом системата ти е пълна не е кой знае какъв товар пък и скороста не е нужно да е голяма.С две думи каквато имаш такава сложи.
romanpm - майстор
rosso666 написа:
Да Ви питам има ли значение каква ще е циркулационната помпа при по-голяма височина на слънчевия колектор?По-голяма имам в предвид ако го сложа на покрива на къщата -това са около 8-9метра от бойлера и помпата.
Не :) 10 метра са около 1 бар , но това е почти без значение . Помисли като пример какво е натоварването на прахосмукачка ако и свържеш входа с изхода :wink: При помпата е подобно тя се товари от съпротивлението на тръбите и връзките и т.н.
rosso666 - специалист
Прикачен файл:
kolektor01.jpg
kolektor01.jpg (86.22 KиБ) Видяна 2335 пъти
Колеги днес завърших два колектора.Единия го преработих малко защото при проба с вода от водопровода почна да сълзи от две места.Затова смених УД профилите по краищата с метални шини.Все пак грешките са нормалини при проект -проба грешка.
остава да направя още 2 такива.
progresor - помощник
Колеги изчетох цялата тема . За себе си още преди много време съм отчел че една система трябва да се изплати за не повече от 3 год .....не само като пари ами и като труд . При условие че един Турски колектор Ал струва 219 лв /проверено преди седмица / не виждам смисъл да се муча и да губя 2 седмици време за да го направя .Нито ще стане кой знае колко евтин нито ще е кой знае колко по изолиран и прочие ..... Да тук е форум направи си сам НО .... има неща които не си заслужават ! Ползвам 2 такива колектора от 9 години слагани са първо единия а след година още един . Работят с бойлер 200 л с 2 серпентини и в годината най много 5 6 пъти да се вкл на ток . Камината е вързана за едната серп сл колектор за другата .... през годините направих няколко промени но от 6 год нищо не съм пипал .... Работи и съм доволен .... общата инвестиция заедно с бойлера стъпи около 1400 лв от които 700 е бойлера . Не ползвайте Пласмасови тръби с Ал вложка защото след 3 4 тата год протичат по съединенията ...най лесно става с лепене на тез белите пласмасовите . За да се избегне термосифонният ефект нощем ЗАДЪЛЖИТЕЛНО възвратен клапан .Никога не съм мил колекторите и до сега слава богу 4 здрави градушки са преживели
rosso666 - специалист
Колеги искам да ви питам дали е добра идея да направя слънчевата инсталация с отворен разширителен съм (ЗА ДА избегна налягането в колекторите.)Дали ще имам големи загуби на вода и глюкол?И друг въпрос колко е най-малкото налягане което мога да постигна със редуцир вентил?
Поздрави
lov - майстор
Той глюкола не се губи изпарява се само водата. А аз отдавна съм се отказал от затворена система. А какво ти пречи да наливаш по половин литър вода през година. И без това от време на време трябва човек да се качва и да им прави технически оглед. Не че аз го правя де ама....
rosso666 - специалист
Не ми пречи колега просто мислех че и глюкола се изпарява .
А защо не си привърженик на затворената?
Лощото е че трябва раширителя да е над колекторите.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 17

Тема "Слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: