• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 86
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
ivanovbg - майстор
Така де, но исках да ти покажа и какво се случва с повърхностното напояване. При капковото колкото е по бавно толкова по дълбоко, иначе корен надолу няма, защото надолу е сухо. И при мен почвата е същата, едната година ги удавих буквално с по големия маркуч.

Иначе за помпите - първата едвам покрива дебита и няма да остане за налягането. Втората не го достига. Според мен и двете не стават.
Kiril8305 - специалист
hidrazin написа:
Kiril8305 написа:
...Спрял съм се на следните две помпи , ако съм сгрешил моля да ме поправите и посъветвате...
Не знам защо си се спрял точно на периферна помпа, защото твоя приятел ползва същата ли? По принцип периферните помпи са за малък дебит и високо налягане. Освен това тези помпи имат една особеност - работното колело е месингово а на евтините помпения корпус е от чугун. като ги оставиш не работещи (зимата) чугуна "прораства" и блокира работното колело. Трябва да се прави профилактика пролетта или да се избират такива с корпус месинг или неръждавейка.
За съжаление помпите които си избрал (поне тази на Grundfos) няма да ти осигури нужната 1 атмосфера при този дебит а само около 0,2 атмосфери. Почти излизаш извън работния обхват на помпата. За да поддържаш 1 атмосфера трябва да свиеш дебита до около 1500-1600 литра за час.
Изображение
Подобно е положението ако се сдобиеш с помпа като на приятеля ти. Тя също осигурява около 1700 литра дебит при една атмосфера.
Изображение
На приятеля ти му стига, защото като гледам какво си написал неговата оранжерия е около 30% по-малка от твоята и при еднакви други параметри (дебит на капкообразователя и разстояние между дупките) всичко му се вързва идеално.
Защо не вземеш например една WILO WJ 202 X EM ? При твоите изисквания за дебит ще прави около 1,8-2,0 атмосфери. Ако ти са много, не мисля че един регулатор на налягане ще те сбърка.
Изображение

:partyman:
Стурва ми се , че на това вило няма да издържи лентовия капкообразувател .
При приятелят ми ситуацията е следната.Брой редове в оранжерията 10 , дължина на лентовия маркуч 26м. капкообразуватели през 10см. дебит на капкообразувателите по данни на търговеца 2л/ч. при него излиза , че дебита на помпата трябва да бъде повече от 5200л/ч. С тая помпичка е невъзможно твърдението , но поливките на практика се получават перфектно :shock: При него лентовия капкообразуващ маркуч е положен нанагорнище, и неговата цистерна е 1.5 кубика и е на земята(мисля си , че ще има значение)
Моята цистерна както казах е 4 кубика и е височина 1.20м. от земята, при мен наклона на който е разположен капкообразуващия маркуч е правилен тоест лек наклон надоло.
Миналата година съм поливал краставички 22 реда , с дължина на капковия маркуч 30м. с капкообразуватели през 30см. с дебит 0.64л/ч. без да ползвам допълнителна помпа , на самотек от цистерната и се поливаше перфектно до последния ред който беше също на по висока точка, и цистерната се изпразваше докрай.
Ако взема това вило и го включа имам чувството , че ще нацепя лентовия маркуч.Ще трябва да монтирам някакъв предпазен клапан за налягане.
Благодаря за съвета все пак.
hidrazin - майстор
Не е предпазен клапан за налягане а регулатор на налягане. Писал съм по-горе. По принцип тези лентовите маркучи работят в интервала 0,25-1 атмосфера налагане. Та затова му се е получило - работел е на минимума на налягането. При теб обаче рискуваш да не ти стигне. С тая помпа Вило ще ти дойде към 1,8-2 атмосфери, което е много и ще трябва да слагаш и регулатор. Обаче пък ще имаш запас от налягане и дебит. Ако капкообразователите са компенсиращи ще имат еднакъв дебит в някакъв интервал от налягане - примерно от 0,3 до 1 атмосфера. Ако обаче не са, дебита ще зависи от налягането и при ниско такова ще се наложи да се полива по-дълго време с малката помпа. Пък и ти искаше да поддържаш 1 атмосфера?
Разбира се има и друго решение. Такава малка помпа и капкообразователи през 15см. Тогава всичко ще се получи като при твоя приятел.
Kiril8305 - специалист
hidrazin написа:
Не е предпазен клапан за налягане а регулатор на налягане. Писал съм по-горе. По принцип тези лентовите маркучи работят в интервала 0,25-1 атмосфера налагане. Та затова му се е получило - работел е на минимума на налягането. При теб обаче рискуваш да не ти стигне. С тая помпа Вило ще ти дойде към 1,8-2 атмосфери, което е много и ще трябва да слагаш и регулатор. Обаче пък ще имаш запас от налягане и дебит. Ако капкообразователите са компенсиращи ще имат еднакъв дебит в някакъв интервал от налягане - примерно от 0,3 до 1 атмосфера. Ако обаче не са, дебита ще зависи от налягането и при ниско такова ще се наложи да се полива по-дълго време с малката помпа. Пък и ти искаше да поддържаш 1 атмосфера?
Разбира се има и друго решение. Такава малка помпа и капкообразователи през 15см. Тогава всичко ще се получи като при твоя приятел.
Да , така е.Лентовия маркуч няма как да го направя през 15см, но това което е направено вече и мога да го ползвам е ,че водовземките са тип кранчета и с малката помпа мога да поливам на два кръга по 5 реда :lol:
Благодарности за помоща. :partyman:
Stefan_62 - майстор
Здравейте майстори градинари! Миналата седмиа ми доставиха най-после програматорите и вчера ги тествах на полеви условия / цистерната е пластмасова 1000л. пълна догоре/.
1. дебита на водата от цистерната без програматор:
Изображение

2. дебита на водата с програматора :
Изображение

3. проба на чешмата с напълно отворен кран:
Изображение

4. и с наполовина отворен кран /положение на крана когато включвам капковото директно към чешмата да поливам, при липса на вода в цистерната/
Изображение
Като гледам няма голяма разлика в дебита през програматора на цистерната и на наполовина отворен кран, но по-точно ше се провери когато опъна капковото и направя проба с маркучите.
angel_ov - специалист
Stefan_62 написа:
Здравейте майстори градинари! Миналата седмиа ми доставиха най-после програматорите и вчера ги тествах на полеви условия / цистерната е пластмасова 1000л. пълна догоре/.
1. дебита на водата от цистерната без програматор:
Изображение

2. дебита на водата с програматора :
Изображение

3. проба на чешмата с напълно отворен кран:
Изображение

4. и с наполовина отворен кран /положение на крана когато включвам капковото директно към чешмата да поливам, при липса на вода в цистерната/
Изображение
Като гледам няма голяма разлика в дебита през програматора на цистерната и на наполовина отворен кран, но по-точно ше се провери когато опъна капковото и направя проба с маркучите.
От колко бара го дават да работи?
Stefan_62 - майстор
angel_ov написа:
От колко бара го дават да работи?
Работен диапазон от 0,34 до 8,27 бара
stoianov_n - специалист
Здравейте колеги.Имам един бидон/80-100 литра не го знам колко точно е/ и искам да направя капково за доматите.
Искам да питам колко е нормата за вода на корен? Сял съм 2 реда, по 15 корена през 30-40 см.Евентуално още един такъв ред.
Ще ми стигне ли този бидон за едно поливане?

Благодаря предварително
ivanovbg - майстор
Нормата е точно колкото консумира растението дневно+ изпарението от почвата. При мен почвата е тежка и лятото в жегите достигам до 5-7литра/м ред. Би трябвало да стига, но дали всеки ден или през ден, два... Аз поливам с подобен бидон и понякога като преценя карам и по 2 поливки на ден. Само ти можеш да прецениш.
stoianov_n - специалист
ivanovbg написа:
Нормата е точно колкото консумира растението дневно+ изпарението от почвата. При мен почвата е тежка и лятото в жегите достигам до 5-7литра/м ред. Би трябвало да стига, но дали всеки ден или през ден, два... Аз поливам с подобен бидон и понякога като преценя карам и по 2 поливки на ден. Само ти можеш да прецениш.
Благодаря ти за бързия отговор.Аз още се уча и не разбирам много.Миналата година поливах с маркуч всяка вечер и всичко стана много добре.Обаче става много бавно и тази година реших да пробвам с капково само при доматите.
Би ли обяснил, с такъв бидон колко реда/корена поливаш и с помпа или на самотек/гравитачно?
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 86

Тема "Въпроси за изграждане на капково напояване за градина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: