• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
chuklev - специалист
miroton написа:
Стабилизатор 7806 или диоди свързани последователно.
Колко ток гълта количката?
не знам колко ток харчи не е написано никъде.
hidrazin - майстор
По-големи, по-малки, колко харчи, колко спестява ... С толкова информация - толкова. А за повече - както казва един колега:

Изображение

:partyman:
Последна промяна от hidrazin на вт апр 22, 2014 12:08 am, променено общо 1 път.
DMN - майстор
7806 няма да издържи на поставената цел. Това с пластините, дето ти казват колегите е с цел да разделиш батериите, които най-вероятно са 10 на брой свързани с пластините(вътре в тази батерия, която държиш) т.е. да станат два пакета по 5 батерии. Всяка отделна батерия има номинално напрежение 1.2V и така 5 батерии по 1.2V става 6V.
chuklev - специалист
DMN написа:
7806 няма да издържи на поставената цел. Това с пластините, дето ти казват колегите е с цел да разделиш батериите, които най-вероятно са 10 на брой свързани с пластините(вътре в тази батерия, която държиш) т.е. да станат два пакета по 5 батерии. Всяка отделна батерия има номинално напрежение 1.2V и така 5 батерии по 1.2V става 6V.
Добре правя го тъка как зареждам и как свързвам?
На количката има букса с + и - и предпазител /стъклен/.
DMN - майстор
За да зареждаш цялата батерия така както е, там където ще прекъснеш и разделиш батериите, трябва пак да го съединяваш всеки път, за да можеш да използваш зарядното на винтоверта. Когато я ползваш, отново трябва да я разделяш на две, но се чудя как да ти обясня свързването, щото там се получава голямото неудобство за теб, а пък усещам, че не си толкова навътре в материята за да разбереш от две думи...
Последна промяна от DMN на пон апр 21, 2014 10:37 pm, променено общо 1 път.
chuklev - специалист
DMN написа:
За да зареждаш цялата батерия така както е, там където ще прекъснеш и разделиш батериите, трябва пак да го съединяваш всеки път, за да можеш да използваш зарядното на винтоверта. Когато я ползваш, отново трябва да я разделяш на две, но се чудя как да ти обясня свързването, щото там се получава голямото неудобство за теб, а пък усещам, че ни си толкова навътре в материята за да разбереш от две думи...
с три:)
sstefanov - майстор
С 3 думи:
1. Разделяш 10-те батерии, които са свързани последователно, на 2 групи по 5 батерии (т.е. прекъсваш връзката между 5-а и 6-а батерия). Така получаваш 2 групи по 5 батерии като всяка група има 2 извода (+ и -).
2. Свързваш + на едната група с + на другата и - на едната с - на другата.
3. Общия + е + на 6V, а общия - е -.

Разбра ли?
Нарисувай си ги и пробвай, ако не се сещаш все още.
shadow__01 - майстор
Това ти е батерията с готовия изваден среден изход от пакета батерии вътре.
Прикачен файл:
батерия.JPG
батерия.JPG (16.21 KиБ) Видяна 2383 пъти
Получават се два пакета по 6V всеки в един корпус.
В първия случай използваш + от батерията и средната точка за -. Закачаш към съответните клеми на количката. Когато се изтощи, разкачаш батерията и свързваш средния извод за +, а минуса на батерията за - към количката. Дано съм го обяснил разбираемо.
Зареждането е както си е по принцип само без да се допира средната точка никъде.
Пакета не се прекъсва(не се режат мостчета вътре).
sstefanov написа:
Така получаваш 2 групи по 5 батерии.
Той няма с какво да зарежда получения 6V акумулатор. Трябва да прави и зарядно.
DMN - майстор
Колеги, объркахте го :-D sstefanov обясни паралелното свързване на двата разделени пакета, shadow__01 обясни варианта с разделения пакет и използването на двата пакета отделно. Аз затова казах, че ми е трудно с обяснението, щото има два варианта и определено ми е трудно да му обясня на разбираем за него език. И двамата сте прави, но силно се съмнявам, че той разбра нещо. А дано е разбрал, въпреки опитите да му помогнем :-D
chano3891 - специалист
тези досега дето съм виждал се зареждат с обикновен адаптер 6в 500ма. Вътре в количката има един диод 1n4007 и това е за обикновените за тези с дистанционно несъм отварял.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "От 12v на 6v" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: