Всички въпроси за вилата.
stefanbg - специалист
hidrazin написа:
:? Ба си темата. Нищо не разбирам от дърводелство, ама да струпаш един дървен навес си е елементарно.
:partyman:
Благодаря! Елементарно е,разбира се, но след като никога не съм правил, трябва ли да работя по метода на пробите и грешките. И простите неща си имат тънкости. Ето ти например ми даваш различен начин на свързване на гредите - с винтове. Имам 4 гайковерта, 2 от тях даже работят :o . Винтове имам 15 см. Ама нямам тесла и трябва да си купя - можеш да си направиш извод колко ми е опита в дърводелството. А и при повече мнения може да се изберат най-практичните варианти.
hidrazin - майстор
То и аз токова съм на ти с дърводелството. Тези гредички в ъглите мисля че имаха някакво има ама не го знам или не се сещам. :-D
Ако нямаш тесла става и с добре подострена брадва или брадвичка. Просто няколко пъти се е налагало да правя в гората заслони. Преди много години ама не се забравя.
schuldiner - майстор
Няколко идеи за вързване.
http://www.guaduabamboo.com/support-fil ... joints.pdf

Хидразине, човекът не иска да му се нарушава естетичното чувство. Разбирам го, и аз ужасно мразя да отида на пикник в гората и някой да е сковал навес, ама с ламарина или масата застлана с балатум. Всеки е виждал такива "структури"... както и колци от гората само на пирони - имат непреодолима склонност да се саморазглобяват.
stefanbg - специалист
schuldiner написа:
Няколко идеи за вързване.
http://www.guaduabamboo.com/support-fil ... joints.pdf

Хидразине, човекът не иска да му се нарушава естетичното чувство. Разбирам го, и аз ужасно мразя да отида на пикник в гората и някой да е сковал навес, ама с ламарина или масата застлана с балатум. Всеки е виждал такива "структури"... както и колци от гората само на пирони - имат непреодолима склонност да се саморазглобяват.
Точно това имах предвид! За сега единственото изкуствено нещо в този двор е този кладенец с диаметър 3,5 - 4 метра: viewtopic.php?f=21&t=41875 .Мисля да го покривам, но един колега много го харесва и предлага да го обезопася с парапет. До него има и един бетонен резервоар за вода 3 куб. метра, него ще го крия. Но те са далече от навеса, който ще правя.
А примерите за вързване на бамбука доста ми харесаха, въпроса е данамеря здрав материал - въже или сизал.
За пироните - наистина след време започват да се въртят в леглото си и да хлопат - като се поразсъхне дървото и те като поръждясат. Съдя по кошерите - от старите има пирони, които са почти излязли.

Ето как мисля да направя поставките за магазините: http://2.bp.blogspot.com/-s8T7TlpRJtw/U ... 9150_1.jpg . Тези са за транспортиране, така че моите ще минат и без металните П-образни планки.
hidrazin - майстор
:-D Че той сезала какво общо има с естествените материали? Пълна синтетика е. Същото важи и за повечето въжета по пазара - пак са изкуствена материя. Пироните поне са от естествен материал - джилезу, което се среща свободно в природата.
Аааа... И още нещо. Не знам пироните след колко време ще се въртят ама сезала есента ще трябва да го правиш на ново. Ще е изгорял от слънцето. :idea:
Тези начини на вързване, предложени от schuldiner са хубави ама докато се научиш да ги правиш правилно като бат Рамбо виж че тя годината минала. Че и още една. :-D
Мисля че се престараваш. Слагай пирони или видии и токлоз.
stefanbg - специалист
hidrazin написа:
:-D Че той сезала какво общо има с естествените материали? Пълна синтетика е. Същото важи и за повечето въжета по пазара - пак са изкуствена материя. Пироните поне са от естествен материал - джилезу, което се среща свободно в природата.
Аааа... И още нещо. Не знам пироните след колко време ще се въртят ама сезала есента ще трябва да го правиш на ново. Ще е изгорял от слънцето. :idea:
Тези начини на вързване, предложени от schuldiner са хубави ама докато се научиш да ги правиш правилно като бат Рамбо виж че тя годината минала. Че и още една. :-D
Мисля че се престараваш. Слагай пирони или видии и токлоз.
Позволи ми да не се съглася с теб. Сизала не е изкуствен. Изкуствен го направиха в последните 30 години. Сизала са естествени влакна, нещо като ликото. У нас не зная от какво точно са го правили, но в чужбина: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 0%B0%D0%BB
У нас се продават: http://www.vujeta.com/produkti1.htm
В Гугъл има всякакви декорации и рустикови изпълнения от сизал, даже за придаване на естествен вид на изкуствени колони се увиват с въже от сизал. Става въпрос за колона например от тръба.
Но аз наистина имах предвид изкуствен, но не този дето вързват балите и доматите с него, а оплетен на въже. Ако е подходящ цвят не се различава от конопено въже. Имам едно парче няколко метра, много добър вид има, но за съжаление е син. Но на горния край на кола едва ли ще се вижда. Друг вариант - канап, който да вкатя и пресуча, обмазан с пчелен восък. Няма и да гние. Но това са подробности. По-интересна е самата техника на вързване. Няма да е много лесно, но може да намери приложения и за друго. Жалко само, че у нас не расте бамбук. Не съм отрекъл и видиите и пироните - просто се интересувам от всякакви възможности и накрая като реша да го направя ще бъде както прилегне. Искам само да мога предварително да си подсигуря материалите и технологията, за да може за един ден да направя конструкцията и да я покрия. Не че имам срокове, ама не мога всеки ден да ходя до село, та за една събота и евентуално неделя да го приключа. Затова е цялото това разузнаване, че иначе току виж съм почнал и се окаже, че нещо не съм предвидил, трябва да ходя до града за материали, то пък я работят магазини я не и такива ми ти работи.
hidrazin - майстор
Уфф... Знам какво е сизал. Не е много популярен у нас. За бамбука също бъркаш. Расте и у нас. Преди две-три години се бях извадил и след дълги размисли го изхвърлих. Голяма напаст е - като троскота. И корените му са се е...али мамата. Докато извадя десетина малки останах без кръст.
Естествено няма този буен растеж като при този дето си мислиш. На дебелина става до към 3 см и иска много вода. Може да е и друг вид де. То бамбук има сигурно над стотина вида. Едното място дето расте е към петричко. Моя си го извадих от тук:
БАМБУК
За съжаление тук са снимали февруари месец. У нас зимата съхне. Напролет режеш до основи и за едно лято става пак такава гора. Продават го и из нета, ама за пръчка искат към 50-70 стотинки.
Сега като стана дума за сизала. У двора имам юка и миналата година не я подстригах. Тази година ще ми се разкатае фамилията докато я окастря. Пък са плъпнали и едни издънки от нея... И нея да я таковам в токовата. :-D
stefanbg - специалист
hidrazin написа:
Уфф... Знам какво е сизал. Не е много популярен у нас. За бамбука също бъркаш. Расте и у нас. Преди две-три години се бях извадил и след дълги размисли го изхвърлих. Голяма напаст е - като троскота. И корените му са се е...али мамата. Докато извадя десетина малки останах без кръст.
Естествено няма този буен растеж като при този дето си мислиш. На дебелина става до към 3 см и иска много вода. Може да е и друг вид де. То бамбук има сигурно над стотина вида. Едното място дето расте е към петричко. Моя си го извадих от тук:
БАМБУК
За съжаление тук са снимали февруари месец. У нас зимата съхне. Напролет режеш до основи и за едно лято става пак такава гора. Продават го и из нета, ама за пръчка искат към 50-70 стотинки.
Сега като стана дума за сизала. У двора имам юка и миналата година не я подстригах. Тази година ще ми се разкатае фамилията докато я окастря. Пък са плъпнали и едни издънки от нея... И нея да я таковам в токовата. :-D
Ееййй, ми дай някоя снимка на тези екзотики. С жена ми много си падахме по екзотични растения, ама след като се преместихме от Стара Загора в Ловеч позарязахме цветарството. Ама за стайни говоря. Продават и една саксийна версия на бамбука. А това на снимката ми мяза на някаква тръстика, но не съм сигурен. Юка - също има саксийна. Ако имаш градински, покажи някоя снимка, пък може да прося и издънка. За бамбука сигурен ли си че не е камъш - може и да е от същото семейство, не зная, но няма тази якост и е по-тънък. Баба ми от него правеше масури за навиване на прежда за тъкане, а аз си правех въдици. И камъш искам да сложа в двора. Също и луфа. Това са поизчезнали традиционни растения у нас, а сега ги внасяме от Китай. Едно парче луфа стига до 2-4 лева.
Иначе азимах проблеми с айлантус (алантоза, див орех). Кося с косачката, сума бензин издухах, след 2 седмици на мястото на всеки стрък - 3-4 нови. Писна ми и им подготвих една гощавка с раундъп. Ще видя тази година какво ще е положението.
Тъй, стига съм писал. че съм си пуснал една класика - Жизъс Крайс Суперстар 2000 - като за празника. Като бях ученик тва беше табу. Та сега съм на културна вълна.
Последна промяна от stefanbg на съб апр 19, 2014 7:46 pm, променено общо 2 пъти.
stefanbg - специалист
Изтривам, че се дублира горния постинг!!
hidrazin - майстор
Абсолютно съм сигурен че е бамбук! Стеблата са разчленени и кухи отвътре. Камъша е плътен отвътре. Мисля че имам едно стебло на село и като ходя ще ти го снимам.
За юката - каква ти екзотика? Като троскот е. Моята мисля че е глориоса. Тя позволява да се кастрят долните листа - всичко дето е изсъхнало и полегнало. Оставят се само тези листа, дето стърчат нагоре. Като я кастриш прави стебло като на палма. Като цъфне е готино но ти изкривява стеблото. Тая пръчка с цветовете излиза точно от центъра на листата и повече там не избиват нови а избиват отстрани. Не може да не си я виждал. Държи на студ и на сняг. Ето една некастрена:

Изображение

А когато я кастриш трябва да изглежда примерно така:

Изображение

Има и друг модел - филаментоза. Тя е с едни такива космати листа (от листата излизат бели власинки по няколко сантиметра). Тя обаче не може да се кастри. Всичката такава я извадих. Поне мисля че я извадих, защото и тя е като троскот. :-D

Тема "Навес-сушина от дървени колове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: